جنب پل حافظ
بورس بر مدار پتروشیمیها
گروه بورس- همایون دارابی: شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران برای سومین روز پیاپی با افت نزدیک به نیم درصدی مواجه شد.
در بازار دیروز افت۱۳۸واحدی شاخص کل در شرایطی ثبت شد که معاملهگران در کنار افت قیمت با برگزاری برخی مجامع پر حاشیه و همچنین انتشار اخبار اقتصادی متفاوتی روبهرو بودند.
عکس: آکو سالمی
گروه بورس- همایون دارابی: شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران برای سومین روز پیاپی با افت نزدیک به نیم درصدی مواجه شد.
در بازار دیروز افت۱۳۸واحدی شاخص کل در شرایطی ثبت شد که معاملهگران در کنار افت قیمت با برگزاری برخی مجامع پر حاشیه و همچنین انتشار اخبار اقتصادی متفاوتی روبهرو بودند. دیروز انتشار آمار سه ماهه صادرات و واردات کشور از سوی گمرک از اهمیت برخوردار بود. براساس آمار گمرک، صادرات محصولات پتروشیمی ۴۸/۴۲ درصد کاهش را نسبت به سه ماهه نخست سال قبل نشان میدهد. این امر در آمار خرداد ماه در برخی از محصولات تشدید شده است، به گونهای که در خرداد ماه صادرات متانول نسبت به سال قبل ۳۹/۶۹ درصد کاهش یافته است. در سه ماهه نخست امسال صادرات میعانات گازی ۱۱/۳۳ نیز کاهش یافته است. در همین حال در بخش واردات نیز واردات فولاد ۳۱/۲۶ درصد کاهش یافته است، اما واردات ذرت دامی ۵۱/۴۹ درصد افزایش، واردات کنجاله ۶۹/۳۹ درصد افزایش، واردات قند و شکر ۸۴۰ درصد افزایش و واردات جو هم ۱۹۳درصد افزایش یافته است.
در بازار دیروز همچنین معاملهگران با خبرهایی در مورد انباشت نفت کوره در پالایشگاهها و تصمیم وزارت صنایع و نفت برای ارسال نفت کوره به شرکتهای سیمانی و نیروگاهی مواجه شدند. براساس طرح مطرح شده سوخت نیروگاهها و کارخانجات سیمان از گاز به مازوت تغییر خواهد کرد. این خبر هرچند که گاز در دسترس شرکتهای پتروشیمی را افزایش میدهد، اما تفاوت نرخ گاز و مازوت نگرانی شدید کارخانههای سیمانی را ایجاد کرده است. در حال حاضر هر تن کلینکر با استفاده از ۹۰متر مکعب گاز به قیمت هر مترمکعب ۷۰۰ریال در مجموع هزینه کلی ۶۳هزار ریال تولید میشود. حال آنکه در حالت مصرف مازوت کارخانهها نیازمند استفاده از ۹۰لیتر مازوت به قیمت ۲هزار و ۳۰۰ریال هستند که هزینه استفاده از مازوت معادل ۲۰۷هزار ریال یعنی معادل سه برابر هزینه گاز است که در صورت عدم توافق براساس قیمتهای فروش مازوت، تمامی نیروگاهها و شرکتهای سیمان با زیان مواجه خواهند شد. از سوی دیگر در صورت تخفیف، وضعیت پالایشگاهها در ابهام قرار میگیرد. دیروز محمد اتابک، مدیرعامل و رییس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در این باره به بورسنیوز گفت: با توجه به مشکلات فنی به وجود آمده برای شرکت ملی گاز ایران، طی برگزاری یک جلسه فوری در روز گذشته با حضور وزرای نفت و صنعت، معدن و تجارت مقرر شده تعدادی از کارخانههای سیمانی به صورت موقت و در طول دو ماه به جای سوخت گاز از مازوت استفاده کنند.
