شروین شهریاری
پرسش از خواننده‌ای بدون ذکر نام از طریق پست الکترونیک: سودآوری سهام گل‌گهر در سال جاری تا چه میزان قابلیت تعدیل مثبت دارد؟

پاسخ: شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر از واحدهای تحت مالکیت سرمایه‌گذاری امید (وابسته به بانک سپه) و معادن و فلزات (وابسته به صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد) است که با دسترسی به منابع غنی و عظیم ماده معدنی سنگ‌آهن در منطقه سیرجان از مزیت مناسبی در تولید این محصول برخوردار است.
«کگل» در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی را در زمینه استخراج و تحصیل انواع محصولات انجام داده است که بخش عمده‌ای از این سرمایه‌گذاری‌ها (نظیر طرح گندله‌سازی) به بهره‌برداری رسیده و می‌توان گفت با عبور از یک دوره توسعه سریع، شرکت اکنون وارد دوران بلوغ خود شده است.
در حال حاضر با عنایت به محدودیت‌های صادراتی و اولویت تامین نیاز داخلی، عمده محصولات شرکت به فولادسازان داخلی فروخته می‌شود. برای تخمین سودآوری شرکت باید ابتدا محاسبه درآمد فروش انجام شود. به این منظور جدول شماره یک را مشاهده کنید.
در خصوص ارقام جدول یک باید به چند نکته توجه داشت:
1- حجم فروش محصولات در پیش‌بینی تحلیلی معادل بودجه شرکت (که یک برآورد محافظه کارانه به شمار می‌رود) در نظر گرفته شده است.
۲- میانگین قیمت فروش شمش فولاد خوزستان فصل بهار ۹۱ معادل ۹۴۷ هزار تومان در هر تن بوده است. این نرخ در فروش‌های اخیر بورس کالا به محدوده ۱۱۳۰ تومان در هر کیلو رسیده است که با توجه به قیمت شمش در بازار آزاد (فراتر از ۱۲۰۰ تومان در هر کیلو) چشم‌انداز کاهش آن متصور نیست.
به این ترتیب با فرض ثبات قیمت فروش فعلی در بورس کالا، نرخ میانگین فروش شمش خوزستان در سال 91 معادل 1050 تومان در کیلو فرض شده است.
۳- قیمت میانگین فروش کنسانتره شرکت بر اساس رویه تاریخی حدود ۵/۹ درصد از ارزش شمش فولاد خوزستان است. این نسبت در مورد گندله حدود ۷/۲۳ درصد است.
با مبنا قرار دادن این ضرایب و نیز قیمت شمش مورد اشاره برای سال 91، نرخ فروش هر یک از محصولات در سناریوی تحلیلی محاسبه شده است. نرخ فروش سنگ دانه‌بندی نیز معادل بودجه شرکت است.
حال به جدول شماره دو مراجعه کنید که در آن پیش‌بینی تحلیلی از سود و زیان «کگل» در سال جاری ارائه شده است. (ارقام به میلیارد ریال)
در خصوص ارقام جدول شماره دو، مرور چند نکته حائز اهمیت است:
۱- مطالعه بودجه‌های سال گذشته و عملکرد واقعی گل‌گهر در پایان سال نشان می‌دهد که این شرکت در برآورد هزینه‌ها محتاطانه عمل می‌کند.
در سال جاری هم رشد بهای تمام شده متناسب با تورم و میزان تولید در نظر گرفته شده است؛ بنابراین، در پیش‌بینی تحلیلی، بهای تمام شده معادل پیش‌بینی بودجه شرکت لحاظ شده است.
۲- هزینه‌های عمومی و اداری در پیش‌بینی تحلیلی با رشد ۲۵ درصدی نسبت به سال گذشته محاسبه شده است.
همچنین سایر درآمدهای عملیاتی شرکت (که عمدتا مربوط به درآمد حاصل از خدمات می‌باشد) معادل عملکرد سال گذشته در پیش‌بینی تحلیلی برآورد شده است.
۳- با عنایت به زمزمه پرداخت حق پروانه معادن سنگ‌آهن (که از میانه سال گذشته ایجاد شد)، در بخش هزینه‌های متفرقه به ازای هر تن فروش کنستانتره و گندله، پرداخت مبلغ ۱۲ هزار تومان توسط شرکت در نظر گرفته شده است که این رقم بر اساس آخرین گمانه‌زنی‌ها در این مورد است.
با این وجود، باید توجه کرد؛ شرکت‌های سنگ‌آهنی در ازای پرداخت این مبلغ خواهان آزادسازی فروش بخشی از سنگ‌آهن تولیدی با نرخ آزاد هستند که در برآورد تحلیلی با رعایت جانب احتیاط آثار مثبت این مساله لحاظ نشده است.
۴- هزینه مالی، درآمد سرمایه‌گذاری‌ها و ضریب محاسبه مالیات در پیش‌بینی تحلیلی معادل بودجه شرکت در نظر گرفته شده است.
همان‌طور که مشاهده می‌شود در صورت تحقق مفروضات تحلیلی می‌توان انتظار تحقق سود خالص 1337 ریالی به ازای هر سهم گل‌گهر در سال 91 را داشت که به معنای پتانسیل تعدیل مثبت حدود 23 درصدی نسبت به بودجه فعلی است.
باید توجه کرد سودآوری سال جاری «کگل» حساسیت زیادی به نرخ فروش شمش خوزستان و نهایی شدن تصمیم در خصوص میزان پرداخت هزینه حق پروانه دارد.
همچنین در خصوص P/E سهم نیز می‌توان گفت، با عنایت به بهره‌برداری از بخش عمده طرح‌های توسعه در سال‌های اخیر احتمالا از این پس شاهد همگرایی بیشتری بین نسبت قیمت بر درآمد این سهم و میانگین کل بازار خواهیم بود؛ شرایطی که تفاوت عمده‌ای با ارزش‌گذاری سهم در دوران توسعه‌ای دارد.
بدیهی است کارشناسان با تغییر مفروضات (به ویژه روند قیمت فولاد و نیز حق پروانه پرداختی) می‌توانند به ارقام متفاوتی در خصوص تخمین سودآوری گل‌گهر دست یابند.
Shahriary_sh@yahoo.com