گزارش خبرنگار بازار «دنیای اقتصاد» از اعتراض معامله‌گران نسبت به توقف نمادها

گروه بورس - علیرضا باغانی: توقف طولانی مدت برخی نمادها دیروز سرانجام، تحمل معامله‌گران حقیقی بازار را از بین برد و حدود ۳۰ نفر از آنان دیروز بعد از پایان معاملات در محل تالار اصلی بورس تهران دست به تحصن زدند. از همان دقایق اولیه معاملات هم برخی از معامله‌گران به قصد تحصن وارد تالار شده و تلاش داشتند شرکت‌کنندگان در آیین تحصن را افزایش دهند.

دقایقی بعد از تحصن، برخی از مسوولان مربوطه سازمان برای پایان تحصن معامله‌گران وارد مذاکره با نمایندگان معامله‌گران معترض شدند، ولی آنان تنها خواستار برگزاری یک نشست خصوصی با دکتر علی صالح‌آبادی و رییس سازمان بورس بودند.

عمده‌ترین دلیل تحصن معامله‌گران مربوط به توقف معاملات در نمادهای توس‌گستر، محورسازان ایران‌خودرو، کف، ایرانیت، مهرام، سرمایه‌گذاری ملت، کالسیمین و ... است.

یکی از این معترضان در تالار شیشه‌ای به خبرنگار ما گفت: یک‌سالی است که تمام سرمایه‌ خود را که به عنوان پاداش پایان خدمت و بازنشستگی دریافت کردم، به منظور کسب سود منطقی در بورس سرمایه‌گذاری کردم، اما متاسفانه تمام سرمایه زندگی من، به دلیل تصمیمات مبهم مدیریتی در چند شرکت بلوکه شده است. نه اجازه فروش دارم، نه اجازه خرید! و نه اضافه نمودن سهم!

دیگر معامله‌گر حقیقی بازار که جزو متحصنین هم بود، گفت: عدم‌نقد‌شوندگی سهام، ما را نسبت به سرمایه‌گذاری در بورس بدبین کرده‌ است، چرا که اگر در بازار دیگری سرمایه‌گذاری می‌کردیم، نه تنها سود مناسب‌تری عایدمان می‌شود، حتی می‌توانیم سرمایه خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن نقد کنیم.

نماینده متحصنین به خبرنگاردنیای‌اقتصاد در بازار گفت: این اعتراضات تا حصول نتیجه نهایی ادامه خواهد داشت.

وی گفت: اگر در‌حال‌حاضر مسوول سازمان قول قطعی برای بازگشایی نماد‌ها ندهد، اعتراضات ما ادامه خواهد داشت.

به گفته وی، اعتراض ما نسبت به بسته بودن طولانی نماد چند شرکت خاص است. شرکت‌هایی که نمادشان مدت‌ها بسته است و توضیحی هم در این‌باره نمی‌دهند. آنها سازمان بورس را مقصر می‌دانند و می‌گویند که بورس نماد‌ها را باز نمی‌کند.

حال ما از سازمان می‌خواهیم که دلیل عدم‌بازگشایی این نمادها را اعلام کند.

پس از گذشت یک ساعت از تحصن معامله‌گران بازار ۵تن از متحصنین به عنوان نماینده برای مذاکره با مسوولین سازمان بورس انتخاب شدند.معامله‌گران معترض در نهایت توانستند با هادی بیدختی و حسینی معاون نظارتی سازمان ملاقات کنند.

در این ملاقات که ۵نفر از معترضان حضور داشتند با اسناد و مدارکی که از سوی مسوولان مزبور ارائه شد، مشخص شد که مسوول توقف برخی نمادها، خود شرکت‌ها هستند.

در این جلسه ۹۰دقیقه‌ای مقرر شد که در اساسنامه شرکت‌ها این بند اضافه شود که اگر هیات‌مدیره شرکت تخلفی را انجام می‌دهد، نماد شرکت بسته نشود و سهامدار جزء آسیبی نبیند، بلکه خود هیات‌مدیره مجازات شود.

همچنین‌ قرار شد جلسه سهامداران جزء با مسوولان مربوطه ادامه یابد.«کروی» و توس‌گستر بحث‌برانگیزترین شرکت‌ها در جلسه مزبور بودند.

به گزارش خبرنگار ما، سازمان بورس تلاش‌های جدی و فشارهای جدیدی را برای تعیین تکلیف شرکت‌هایی که نمادشان متوقف است، به ویژه شرکت‌هایی که به دلیل عدم ارائه اطلاعات نمادشان را متوقف کرده‌اند، وارد کرده است.