اوضاع پتروشیمیها چگونه است؟
در همین حال در گروه شیمیایی، پتروشیمی زاگرس در گزارشی در حالی براساس تغییر نرخ تسعیر ارز از ۱۲هزار و ۲۶۰ریال به ۱۷هزار ریال تعدیلی تا رقم ۳هزار و ۱۷۲ریال اعلام کرد که آمار تولید و فروش شرکت کاهش را نشان میدهد. زاگرس در حالی روز سهشنبه در گزارش خود پیشبینی کرد که ۷/۲ میلیون تن متانول در سال۹۱ به فروش رساند که در سه ماهه فروش شرکت کمتر از ۴۰۰هزار تن بوده است. براساس آمار مقدار تولید ۴۶ درصد و مقدار فروش شرکت ۵۲ درصد کاهش را نشان میدهد که البته شرکت هیچ توضیحی راجع به کاهش فوق ارائه نداده است. این در حالی است که مدیرعامل هلدینگ نفت و گاز پارسیان دیروز اعلام کرد:وضعیت تولید، فروش و صادرات واحدهای تولیدی پتروشیمی هیچ مشکلی نداشتهاند.
مرتضی عزیزی که رییس انجمن صنفی صنایع پتروشیمی نیز هست در گفتوگو با سنا، درباره وضعیت صنعت پتروشیمی و سهام این شرکتها افزود: واحدهای پتروشیمی تا امروز هیچ مشکلی نداشتهاند.
وی در ادامه افزود: شرکتهای پتروشیمی تولیدکننده اوره و آمونیاک در گزارشهای سه ماهه بعضا عملکردهایی در حد و اندازه گزارشهای ۶ ماهه ارائه کردهاند و پوششهای چشمگیر و درآمدهای خوبی داشتند.
وی درباره واحدهای تولیدی متانول نیز این گونه توضیح داد: برخی واحدهای تولیدی متانول به دلیل تولید محصول مایع در حمل و نقل با مشکلاتی مواجه شدند که این مشکل نیز در اواخر خردادماه با عقد قراردادهای جدیدی با شرکتهای کشتیرانی جدید برطرف شد.
وی تاکید کرد: به طور قطع و یقین سود شرکتهای تولیدکننده متانول در سال جاری بیشتر از سال گذشته خواهد بود.
رییس هیاتمدیره انجمن صنفی صنعت پتروشیمی افزود: محدودیتی برای تولیدکنندهها در خصوص فروش و نقل و انتقال پول آنها وجود ندارد.
وی به سهامداران این صنعت توصیه کرد به گزارشهای سه ماهه شرکتهای تولیدکننده مایعات در صنعت پتروشیمی در خصوص تولید توجهی نداشته باشند، زیرا با رفع مشکل حمل و نقل این شرکتها، به طور قطع آنها تا پایان سال تعدیلهای مثبت خوبی خواهند داشت.
با این حال این روزها تحولات سهام پتروشیمی به دلیل گزارشهای مناسب ۳ ماهه مورد توجه فعالان بازار قرار دارد.
یک خبر مهم ارزی
دیروز در یک خبر با اهمیت ارزی معاون سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به ابلاغ بخشنامه اولویتبندی جدید ارزی توسط بانک مرکزی گفت: کالاهای اساسی، مواد اولیه کارخانههای، ماشینآلات، قطعات یدکی و تجهیزات پزشکی و دارویی، همچنان در اولویت دریافت ارز با نرخ مرجع ۱۲۲۶ تومان هستنـد. کیومرث فتحالله کرمانشاهی افزود: برای پنج اولویت تعیین شده هیچگونه مشکلی از نظر تامین ارز با نرخ مرجـع وجود نخواهد داشت و اولویتهای بعدی هم ارز خارجـی با منشأ صادرات دریافت خواهند کرد.
معاون سازمان توسعه تجارت در عین حال بازنگری در اولویتهای تعیین شده را منتفی ندانست و گفت: در حال گردآوری نظرات فعالان اقتصادی در مورد اولویتهای تعیین شده هستیم تا در صورتی که اشکالی وجود داشته باشد، ظرف یک هفته تا ۱۰ روز آینده برطرف شـود.
