گروه بورس- همایون دارابی: دادوستد سهام هفته گذشته با اتکا به توان درونی بازار به تعادل شکننده‌ای دست یافت. در معاملات هفته گذشته عدم رخداد قابل ملاحظه در صحنه تحولات کلان بازار به ویژه در صحنه سیاسی بین‌المللی همچنین ناتوانی بازیگران عمده بازار سهام برای دستیابی به توافقی در جهت کنترل بازار موجب شد تا معامله‌گران به صورت منفرد و براساس سناریوهای «احتیاط در خرید» و «بازار منهای شرکت‌‌های وابسته به بازار جهانی» معاملات خود را برنامه‌ریزی کنند.

این امر باعث برقراری تعادل شکننده‌ای در اکثر نمادها به جز نمادهای معدنی، فلزی و پتروشیمی شد.

با ایجاد تعادل در گروه‌های ساختمان، دارویی، بانکداری و تجهیزات، معامله‌گران دامنه فعالیت خود را به جمع‌آوری صف فروش سرمایه‌گذاری معادن و فلزات و فرآوری مواد معدنی نیز گسترش دادند.

در شرایط کنونی به نظر می‌رسد با توجه به وضعیت بازارهای جهانی فلزات و نفت، سهامداران عمده سهام گروه معدنی و فلزی حرکت‌های جدید خود را برنامه‌ریزی می‌کنند.

در این رابطه گروه توسعه معادن روی با برنامه‌ریزی انتقال سهام ملی سرب و روی به کالسیمین در صورت انجام که موجب ترقی قابل ملاحظه سود شرکت توسعه معادن روی و کالسیمین خواهد شد، برای تعادل‌بخشی مجدد به سهام گروه زیرمجموعه توسعه معادن روبه‌رو است. هر چند که عدم معامله سهام به میزان حجم مبنای این شرکت‌ها و عدم افت قیمت، جمع‌آوری صف‌های فروش این نمادها را پر هزینه ساخته است.

در بازار چه خبر بود؟

در بازار چهارشنبه گروه بانکداری با تقویت چشمگیر ناشی از توقف نماد بانک اقتصاد نوین مواجه شد.

«ونوین» برای تعدیلی (احتمالا در حد ۵/۱۰ تا ۱۵درصد)

متوقف شده است. با توقف «ونوین» بازار شاهد استحکام بازار سهامداران این بانک (سرمایه‌گذاری گروه بهشهر و نوسازی ساختمان تهران) خواهد بود.

در این گروه سهام بانک پارسیان نیز همچنان به‌رغم روشن نبودن ترکیب هیات‌مدیره و مدیرعامل این بانک با صف خرید قابل ملاحظه‌ای مواجه است.

در گروه ساختمانی، اکثر نمادها معاملات مناسبی را شاهد هستند. انتظار برای سودسازی قابل ملاحظه این شرکت‌ها مورد توجه معامله‌گران است.

در گروه دارویی، گزارش‌های مناسب لابراتوارهای دکتر عبیدی و البرز دارو موجب معاملات مناسب در این نمادها شد.

در گروه خودرویی، آغاز تولید خودروی تندر (لوگان) در پارس خودرو موجب تقویت پارس خودرو و سایپا شد.

در گروه تجهیزات، تراکتورسازی ایران با تعادل عرضه و تقاضا مواجه شد. لغو معامله عمده هپکو عرضه سهام دولتی در این شرکت برای دومین بار معامله‌گران را با شوک مواجه ساخته است.

کمبود نقدینگی بازار سهام در تامین خرید وجه سهام دولتی دشواری‌های موجود در جذب سهام دولتی در بازار را مجددا نمایان ساخته است. به‌رغم این مساله و با توجه به معامله عمده هپکو در نرخ ۳هزار و ۵۰۰ریال برخی از معامله‌گران اقدام به جمع‌آوری حدود ۲میلیون سهام هپکو از صف فروش شرکت کردند.

در گروه فلزی، نماد فرآوری مواد معدنی پس از چند روز خرید سهام به میزان حجم مبنا شاهد نخستین تلاش عمده برای جمع‌آوری صف فروش بود که موفقیت‌آمیز هم نبود و سهم بار دیگر با صف فروش مواجه شد. با توجه به کاهش نرخ جهانی به حدود ۳هزار و ۶۵۰ دلار در هر تن و نگرانی‌ سهامداران این شرکت که عموما به دلیل نرخ‌های پایین خرید، با عرضه سهام سود قابل ملاحظه‌ای در این شرایط می‌توانند شناسایی کنند، انتظار برای ادامه روند خرید سهام به میزان حجم مبنا جهت کنترل نهایی عرضه‌ها در پایان هفته آتی وجود دارد.

در گروه پتروشیمی، افت بهای جهانی نفت باعث کاهش تدریجی بهای محصولات پتروشیمی شده است که این امر توجیه‌کننده احتیاط معامله‌گران در خریدهای محدود با هدف اصلاح قیمت‌ سهام این گروه به ویژه در نمادهای پتروشیمی خارک و اصفهان است.

در گروه شوینده نیز تلاش برخی از معامله‌گران برای کنترل جریان سهام کف موجب رشد معاملات این سهم شده است.

در مجموع بازار چهارشنبه بازاری با تعادل شکننده بود که شاخص در آن ۲/۶ واحد افت نمود. حجم معاملات هم در حد ۸/۸میلیون تومان بود. با این شرایط شاخص در کل هفته گذشته ۹۹/۲۲ واحد و شاخص قیمت بازده نقدی ۸/۶۴ واحد افت نمود تا سهامداران در انتظار روزهای بهتر گام به هفته آینده بگذارند.