دنیای اقتصاد- تقویت خوش‌بینی‌ها در بورس تهران رشد کم سابقه دماسنج بازار سهام را رقم زد؛ روز گذشته شاخص بورس تهران ۳۲۴ واحد رشد کرد تا به این ترتیب بازدهی بازار سهام با ترمیم ۳/۱ درصدی، از ابتدای سال‌جاری تاکنون در سطح منفی ۳ درصد قرار گیرد. همچنین در این روز شاخص بازار سهام باردیگر به کانال ۲۵ هزار واحدی وارد شد. همه این رخدادها سبب شده که خوش‌بینی‌ها به بازار سرمایه بیش از گذشته شود و سرمایه‌گذاران این بازار به جبران زیان‌های گذشته خود امیدوار‌تر شوند. جنب پل حافظ

جهش فوق العاده بازار با رشد ۳/۱ درصدی

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته با اتکا به رشد همزمان گروه‌های معدنی، فلزی، تصفیه نفت و پتروشیمی با جهشی قابل ملاحظه مواجه شد تا بتواند با ثبت ۹/۳۲۴ واحد رشد (معادل۳/۱ درصد) در یک روز، بار دیگر به کانال ۲۵هزار واحدی بازگردد. با این وصف، میانگین زیان سرمایه‌گذاران بورس تهران از ابتدای سال جاری تاکنون به سطح منفی ۳ درصد رسید.

در بازار سهام دیروز معامله‌گران با شروعی طوفانی مواجه شدند؛ جایی که پس از عرضه‌های اولیه مجددا صف‌های خرید به نمادهای فلزی و تصفیه نفت با محوریت فولاد مبارکه، ذوب‌آهن اصفهان و پالایشگاه‌های نفت بندرعباس و شیراز بازگشت و موجب شد تا بازار با افزایش فعالیت معامله‌گران مواجه شود. در این شرایط با تزریق نقدینگی از سوی معامله‌گران دامنه اقبال خرید سهام به گروه‌های مختلف افزایش یافته و در نهایت حتی گروه خودرویی نیز پس از جمع‌آوری صف فروش ایران‌خودرو، با رشد قیمتی مواجه شد. اوج‌گیری بازار و بازگشت آن به بالای ۲۵هزار واحد تا پایان هفته جاری دور از انتظار نبود، اما جهش روز گذشته شاخص عملا پس از مدت‌ها معامله‌گران بازار را شگفت زده کرد.

اما در عرصه سیاسی، درحالی که پایان ماه اوت به عنوان زمان انجام مذاکرات تلفنی سعید جلیلی و کاترین اشتون معین شده بود، گزارش‌ها حکایت از آن دارد که این مذاکره این هفته انجام خواهد شد. منابع دیپلماتیک می‌گویند به دلیل تاخیری که طرف اروپایی مسوول‌ آن بوده، این مذاکرات با اندکی تاخیر در این هفته انجام خواهد شد.

سنگ‌آهنی‌ها خبرساز می‌شوند

در همین حال دیروز در مسائل‌ عمده معامله‌گران شاهد انتشار برخی خبرها در مورد برنامه‌ریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای صنعت سنگ‌آهن بودند. پس از اعلام آزاد‌سازی قیمت‌گذاری فولاد در روز یکشنبه دیروز مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران از انجام آخرین مذاکرات با شرکت‌های معدنی برای تفاهم بر سر تعیین نرخ فروش سنگ‌آهن و حقوق مالکانه دولتی خبر داد.

آخرین تصمیمی که در این باره گرفته شد، مربوط به ابلاغیه‌ای است که کمیته نمایندگان ویژه ریاست‌جمهوری در کار گروه کنترل بازار شرکت‌های سنگ‌آهنی را موظف به پرداخت ۳۰ درصد از قیمت فروش هر تن سنگ‌آهن دانه‌بندی و کنسانتره از معادن سنگ‌آهن گل‌گهر و چادرملو بابت حق پروانه بهره‌برداری کرد.در این راستا قیمت خرید هر تن سنگ‌آهن معادن ۷۲ هزار تومان تعیین شد، اما در نهایت به دلیل عدم توافق نهایی با فعالان معدنی تاکنون این تصمیم اجرا نشده است.

