گروه بورس - همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام روز گذشته شاهد عدم استقبال معامله‌گران از عرضه سهام شرکت مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران (مپنا) بود. معامله‌گران که در چند روز گذشته با فروش برخی از سهام قابل فروش در بازار، اقدام به فراهم آوردن نقدینگی لازم برای جذب سهام مپنا کرده بودند با عرضه سهام این شرکت در نرخ ۲هزار و ۵۰۰ریال مواجه شده و به‌رغم تمدید زمان معاملات به مدت نیم ساعت، از این عرضه استقبال نشد.

به گفته برخی از تحلیل گران عرضه دیروز مپنا نشان داد که بازار با هوشیاری در برابر عرضه‌های سهام دولتی برخورد می‌کند که این امر با توجه به تجربه گذشته عرضه سهام «صنعتی دریایی ایران» و «آذراب» در نرخ‌های بالا توسط دولت، و زیان گسترده خریداران این سهام از مپنا گذشتند. مسوولان بازار سهام نیز با توجه به مساله رخ داده عرضه سهام مپنا را برای مدت نامشخصی به تعویق انداختند. عدم استقبال از مپنا در حالی دیروز به دلیل عرضه‌گران این سهم در بازار سهام رخ داد که مدیران ارشد وزارت امور اقتصادی و دارایی در سخنانی روز دوشنبه. مساله عرضه‌گران یا ارزان سهام دولتی را رد کرده بودند که به نظر می‌رسد با توجه به اصرار مسوولان دولتی بر قیمت ۲هزار و ۵۰۰ریالی این سهم در حالی که بازار به قیمت یک‌هزار و ۲۰۰ تا یک هزار و ۵۰۰ریال می‌اندیشید، بار دیگر مباحث مربوط به گران فروشی یا ارزان فروشی سهام دولتی در صدر خبرهای مربوط به خصوصی‌سازی قرار گیرد. اینک با توجه به شرایط رخداده برای مپنا، مدیران سازمان خصوصی‌سازی در آستانه عرضه سهام فولاد مبارکه با ابهاماتی جدی مواجه هستند، در صورتی که بار عرضه فولاد مبارکه نیز در قیمت‌های بالا صورت گیرد، بازار ممکن است در برابر سهام این شرکت ارزنده رفتاری مشابه را انجام دهد.

از سوی دیگر مساله «مپنا» همچنین نشان دهنده عمق ضعف نقدینگی بازار در برابر عرضه‌های سهام دولتی نیز است. دو سال رکود مداوم در بازار سهام موجب شده است، حتی سهامداران عمده دولتی نیز نتوانند در چالش‌هایی نظیر عرضه مپنا به خریدهای سفارشی اقدام کنند، که البته در گذشته متداول بوده و سهامداران دولتی از عرضه‌های سازمان خصوصی‌سازی حتی به گونه‌ای نمادین نیز حمایت کنند.

در شرایط کنونی به نظر می‌رسد در صورت ادامه اصرار دولت به عرضه‌های گسترده سهام باید سیاست‌های تقویت نقدینگی معامله‌گران بازار نیز از جمله از طریق واگذاری تسهیلات ارزان به سهامداران عمده بازار در دستور کار خود قرار داد، چرا که اگر چه برخی از صاحب نظران اقتصادی از جمله دکتر «آخوندی» در هفته جاری واگذاری سهام عمده دولتی در بورس را به ( رها کردن نهنگ در حوض آب ) تشبیه کرده و شانس اجرای آن را کم توصیف کرده‌اند، اما می‌توان حوض را گسترده‌تر کرده تا نهنگ در آن جای بگیرد.

در بازار دیروز گروه خودرویی پس از قریب به ۱۰ روز صدرنشینی مداوم با عرضه‌های خرد کننده جای خود را در صدرا رها کرده و بازارگردان‌های این گروه از تداوم پیشرفت قیمتی کف خرید خودداری کردند، این امر موجب شد تا با عرضه‌های سنگین هر دو نماد ایران خودرو و ایران خودرو دیزل پس از خرید یک میلیون سهم توسط بازار گردان با صف‌های فروش مواجه شوند.

پارس خودرو نیز در این گروه به‌رغم آغاز پیش فروش خودرو تندر ۹۰ (ال نود)با صف فروش مواجه بود.

قطعات اتومبیل نیز در آستانه پایان سال مالی، احتمالا با جابه‌جایی سهام الکتریک خودرو شرق در تلاش پوشش سود هر سهم خود برآمد. دربازار دیروز با توجه به بلاتکلیفی نماد مپنا بازار با ضعف شدید فعالیت مواجه بود، انتشار خبر اولیه توقف غنی‌سازی از سوی کشورمان توسط مدیرکل آژانس بین المللی انرزی اتمی، که البته بعد از زمان معاملات این خبر تکذیب شد، در نیم ساعت پایانی بازار اندکی از جو ضعف بازار کاست به‌رغم این شرایط تنها در گروه واسطه‌گری مالی حضور دیر هنگام اما موثر بازارگردان بهمن پس از مدت‌ها حرکتی را در این سهم ایجاد کرد. رقابت بر سر دو بلوک یک‌درصد بانک پارسیان نیز دیروز نا‌تمام ماند.

در بازار دیروز حجم دادوستد سهام به ۱۰میلیارد تومان رسید، از ۱۲۳ نماد مورد معامله نیز ۳۴ نماد با رشد قیمت و ۵۸ نماد با افت ارزش دادوستد شدند.