شروین شهریاری
* درخواست از آقای عباس صدری از طریق پست الکترونیک: لطفا تحلیلی از وضعیت سودآوری شرکت کالسیمین با توجه به افزایش قیمت‌های جهانی روی ارائه کنید.

پاسخ: گروه کالسیمین بزرگ‌ترین تولید‌کننده محصولات سرب و روی در کشور است که بعد از یک دوره شکوفایی در سال‌های آغازین دهه 80 با مشکلاتی در زمینه تامین خاک به علت ریزش معدن انگوران در سال 85 مواجه شد و پس از آن نیز افت شدید قیمت‌های جهانی در سال 87 این شرکت را تا مرحله زیان دهی پیش برد. در 18 ماه اخیر با بهبود نسبی قیمت‌های جهانی و نیز افزایش بهره‌وری معدن انگوران وضعیت عملیات «فاسمین» بهبود قابل‌ملاحظه‌ای را تجربه کرده و سهام آن در بورس اوراق بهادار نیز مورد توجه دوباره سرمایه‌گذاران قرار گرفته است. به منظور تخمین سودآوری شرکت در سال‌جاری لازم است تا ابتدا تخمین درآمد فروش انجام شود. به این منظور به ارقام جدول‌های شماره یک و دو توجه کنید.

در خصوص ارقام جدول‌های فروش باید به چند نکته توجه داشت:
1- با توجه به مبادلات کالا بین شرکت اصلی و زیرمجموعه‌ها، عملکرد تلفیقی کالسیمین در این برآورد مبنای محاسبات قرار گرفته است. بدین ترتیب جدول شماره یک عملکرد تلفیقی گروه در سال 88 و نیز آخرین پیش‌بینی بودجه 89 و عملکرد واقعی شش ماهه را نشان می‌دهد.
۲- در جدول شماره دو پیش‌بینی شرکت از عملکرد تلفیقی شش ماهه دوم در کنار پیش‌بینی تحلیلی را مشاهده می‌کنید. پیش‌بینی تحلیلی کل سال نیز از تجمیع عملکرد واقعی شش ماهه نخست با پیش‌بینی تحلیلی شش ماهه دوم به دست آمده است.
3- قیمت فروش شمش روی در محاسبه تحلیلی برای شش ماه دوم معادل 2300 دلار در نظر گرفته شده است که با آخرین پیش‌بینی نشریه معتبر متال بولتن برای قیمت‌های فصل چهارم سال 2010 میلادی تطابق کامل دارد. نرخ تبدیل دلار نیز در شش ماهه دوم معادل 10500 ریال فرض شده است. شایان ذکر است در بودجه فعلی شرکت، نرخ فروش شمش روی در شش ماهه دوم معادل 1900 دلار و نرخ تبدیل دلار 10 هزار ریال است.
۴- قیمت فروش کنستانتره روی خام با رعایت جانب احتیاط در پیش‌بینی تحلیلی معادل بودجه در نظر گرفته شده است، اما نرخ جهانی شمش سرب با توجه به گزارش اخیر نشریه متال بولتن معادل ۲۳۰۰ دلار و قیمت تبدیل دلار ۱۰۵۰۰ ریال لحاظ شده است. به این ترتیب قیمت فروش کنسانتره سرب در پیش‌بینی تحلیلی امسال معادل ۶/۱۱ میلیون ریال در هر تن به دست می‌آید. شایان ذکر است در بودجه فعلی شرکت نرخ فروش شمش سرب در شش ماهه دوم معادل ۱۹۰۰ دلار و نرخ تبدیل دلار ۱۰ هزار ریال است.
حال به تخمین بهای تمام شده پرداخته می‌شود. به جدول شماره سه توجه کنید.


در خصوص ارقام جدول شماره سه باید به چند نکته توجه داشت:
۱- به علت افت شدید قیمت‌های جهانی در سال ۸۷، فروش کنسانتره روی خام شرکت در این سال متوقف شده است. همچنین بهای تمام شده سایر محصولات به علت حجم و ارزش ناچیز آن در ردیف کنسانتره روی خام آورده شده اند.
2- قیمت تمام شده هر تن از محصولات تولیدی در سال 88 با ده درصد افزایش نسبت به سال گذشته در پیش‌بینی تحلیلی در نظر گرفته شده است. با توجه به روند سال گذشته این افزایش یک فرض منطقی تلقی می‌شود. شایان ذکر است شرکت در گزارش شش ماهه جزییات بهای تمام شده را ارائه نکرده است، اما با مفروضات تحلیل مزبور کل بهای تمام شده کالای فروش رفته معادل 336 میلیارد ریال به دست می‌آید که از رقم واقعی محقق شده (309 میلیارد ریال) حدود ده درصد بیشتر است. این مساله بر محافظه کارانه بودن تخمین بهای تمام شده در بخش تحلیلی دلالت دارد. با توجه به محاسبات فوق، پیش‌بینی تحلیلی از سود و زیان تلفیقی شرکت در سال 89 در کنار بودجه شرکت و عملکرد واقعی شش ماهه در جدول شماره چهار ارائه شده است. در خصوص ارقام جدول شماره چهار باید موارد زیر را مد نظر داشت:‌
۱- هزینه مصرف انرژی گروه در سال‌جاری حدود ۶۱ میلیارد ریال می‌باشد که بیش از ۹۰ درصد آن به برق مصرفی اختصاص دارد. در پیش‌بینی تحلیلی، این هزینه با توجه به احتمال آزاد سازی قیمت انرژی در ماه‌های باقیمانده از سال ۸۹ معادل دو برابر در نظر گرفته شده است.
2- هزینه‌های عملیاتی، مالی، زیان سرمایه‌گذاری‌ها و الگوی محاسبه مالیات در پیش‌بینی تحلیلی مطابق بودجه در نظر گرفته شده است. هر چند در بخش هزینه‌های عملیاتی این برآورد با توجه به عملکرد شش ماهه محافظه کارانه به نظر می‌رسد. در بخش درآمدهای متفرقه پیش‌بینی تحلیل معادل عملکرد شش ماهه لحاظ شده است. با توجه به ترکیب درآمدهای متفرقه (که عمدتا به سود سپرده‌ها و فروش دارایی اختصاص دارند) افزایش این سرفصل تا بیش از ارقام محقق شده محتمل است.
با توجه به جمیع محاسبات فوق می‌توان نتیجه گرفت در صورت تحقق مفروضات تحلیلی آخرین پیش‌بینی سود تلفیقی «فاسمین» از قابلیت رشد حدود ۷۰ درصدی تا محدوده ۱۵۹۱ ریال به ازای هر سهم برخوردار است. با توجه به سیاست تقسیم سود ۱۰۰ درصدی شرکت‌های زیرمجموعه (تولید‌کنندگان شمش روی در قشم و بندر عباس) انتظار می‌رود سود شرکت اصلی نیز در همین محدوده قابل‌تحقق باشد. بدیهی است این برآورد بر اساس پاره‌ای از مفروضات انجام شده و کارشناسان با تغییر آن به ویژه در نرخ‌های جهانی سرب و روی می‌توانند به ارقام متفاوتی در خصوص سودآوری هر سهم کالسیمین در سال ۸۹ دست یابند.
Shahriaty_sh@yahoo.com