فریبرز یوسفی *

بررسی کارنامه عملکرد یک دهه صنعت سرب و روی ایران نشانگر آن است که تحول مدیریتی ایجاد شده در سال ۱۳۸۷ به مشابه یک انقلاب فکری و دگرگونی بنیادین در مغزافزار این صنعت عمل کرده است. حضور شرکت سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان به عنوان سهامدار عمده گروه شرکت‌های توسعه معادن روی مقارن با ظهور موجی از نوسانات قیمتی در بازارهای جهانی فلزات بود. اندک مدتی بعد، وقوع بحران مالی جهانی، پازل بحران در صنعت سرب و روی را کامل کرد و به استناد آمارهای برجای مانده از آن دوران، سهام شرکت‌های تولید کننده سرب و روی در بورس تهران در مقاطعی از این دوره بحرانی زیر قیمت اسمی بازار به فروش و کار به جایی رسیده بود که این صنعت می‌رفت تا به شاخصی از زیان دهی بازار سرمایه ایران تبدیل شود. در آن روزها البته کم نبودند افرادی که مترصد شکست تیم مدیریتی تازه وارد به صنعت سرب و روی ایران بودند و می‌پنداشتند که امروز یا فردا سرمایه‌گذاری در صنعت سرب و روی به عنوان تلخ‌ترین تجربه سرمایه‌گذاری در ایران رقم خواهد خورد. با این حال روحیه مقاومت جهادی به عنوان یک اصل نانوشته در فرهنگ مدیریتی مهر اقتصاد ایرانیان درستی و کارآمدی خود را تنها در کمتر از یک سال به اثبات رساند. سال ۸۸ با همه سختی‌ها و پیچ و خم‌هایش برای صنعت سرب و روی ایران و گروه شرکت‌های توسعه معادن روی ایران، سال بازسازی توان از کف رفته و احیای اعتبار مثال زدنی خود در بازار سرمایه ایران بود.

امسال اما سهامداران گروه شرکت‌های توسعه معادن روی ایران در حالی برای مجمع عمومی عادی سالانه گروه آماده می‌شوند که تابلوهای بورس تهران، سهام شرکت‌های معدنی صنعت سرب و روی را سهامی با اقبال، بدون تنش و با آینده ای پررونق ترسیم می‌کند. برای رسیدن به شرایط جدید البته مرارت و سختی‌های فراوانی تحمل شد، ده‌ها تصمیم و روش حساب شده برای بهبود عملکرد تولید کارخانجات، کاستن از زیان‌های انباشته شرکت که از دوران قبل برجای مانده بود.

ساماندهی استراتژی جدید تولید و توزین محصولات، تلاش برای یافتن بازارهای اقتصادی‌تر، اتخاذ رویه‌هایی برای ارتقای سوددهی شرکت و اطلاع رسانی صحیح به سهامداران به ویژه سهامداران جزء که سرمایه‌های معنوی گروه شرکت‌های توسعه معادن روی هستند. این اقدامات، با تکیه بر همان روحیه مقاومت و جهادی و خالی نکردن میدان توسعه اقتصادی صنعت سرب و روی در کمتر از یک سال منجر به بازدهی ۷۰۰ درصدی برای شرکت‌های گروه شد و به تعبیری می‌توان گفت که عصر بحران در صنعت سرب و روی پایان یافت. گروه شرکت‌های توسعه معادن روی که طلایه دار و نمادی از تمامیت صنعت سرب و روی ایران است این موفقیت بزرگ را مرهون فرهنگ مدیریتی نابی است که در این گروه همچون خونی تازه در رگ‌های صنعتی پرمزیت جریان یافته و به آن پتانسیل حرکت مضاعف داده است.

همچنین باید از همه سهامدارانی یاد کرد که با اعتماد به مدیران برگزیده خود، با صبوری و متانت، عصر بحرانی این صنعت را تحمل کردند و عملا زمینه و بستر، ساختن پل برای عبور از رودخانه مواج بحران صنعت سرب و روی را فراهم آوردند. این صنعت با تکیه بر این سهامداران فهیم و با فرهنگ و با اعتماد به مدیرانی که تعالی و توسعه ایران اسلامی هدف و آرمان نهایی آنها است، به روزهای طلایی نزدیک است.

* مدیر روابط عمومی گروه شرکت‌های توسعه معادن روی ایران