با این حال، مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در گفت‌وگو‌ با مهر از انجام آخرین مذاکرات با شرکت‌های معدنی برای تفاهم بر سر تعیین نرخ فروش سنگ‌آهن و حقوق مالکانه دولتی خبر می‌دهد.

اکبر نوروزی از مذاکره شرکت‌های سنگ‌آهنی بابت پرداخت حق بهره مالکانه دولت از معادن سخن گفت و افزود: رقمی که برای حق بهره مالکانه به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران از سوی شرکت‌های بهره‌بردار معادن سنگ‌آهن پرداخت خواهد شد، تابعی از قیمت شمش فولاد خوزستان خواهد بود.

وی با بیان اینکه حق بهره‌برداری از معادن چادرملو و گل‌گهر همواره به دولت تعلق داشته و از جمله اموال انفال به شمار می‌آیند، اظهار کرد: موضوع واگذاری شرکت‌های معدنی در بورس ارتباطی به انتقال حق پروانه بهره‌برداری معادن نداشته و تنها کارخانجات فعال به بخش خصوصی واگذار شده‌اند.

نوروزی با اشاره به اینکه مذاکرات بر سر برخی ابهامات مورد اشاره سازمان بورس و اوراق بهادار در زمینه جداول ارائه شده برای تعیین نرخ فروش سنگ‌آهن و حقوق مالکانه دولتی در حال رسیدن به نتیجه نهایی است، عنوان کرد: با توجه به سیاست‌هایی که در نظر گرفته شده، همسو با پرداخت حقوق تعیین شده شرکت‌های معدنی به دولت، به شکل پلکانی قیمت سنگ‌آهن آزاد خواهد شد.

از دیدگاه کارشناسان بحث‌های مربوط به حقوق معادن در دو سال اخیر به نتیجه‌ای خاص نرسیده و در نهایت نیز در ۹ ماهه باقی مانده و مسائل‌ مربوط به انتخابات ریاست جمهوری تحقق آن متصور نیست.

در بازار دیروز و در گروه خودرویی معامله‌گران شاهد انتشار خبرهایی در مورد احتمال فروش بلوک بانک پارسیان متعلق به ایران خودرو بودند. اما طرح موضوع واگذاری سهام بانک پارسیان متعاقب آن اعلام می‌شود که دیروز دبیر انجمن خودروسازان ایران از احتمال انصراف خودروسازان بزرگ از دریافت تسهیلات هزار میلیارد تومانی مصوب شورای پول و اعتبار خبر داد.

احمد نعمت‌بخش در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: بانک مرکزی در بخشنامه جدید شرایط دشواری را برای پرداخت تسهیلات هزار میلیارد تومانی صنعت خودرو در نظر گرفته که به نوعی توجیه دریافت این تسهیلات را از بین می‌برد.

وی با بیان اینکه بانک مرکزی در بخشنامه خود خواستار وثیقه گرفتن سهام ایران خودرو در بانک پارسیان و سهام شرکت‌های بورسی شرکت سایپا شده است، خاطرنشان کرد: در این بخشنامه عنوان شده که تمام تسهیلات دریافتی به اضافه سود آن باید ظرف شش ماه بازپرداخت شود و در غیر این صورت بانک مرکزی نسبت به ضبط و فروش سهام وثیقه خودروسازان اقدام خواهد کرد.

دبیر انجمن خودروسازان ایران ادامه داد: این وضعیت در حالی است که با توجه به شرایط فعلی محیط کسب و کار، امکان بازپرداخت تسهیلات دریافتی ظرف شش ماه وجود ندارد و ما امیدوار بودیم که مدت زمان بازپرداخت این تسهیلات حداقل دو ساله باشد.

نعمت‌بخش افزود: ‌شرایط اعلامی بانک مرکزی برای دریافت تسهیلات موجب شده تا خودروسازان دچار تردیدهای جدی برای دریافت این تسهیلات شوند؛ به‌گونه‌ای که در حال حاضر بررسی ایران خودرو و سایپا در این خصوص ادامه دارد.

