جنب پل حافظ
چالش قیمتها
گروه بورس- بورس اوراق بهادار در حالی امروز شنبه فعالیت خود را از سر خواهد گرفت که روند تحولات کلان سیاسی و اقتصادی شرایط روشنی را ترسیم کرده است.
همایون دارابی
گروه بورس- بورس اوراق بهادار در حالی امروز شنبه فعالیت خود را از سر خواهد گرفت که روند تحولات کلان سیاسی و اقتصادی شرایط روشنی را ترسیم کرده است. بازار دادوستد سهام در حال حاضر در بعد تحولات کلان سیاسی با شرایط مبهمی مواجه است. پایان مهلت ۶۰روزه شورای امنیت، آغاز مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا که زمان آن پس از پایان زمان ۶۰روزه تعیین شده است، در کنار اجلاس گروه ۸ که در آن احتمالا قدرتهای عمده جهانی وضعیت برنامه هستهای کشورمان را (به ویژه پس از گزارش اخیر بازرسان آژانس بینالمللی، انرژی اتمی که در آن پیشرفت جدی کشورمان مورد تایید قرار گرفته است) مورد بررسی قرار خواهند داد، از جمله مواردی است که در تحولات کلان سیاسی موثر بر بازار سرمایه مدنظر کارشناسان خواهد بود. در این شرایط به نظر میرسد با توجه به نامشخص بودن تحولات معاملهگران درجات مختلفی از احتیاط را در دو هفته آتی در دستور کار خود قرار دهند.
در تحولات کلان اقتصادی نیز سه مساله مهم سهمیهبندی بنزین، کاهش سود تسهیلات بانکی و نرخگذاری سیمان همچنان بدون تصمیمگیری نهایی فراروی بازار است. این سه مساله به دلیل اهمیتی که فعالیت شرکتهای اقتصادی کشور دارند، در صورت تعیین تکلیف میتوانند شرایط بازار سهام را دستخوش تغییرات جدید کند. در این میان عدم اظهارنظر شورای پول و اعتبار و دولت در مورد موضع نهایی برای تغییر سود بانکی، این شائبه را در بازار ایجاد کرده است که احتمالا موضوع کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی منتفی شده است. در کنار این مسائل تصمیم دولت بر ورود مداوم شرکتهای جدید به بورس سبب شده است سرمایهگذاران در سایه کمبود نقدینگی خود سطح قیمتهای خرید را کاهش داده و P/Eها دستخوش تغییرات جدید شود. در حال حاضر عموم سرمایهگذاران با پرهیز از خرید سهام با P/E بالا در انتظار سهام ارزان قیمت هستند.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه شاهد روند مناسب دادوستد سهام بود. امری که به دلیل آزاد شدن نسبی نقدینگی معاملهگران از سهام گروه تولیدکنندگان روی (متعاقب بازگشایی نمادهای این گروه از شرکتها) همچنین به تغییر روند قیمتی سهام ملی مس شکل گرفت. در بازار چهارشنبه گروه ساختمان و گروه بانکداری عهدهدار رهبری قیمتی بازار بودند که کارشناسان بازار رشد قیمت املاک و مستغلات را دلیل اقبال به گروه ساختمان و رشد نقدینگی در اقتصاد کشور و همچنین احتمال عدم کاهش سود تسهیلات بانکی را دلیل رشد قیمتی سهام گروه بانکداری تلقی کردهاند.
در بازار چهارشنبه در گروه معدنی- فلزی کاهش بهای جهانی فلزات به ویژه در فلز مس و روی در کانون توجه معاملهگران قرار گرفت. بهای جهانی مس پس از رشد هفته گذشته (بیش از رقم ۸هزار و ۲۰۰دلار در هر تن) در روز چهارشنبه به ۷هزار و ۸۰۰دلار در هر تن و در روز پنجشنبه و جمعه تا ۷هزار و ۴۵۰دلار کاهش یافت.
بهای جهانی روی نیز تا ۳هزار و ۷۰۰دلار در هر تن کاهش یافته است که این امر سبب تشکیل صفهای فروش در نمادهای وابسته به این فلزات شده است. ملی مس چهارشنبه با معامله ۱۳میلیون سهم شاهد جمعآوری صف فروش بود. انتظار میرود این گروه تا زمان تثبیت دوباره بهای فلزات در بازار جهانی شرایط نامتعادلی را شاهد باشد.
در گروه پتروشیمی بهای جهانی متانول همچنان در حد بسیار ضعیفی باقی مانده است که این مساله ضعف کلی گروه پتروشیمی را به دلیل تاثیر بسیار مهم پتروشیمی خارک بر تحولات گروه پتروشیمی ایجاد کرده است. در گروه بانکداری بانک اقتصاد نوین با ۱۰۰درصد افزایش سرمایه مواجه است. بانک اقتصاد نوین درحالحاضر با محدودیت کفایت سرمایه جهت توسعه فعالیت خود مواجه است و باید برای افزایش سرمایه تلاش کند. در گروه شیمیایی، کربن ایران با توجه به احتمال تقسیم ۳۲۰ ریال سود نقدی مواجه است. در گروه سیمانی، پس از تقسیم مناسب آذریت میزان یک هزار و ۵۰۰ ریال در دوره ۵ ماهه فعالیت، شرکت فارسیت دورود نیز اقدام به تعدیل EPS کرده است. شرکتهای گروه تولید کنندگان محصولات سیمانی درحالحاضر به دلیل برخورداری از سهمیه سیمان دولتی و فروش محصولات خود در بازار با شرایط مناسب سودآوری مواجه هستند. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازار متعادلی بود که انتظار میرود با اندکی احتیاط در میان معاملهگران در هفته جاری ادامه یابد.
ارسال نظر