به گفتـه کرمانشاهی، متقاضیان دریافت ارز که کالای ثبت سفارش شده آنها در اولویتهای پنجگانه دریافت ارز مرجع قرار گرفته است، درصورت مواجهه با هرگونه مشکل در سیستم بانکی میتوانند مراتب را به بانک مرکزی، دستگاههای نظارتی و در نهایت وزارت صنعت، معدن و تجارت برای اقدام لازم، اعلام کنند.
پیشتر نیز حمید صافدل، رییس سازمان توسعه تجارت با اعلام خبر اولویتبندی ارزی، تاکید کرده بود نیازهای اساسی، ضروری و مواد اولیه صنعت، بهداشتی و کشاورزی در اولویت دریافت ارز با نرخ مرجع ۱۲۲۶ تومان قرار دارند و گروه کمتری از کالاها هستند که ارز مورد نیاز آنها از طریق ارز حاصل از صادرات تأمین خواهد شد.
در گروه معدنی کارخانه جدید تولید کنسانتره سنگآهن شرکت معدنی و صنعتی چادرملو آماده افتتاح است. به گزارش ایمیدرو، مدیرعامل این شرکت با اعلام خبر فوق اظهار کرد: تاکنون ۴ خط تولید کنسانتره سنگآهن در این مجموعه فعالیت داشته است که به زودی خط شماره پنج نیز افتتاح میشود. محمود نوریان درباره میزان کل سرمایهگذاری این طرح جدید گفت: مجموع اعتبارات ریالی و ارزی هزینه شده برای راه اندازی خط پنجم به بیش از ۱۲۱میلیارد تومان میرسد.
وی زمان شروع عملیات اجرایی پروژه را مرداد ماه سال ۸۷ اعلام کرد و افزود: این کارخانه از ابتدای سال جاری تولید آزمایشی کنسانتره را آغاز کرده و تمامی مراحل اولیه تولید را با موفقیت پشت سر گذاشته است. محمود نوریان با اشاره به اینکه ظرفیت هر یک از خطوط تولید کنسانتره سنگآهن به ۷/۱ میلیون تن در سال میرسد، اظهار کرد: در شرایطی که در سال گذشته ظرفیت اسمی تولید محصول در چادرملو ۸/۶ میلیون تن بود، تولید ۸میلیون و ۹۰۰هزار تن کنسانتره به ثبت رسید که نشان از بهرهوری بالا در خطوط این شرکت تولید میدهد.
خصوصی سازی و عرضههای پرحاشیه
در گروه فلزی دیروز معاون سازمان خصوصیسازی در مورد واگذاری بلوکی شرکتهای ذوبآهن اصفهان و فولاد خوزستان بابت رد دیون توضیحاتی ارائه کرد.
محمود افضلی، معاون سازمان خصوصیسازی ـ در گفتوگو با ایسنا، در خصوص واگذاری سهام ذوبآهن اصفهان به صندوق ذخیره فرهنگیان گفت: بلوک ۱۵ درصدی ذوبآهن اصفهان یک بار در تاریخ ۱۳ خرداد در فرابورس عرضه شد که متقاضی نداشت. این شرکت برای دومینبار در روز ۲۵ تیر ماه در فرابورس عرضه شد و یکی از شرکتهای تابعه صندوق ذخیره فرهنگیان آن را خریداری کرد، بنابراین نمیتوان گفت بلوک ۱۵ درصدی ذوبآهن اصفهان بابت رد دیون به صندوق ذخیره فرهنگیان واگذار شده است. به نظر میرسد مدیران جدید سازمان خصوصی سازی هیچ پایانی بر اظهارات عجیب و غریب خود قائل نیستند که تفاوت قائل شدن میان شرکت مادر و شرکت زیرمجموعه مدیریتی از جمله جدیدترین
اظهارنظرها است. در گروه فلزی غولهای فولادساز ایران به عرضه ۹۰ درصد از کل تولید سالانه خود در بورس کالای ایران متعهد شدهاند.