همکاری خودرویی ایران و کره‌شمالی

در همین حال دیروز اعلام شددر بازدیدی که دیروز مقامات سیاسی کره شمالی از ایران‌خودرو داشته‌اند، پس از مشاهده دو مدل رانا و دنا خواستار ورود این دو محصول به کشور خود شده و قرار است در آینده هیاتی برای مذاکرات بیشتر در این مورد وارد ایران شود.

اگر ایران خودرو موفق شود دنا و رانا را به کره شمالی صادر کند، می‌تواند به حضور در بازاری انحصاری پس از مشکلات رخ داده در بازار سوریه امیدوار باشد.در گروه تجهیزات دیروز بلوک مدیریتی شرکت بالاست به روی تابلو رفت که با رقابت سه گروه همراه شد. براساس شنیده‌ها گروه بانک مسکن، صندوق کارکنان راه آهن و یک شرکت سرمایه‌گذاری (احتمالا غدیر) در حال رقابت در این نماد هستند.

در گروه فلزی دیروز بورس کالا شاهد عرضه‌هایی بود؛ هر چند عرضه ورق مبارکه در این روز به صورت مچینگ انجام شد، اما ملی مس با عرضه مس کاتد در نرخ ۱۶۷هزار و ۷۴۳ریال موفق به فروش شد. افزون بر این، دیروز اوره پتروشیمی کرمانشاه در نرخ ۵هزار و ۹۲۶ریال و متانول فن‌آوران در نرخ ۴هزار و ۷۲۹ریال مشتریانی یافتند. در گروه ساختمانی دیروز خبر امکان استفاده از اوراق تسهیلات مسکن برای خانه‌های با عمر تا ۲۰سال با تردیدهایی مواجه شد. رییس‌ مرکز برنامه‌ریزی و ارزیابی عملکرد بانک مسکن با بیان اینکه وام ۲۰میلیونی صندوق سپرده‌گذاری مسکن کماکان به خانه‌های ۱۲سال ساخت تعلق می‌گیرد، گفت: استفاده از اوراق تسهیلات مسکن برای خانه‌های ۲۰سال ساخت برای ابلاغ به اداره طرح و برنامه بانک مسکن ارسال شده است.

در گروه پتروشیمی، بحث در مورد توقف فعالیت پتروشیمی اصفهان به دلیل بدهی سنگین این واحد مورد بحث کارشناسان بود. پتروشیمی اصفهان که در اختیار یک گروه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی است، در حالی با بدهی سنگین مواجه است که در آخرین مجمع شرکت تقسیم سود قابل ملاحظه‌ای در این شرکت رقم خورده که این امر بر مشکلات مالی این شرکت افزود و در نهایت به تعطیلی این واحد قدیمی منجر شد.

کارشناسان بازار اعتقاد دارند با توجه به خصوصی سازی پالایشگاه‌ها ارائه‌ مدل‌های کلی برای برنامه‌ریزی روابط میان پالایشگاه‌ها و شرکت‌های پیرامونی مورد نیاز است. در حال حاضر ۴شرکت پتروشیمی اصفهان، صنایع شیمیایی ایران، نفت پاسارگاد و نفت سپاهان برای تامین خوراک خود نیاز قابل ملاحظه‌ای به پالایشگاه اصفهان دارند که در آینده چاره‌ای جز ادغام این شرکت‌ها در پالایشگاه اصفهان وجود نخواهد داشت. این امر در دیگر پالایشگاه‌های در حال خصوصی‌سازی نیز به چشم می‌خورد. در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ۴/۵۹ میلیارد تومان سهام معامله شد که ۴/۲۰ درصد آن را معامله ۸/۶ میلیون سهم فولاد خوزستان تشکیل داد. از ۲۱۳نمادی که به روی تابلو رفتند ۱۴۳نماد با رشد قیمت و ۶۵نماد با کاهش ارزش همراه شدند و بقیه نمادها هم روز خود را بدون تغییر قیمتی سپری کردند.