گروه بورس- علیرضا کدیور: معامله عمده بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده ماشین‌آلات راهسازی چهارشنبه گذشته از طرف شورای‌عالی بورس باطل شد. دلیل ابطال این معامله عدم واریز الباقی ثمن معامله در پایان هفته گذشته اعلام شده است. البته به گفته غلامرضا حیدری کردزنگنه، مدیرعامل سازمان خصوصی‌سازی، قرار است سهام مزبور در هفته جاری دوباره عرضه شود. اما این معامله در پی آگهی منتشره توسط کارگزاری بانک‌ملی در ۱۳/۹/۸۵ و با تصویب هیات دولت انجام شد.

براساس این آگهی مقرر شد ۲۰۱میلیون و ۲۹۶هزار سهم از مجموع ۳۳۱میلیون و ۵۰۰هزار سهم شرکت هپکو معادل ۷۲/۶۰درصد سهام شرکت در تاریخ ۲۲/۹/۸۵ در قیمت پایه ۱۶۰۳ریال از طرف سازمان خصوصی‌سازی و به وکالت از شرکت مادرتخصصی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران عرضه شود. البته طبق شرایط اعلامی در معامله، اگر قیمت سهام هپکو در بورس در روز قبل از معامله، بیش از قیمت پایه می‌بود، آن قیمت به عنوان قیمت پایه عرضه عمده لحاظ می‌شد.

همچنین خریدار این بلوک می‌توانست حداقل ۳۰درصد از ثمن معامله را به صورت نقدی ظرف حداکثر ۱۵روز کاری پس از زمان انجام معامله پرداخت کند و ۷۰درصد الباقی را با احتساب سود اقساطی بخش صنعت و معدن ظرف چهار سال در اقساط مساوی سه ماهه پرداخت کند. بر این اساس و با توجه به اینکه قیمت سهام شرکت هپکو در روز قبل از معامله ۱۶۹۶ریال بود، طبق شرایط اعلامی این قیمت به عنوان قیمت پایه برای شروع رقابت خریداران لحاظ شد.

درروز عرضه نیز رقابت چهار خریدار ظرف سه ساعت و نیم منجر به افزایش قیمت بلوک به ۳۵۰۰ریال شد و در نهایت کارگزاری مفید احتمالا برای یک شرکت واگن‌سازی موفق به خرید بلوک مدیریتی هپکو شد که بر این اساس ارزش معامله انجام شده به بیش از ۷۰۴میلیارد ریال رسید. براساس شرایط اعلام شده خریدار در صورت تمایل به خرید اقساطی باید ۲۱۱میلیارد و ۳۶۱میلیون ریال معادل ۳۰درصد بهای معامله را حداکثر تا ۱۶/۱۰/۸۵ (معادل ۱۵ روز کاری) پرداخت می‌کرد که در ظاهر این کار انجام نشده و در نهایت معامله مزبور باطل شده است.

لازم به ذکر است در‌خصوص ابطال این معامله دو مورد جالب توجه است. از یک‌طرف به گزارش ایسنا به نقل از یک منبع آگاه، گفته شده زمانی‌که آگهی معامله هپکو منتشر شد، خریدار ۲۰۰میلیارد ریال به حساب سازمان خصوصی‌سازی واریز کرده است که در صورت صحت این موضوع، خریدار تقریبا ۳۰درصد نقدی ثمن معامله را پرداخت کرده است. از طرف دیگر مهلت ۱۵ روز واریز بخش نقدی معامله ۱۶/۱۰/۸۵ به پایان می‌رسید در حالی‌که زمان ابطال معامله از سوی شورای عالی بورس ۲۷/۱۰/۸۵ (۸ روز پس از مهلت نهایی) اعلام شده است. دو مورد فوق شفاف‌سازی بیشتر سازمان خصوصی‌سازی را در‌خصوص ابطال این معامله طلب می‌کند.

البته سهام مدیریتی هپکو دو نوبت دیگر نیز عرضه شده بود که در دفعات قبل ۵۱درصد از سهام این شرکت توسط کارگزاری بانک ملی با قیمت پایه ۵هزار ریال آگهی شده بود که یک بار هیچ فردی برای خرید آن اعلام آمادگی نکرد و یک‌بار نیز به دلیل عدم واریز پول توسط خریدار، با عدم انجام معامله مواجه شد. حال باید دید سرنوشت معامله‌ای که معاون واگذاری سازمان خصوصی‌سازی از آن به عنوان بزرگترین عرضه «سازمان» در سال ۸۵ از طریق بورس یاد کرده بود، آیا در چهارمین عرضه انجام می‌شود یا سرنوشتی شبیه به معامله پارسیان پیدا خواهد کرد؟