و اما گفته ها و شنیده‌های بازارEPS جدید باما

گفته‌های بازار: باما نیز با شایعه اعلام EPS جدید مواجه است. گفته می‌شود این شرکت در ۸ماه حدود ۵۳۰۰ریال پوشش داد و EPS ۱۲ماه خود را برای دومین بار به سه شیوه اعلام نموده است.

شنیده‌های ما: شرکت می‌گوید: در ۸ماه رقمی در حدود ۵۳۵۴ریال از EPS خود را پر کرده‌ایم. این شرکت EPSم۱۲ماهه خود را ۶۶۲۶ریال اعلام می‌کند.براساس گفته‌های شرکت، EPS باما براساس سه رویداد می‌تواند شناور باشد.اگر روی تنی ۴۲۰۰دلار و سرب تنی ۱۵۰۰دلار باشد، EPS باما ۸۰۹۴ریال خواهد شد، ولی اگر روی ۳۴۰۰دلار باشد و سرب ۱۳۰۰دلار، ۷۳۲۰ریال به عنوان پیش‌بینی درآمد هر سهم باما تعیین خواهد شد.

اما اگر روی تنی ۳هزار دلار و سرب تنی ۹۵۰ دلار باشد EPS باما، ۶۶۲۶ ریال است.

دلیل اعلام ۶۶۲۶ ریال به عنوان EPS نیز به‌خاطر نرخ شناور LME است و شرکت براساس این، خود را متعهد می‌داند که در بدترین حالت نرخ جهانی سرب و روی، ۶۶۲۶ ریال بین سهامداران تقسیم کند. اما EPS شرکت براساس مفروضات فوق می‌تواند، شناور باشد.

«فروم»: تعدیلی نداریم

گفته‌های بازار: درباره «فروم» دیروز گفته می‌شد که به دلیل افزایش فروش و بازار داغ این نوع فلز، تعدیل ۳۰درصدی در پیش درآمد هر سهم این شرکت بعید نیست، این در حالی است که فرومولیبدن کرمان در بازار، معاملات چندان قابل توجه و مناسبی را ندارد.

شنیده‌های ما: در حال حاضر وضعیت فروش محصولات فرومولیبدن بسیار خوب است، اما شرکت تصمیمی برای تعدیل پیش‌بینی درآمد خود ندارد. داوری درباره خرید یا فروش باشماست.

نیروترانس تعدیلی ندارد

گفته‌های بازار: نیروترانس نیز با شایعه تعدیل مثبت EPS تا ۶۰۰ ریال مواجه است. دلیل این تعدیل مثبت افزایش فروش عنوان می‌شود.

شنیده‌های ما: اما شرکت می‌گوید تعدیلی در EPS خود ندارد ولی وضعیت فروش مناسب توصیف می‌شود. EPS نیروترانس تغییری نکرده و همان ۴۳۰ ریال قبلی است.

کالسیمین با دو EPS

گفته‌های بازار: شایعه‌سازان بازار می‌گویند: در حالی که کالسیمین رقم ۵۱۹۰ ریال را به عنوان EPS خود اعلام کرده، اما سازمان بورس تنها ۴۳۳۰ ریال از این رقم را به عنوان پیش‌درآمد هر سهم، تایید کرده است.این اطلاعیه هنوز به طور رسمی اعلام نشده است.

شنیده‌های ما: اما خبرهای رسیده ، شایعات رسیده را در زمینه EPS کالسیمین غیرواقعی می‌داند.

ادامه شایعات «فباهنر»

گفته‌های بازار: «فباهنر» که چندی پیش تعدیل ۵۱۰ریالی در EPS داشت، دیروز با این شایعه مواجه بود که در تامین مواد اولیه دچار مشکل شده است. گفته می‌شود در صورت عدم تقویت انبار مواد اولیه این شرکت، ممکن است EPS آن تنزل کند. می‌گویند موجودی انبار «فباهنر» ۴۰درصد کاهش یافته است.

شنیده‌های ما: شرکت اعلام کرده است که در شش ماه نخست امسال در زمینه موجودی مواد اولیه نه تنها با کاهشی روبه‌رو نبوده است بلکه نسبت به ابتدای سال‌جاری این موجودی معادل ۵۰۰تن افزایش داشته است.سیاست «فباهنر» درخصوص موجودی مواد اولیه با توجه به نوسانات LME، مبنی بر کنترل موجودی‌ها است. از طرفی مطابق آخرین گزارش ارائه شده به بازار، پیش‌بینی‌ها در بودجه اعلام شده مطابق نرخ مس ۷۲۰۰دلار بوده و چنانچه روند نوسان‌دار LME ادامه یابد، در گزارش ۹ ماهه به بازار اعلام می‌کنیم که تعدیل خواهیم داشت یا خیر.