بنگاه خبر
سایپا ۴۰۰ ریال سود به ازای هر سهم تقسیم کرد
مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام شرکت سایپا برای سال مالی منتهی به اسفند ۹۰ با حضور بیش از ۸۰ درصد سهامداران و مدیران ارشد گروه خودروسازی سایپا برگزار شد.
گروه بنگاهها- شرکت سایپا مبلغ ۴۰۰ ریال سود برای هر سهم معادل ۴۱۶ میلیارد تومان میان سهامداران تقسیم کرد.
مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام شرکت سایپا برای سال مالی منتهی به اسفند ۹۰ با حضور بیش از ۸۰ درصد سهامداران و مدیران ارشد گروه خودروسازی سایپا برگزار شد. مهندس نعمت الله پوستین دوز مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا در حاشیه این مجمع از برنامه ریزی برای مقابله با محدودیتها و فشارهای بینالمللی بر صنعت کشور خبر داد و گفت: سایپا با درک اهمیت تولید و اشتغالزایی در کشور و انجام اقدامات زیربنایی و اصولی توانسته مشکلات و محدودیتهای بینالمللی را مدیریت کند.
پوستیندوز گفت: سایپا حفظ و ارتقای تولید ملی و جایگاه آن را به عنوان یک وظیفه در دستور کار خود قرار داده و حمایت از سرمایه گذاری در راستای گسترش صنایع داخلی را رسالت مهم خود می داند.
وی افزود: فضای کسب و کار کشور با توجه به محدودیتهای بینالمللی، تحریمها و جریانات بینالمللی نیازمند توجه ویژه همه است و سایپا توانسته در این فضای سخت ایجاد شده در حوزه کسب و کار بینالمللی و صادرات موفق عمل کند.
مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا یادآور شد: از آن جا که محصولات ما بیشترین میزان داخلی سازی را دارد توانستهایم تا حدود زیادی از آثار محدودیتهای بینالمللی و تحریمها خود را مصون نگه داریم.
پوستیندوز در ادامه سایپا را متعلق نه به شخص یا گروهی خاص بلکه سرمایه تمامی مردم کشور و افتخار صنعت ایران دانست و گفت: سایپا یک میراث میان نسلی است که متعلق به همه نسلهای کشور چه در گذشته، چه در زمان حال و چه در آینده بوده و نماد بزرگ اقتصادی و صنعتی کشور محسوب می شود و این میراث میان نسلی رسالتی بزرگ را در اقتصاد کشور بر عهده دارد.وی مسوولیت اصلی سایپا را مشارکت در توسعه اقتصادی و صنعتی کشور دانست و خاطرنشان کرد: این میراث میان نسلی به عنوان یک ثروت ملی باید مورد حمایت و حفاظت همه قرار گیرد تا بتواند همچون گذشته شاداب، پرتوان و با قدرت به راه خود ادامه دهد.
وی رقابت کاذب را عاملی مخرب برای چرخه صنعت کشور دانست و تاکید کرد: از آن جا که سایپا و ایران خودرو مکمل یکدیگر بوده و همکار و همپای هم محسوب میشوند و چرخ اشتغال، تولید و عزت ملی ایران را به حرکت در می آورند باید با رقیب پروری صحیح و ایجاد رقابت سالم زمینههای توسعه صنعت خودرو را فراهم کنیم.
پوستیندوز در ادامه صنعت خودرو را محور تمام صنایع کشور دانست و گفت: صنعت خودروسازی موتور محرک تمامی صنایع پایین دستی و بالادستی و عامل بزرگ اشتغالزایی و حفظ ثبات اقتصادی است.
ارسال نظر