مشاور اقتصادی توسعه معادن روی:
قیمت سرب و روی از زمستان امسال ارزان میشود
امسال تولید روی ۴۰ درصد کاهش مییابد ایسنا - قیمت سرب و روی در سال ۲۰۰۷ با رشد ۱۰درصدی به بالاترین رقم خود خواهد رسید و از زمستان امسال به تدریج ارزان میشود.
امیرحسن نیکطره، مشاور اقتصادی شرکت توسعه معادن روی ایران، در تشریح وضعیت صنعت سرب و روی طی سال گذشته اظهار داشت: در سال گذشته متوسط قیمت جهانی هر تن روی به ۳هزار و ۳۰۰ دلار و قیمت هر تن سرب بههزار و ۳۲۶ دلار رسید که بالاترین قیمتها در طول یک دهه گذشته بود.
وی ادامه داد: پس از بحرانی که در سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۳ میلادی در بازار سرب و روی اتفاق افتاد، قیمت فلز روی افزایش یافت و در سال ۲۰۰۴ قیمت هر تن روی به یکهزار و ۴۸ دلار و در سال ۲۰۰۵ بههزار و ۳۸۹ دلار رسید.
وی افزایش قیمت جهانی سرب و روی را متاثر از رشد اقتصادی بالای جهان بهویژه در کشورهای چین و هند عنوان کرد و افزود: پیشبینی میشود در سالجاری میلادی متوسط هر تن فلز روی به ۳هزار و ۶۴۰ دلار برسد که رشد ۱۰درصدی نسبت به سال گذشته را نشان میدهد و براساس برآوردهای انجام شده قیمت هر تن سرب نیز در سال ۲۰۰۷ با افزایش ۱۰درصدی به ۱۶۰۰ دلار خواهد رسید.
او در ادامه خاطرنشان کرد: از اواخر سال ۲۰۰۷ میزان عرضه و تقاضای سرب و روی به تعادل خواهد رسید و به نوعی عرضه بیش از تقاضا خواهد بود که دلیل اصلی آن افزایش قیمت این فلزات طی سالهای اخیر و سرمایهگذاری بالای انجام شده در این بخش است.
نیک طره، با بیان اینکه افزایش عرضه باعث کاهش قیمت سرب و روی در جهان خواهد شد، گفت: این شرایط در ایران نیز حاکم خواهد بود و به این ترتیب قیمت این فلزات از اواخر سالجاری میلادی و طی چهارسال آینده کاهش خواهد یافت و براساس پیشبینیهای انجام شده قیمت هر تن فلز روی در سال ۲۰۱۰ میلادی با کاهش ۵۰درصدی نسبت به سالجاری به ۱۸۵۰ دلار و قیمت هر تن سرب نیز با کاهش ۵۶درصدی به حدود ۷۰۰ دلار خواهد رسید.
وی همچنین با اشاره به تولید حدود ۱۴۰هزار تن روی در کشور طی سال گذشته گفت: حدود ۸۰هزار تن از این رقم در داخل مصرف و بقیه صادر شده است. او با اشاره به مشکل ریزش دیواره انگوران در نیمه دوم سال گذشته گفت: با توجه به سرمای هوا در زنجان (محل معدن انگوران) معمولا برداشت از انگوران از آبان به بعد انجام نمیشود و اغلب ماده معدنی که طی نیمه نخست سال از معدن برداشت شده، در نیمه دوم به متقاضیان تحویل داده میشود و به این ترتیب ریزش این دیواره تاثیر زیادی بر وضعیت تامین روی در سال گذشته نداشت.
مشاور اقتصادی شرکت توسعه معادن روی ایران، با بیان اینکه آثار منفی ناشی از ریزش دیواره معدن انگوران امسال مشهودتر خواهد بود، گفت: با توجه به کمبود مواد اولیه مورد نیاز تولیدکنندگان روی پیشبینی میشود که امسال با کاهش ۴۰درصدی تولید شمش روی در کشور مواجه شویم. وی در ادامه با بیان اینکه برنامهریزیهای انجام شده برای افزایش تولید روی در کشور طی سال گذشته به طور کامل محقق نشده است، گفت: زمانیکه استخراج معدن انگوران به شرکت تهیه و تولید مواد اولیه معدنی سپرده شد، قیمت خاک روی ۵۰۰درصد افزایش یافت و از سویی نوعی بدبینی نسبت به دولت برای بخشخصوصی پیش آمد.
نیک طره با بیان این که تقریبا ۸۰درصد تولید فلز روی کشور توسط گروه توسعه معادن روی ایران انجام میشود، افزود: هم اکنون شرکت توسعه معادن روی منتظر مشخص شدن سرانجام مدیریت بهرهبرداری از معدن انگوران و نحوه قیمتگذاری خاک معدن انگوران است تا به این ترتیب برای اجرای طرحهای توسعهای خود از جمله طرح ۱۰۰هزار تنی روی زنجان و چند طرح ۱۵هزار تنی اقدام کند.
این کارشناس صنعت روی مدعی شد که مشخص نبودن وضعیت تامین مواد اولیه مورد نیاز طرحهای توسعهای و غیرقابل قبول بودن نحوه قیمتگذاری خاک انگوران، مانع اصلی برای اجرایی شدن طرحهای توسعهای صنعت روی است.
وی در ادامه با بیان اینکه افزایش قیمت جهانی روی طی سال گذشته باعث رشد قیمت سهام شرکتهای روی در بورس شد، گفت: به این ترتیب حجم معاملات مربوط به این شرکتها از رشد مطلوبی برخوردار بود و در سال گذشته ۲۱درصد حجم معاملات بورس اوراق بهادار تهران به شرکتهای معدنی و ۷درصد به شرکتهای تولیدکننده فلزات اساسی از جمله شرکتهای تولیدکننده روی اختصاص داشت.
او ادامه داد: حجم معاملات مربوط به شرکتهای معدنی در سال ۸۴ فقط ۶/۳درصد و سهم شرکتهای تولیدکننده فلزات اساسی ۹/۳درصد بود.
به گفته نیکطره، در سال گذشته شاخص گروه شرکتهای معدنی ۱۳۴درصد و شاخص گروه شرکتهای تولیدکننده فلزات اساسی ۹۷درصد رشد داشت و این در حالی بود که شاخص کل بورس اوراق بهادار فقط ۸/۳درصد افزایش یافت و در واقع شرکتهای معدنی از جمله شرکتهایی بودند که باعث شدند بورس اوراق بهادار تهران در وضعیت متوسطی قرار گیرد.
ارسال نظر