در پنجاه و دومین جلسه هیات پذیرش بورس کالای ایران شرکتهای فولاد خوزستان و ذوب آهن اصفهان، دو شرکت بزرگ فولاد ساز کشور در خصوص عرضه ۹۰ درصد تولید سالانه خود، معادل دو میلیون و ۹۷۰ هزار تن (در صورت وجود تقاضا) در بورس کالای ایران تعهد دادند. بر اساس این گزارش، شرکت فولاد خوزستان که تاکنون نسبت به عرضه شمشهای بلوم و بیلت در بورس کالای ایران اقدام کرده بود، از این پس اسلبهای تولیدی خود را در این بورس عرضه خواهد کرد. تناوب عرضه این فولاد ساز بزرگ کشور هر دو هفته یکبار و حداقل عرضه ۱۰ هزار تن و حداقل خرید جهت کشف نرخ ۲ هزار تن و تلورانس مجاز تحویل حداکثر ۵ درصد آخرین محموله قابل تحویل تعیین شده است. همچنین دیگر فولادساز بزرگ کشور یعنی ذوب آهن اصفهان نیز نسبت به تناوب عرضه هر هفته یکبار انواع محصولات خود از جمله انواع تیرآهن، میلگرد، ناودانی، نبشی و میل چهارگوش در بورس کالای ایران با حداقل عرضه یکهزار تن اقدام میکند. حداقل خرید جهت کشف نرخ محصولات این فولاد ساز بزرگ ۲۰۰ تن و تلورانس مجاز تحویل حداکثر ۵ درصد آخرین محموله قابل تحویل تعیین شده است.
حاشیههای مجمع صدرا
در گروه تجهیزات دیروز سهامداران صدرا در مجمع این شرکت با تصمیم سهامدار عمده برای خروج این شرکت از بورس مواجه شدند. در این مجمع سهامدار عمده پیشنهاد خرید سهام سهامداران جزء را به قیمتی پایین و همچنین خروج این شرکت از بورس را مطرح کرد که مجمع را به تنش کشاند.
در گروه خودرویی در آستانه مجمع سایپا اعلام شد که گروه خودروسازی سایپا تولید چند مدل محصول جدید را روی پلتفرم ارتقا یافته ایکس۱۰۰ در دست اجرا دارد.
در حال حاضر، تولید چند محصول جدید روی پلتفرم ارتقا یافته ایکس۱۰۰ در مرحله طراحی قرار دارد و احتمالا در سال آینده اولین محصول تولید شده روی این پلتفرم وارد بازار خواهد شد. قرار است محصول تولید شده روی پلتفرم ارتقا یافته ایکس۱۰۰ در سطح قیمتی متوسط عرضه شود. در گروه تصفیه نفت دیروز معاملهگران در آخرین دقایق بازار با خبر توقف نماد پالایشگاه نفت شیراز مواجه شدند.
در همین حال دیروز بلوک ۳۵درصد سرمایهگذاری نفت بدون رقابت معامله شد که احتمالا توسط تامین اجتماعی یا صندوق بازنشستگی خریداری شده است. در گروه بانکی بانک تجارت مبلغ ۷۵۰ میلیارد تومان روی سه پروژه تقویت فشار گاز کنگان، میدان تابناک و میادین ریگ، شوروم و دودرو سرمایهگذاری
میکند. در مجموع بازار دیروز بازاری کاهشی بود که در آن ۸/۸۴ میلیارد تومان سهام معامله شد که ۶۰درصد آن را معامله ۴۰میلیون سهم سایپا تشکیل داد از ۱۶۷نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۱۲۰نماد با کاهش قیمت و ۴۱نماد با رشد ارزش همراه شدند.
ارسال نظر