گروه بورس - علیرضا باغانی: در شرایطی که از نخستین روز معاملاتی هفته، قیمت سهام و شاخص، روند نزولی در پیش گرفته و رنگ سرخ در نمادهای بورسی از آغاز دوره اصلاح اساسی قیمت در بورس تهران خبر می‌دهد، برخی از پیش‌بینی‌ها حکایت از بازگشت رونق به بورس تهران در کوتاه‌مدت دارد. کارشناسان بازار هم‌اکنون از تحریم‌های اعمال‌شده، مشکلات عدم‌گشایش اعتبار اسنادی ارزی، آغاز شمارش معکوس برای جراحی اقتصاد ایران و طرح تحول اقتصادی، رشد حباب‌گونه قیمت سهام در بورس تهران طی چند ماه گذشته و رکود فراگیر بازارهای رقیب بورس از جمله مسکن و طلا و ارز پازلی ساخته‌اند که می‌تواند تداوم افت شاخص و روند سرخ‌گونه نمادها در بورس تهران را دست کم تا میان‌مدت و زمان اصلاح کامل قیمت سهام را پیش‌گویی کند.

در این میان البته نظریه‌ای دیگر وجود دارد که رونق، هیچ گاه مثل سال ۸۸ و ۶ ماه اول سال به بورس تهران بازنمی‌گردد و نقدینگی از بازار به سرعت در حال خروج به سمت بازاری سوم است. برخی از تحلیلگران از «مسکن» به عنوان بازار سوم احتمالی یاد می‌کنند که در هفته‌های اخیر تحرکاتی‌ نه در حد رشد قیمت، بلکه در روند خرید و فروش تجربه کرده است.

در این شرایط باز هم اغلب فعالان بازار سرمایه به روزهای آینده بورس تهران خوش‌بین هستند. به ویژه فعالان و سرمایه‌گذارانی که با دیدگاه بنیادی، سهام شرکت‌های پر پتانسیل و ارزنده را خریداری کرده‌اند، نمادهایی که در روزهای گذشته افت کمتر و منطقی‌تری را نسبت به دیگر نمادها سپری کرده‌اند. افزون‌بر این، در این شرایط برخی تک‌سهم‌های بازار که متاثر از حضور اشخاص حقیقی و حقوقی در ترکیب سهامداران خود هستند نیز وضعیت مناسبی را تجربه می‌کنند که نمونه بارز آن، نماد تازه‌وارد فرابورسی یعنی تجارت الکترونیکی پارسیان است که پس از سپری کردن حدود یک ماه حضور در بازار هیچ گاه منفی نشده است و بازدهی

۹۶ درصدی را تاکنون به ثبت رسانده است.

قیمت این سهم که با نرخ ۵۸۰ تومان وارد فرابورس شده بود، با تثبیت نرخ میانگین هزار و ۱۴۰ تومانی در بازار دیروز، هر چند شاهد عرضه صف خرید بود، اما همچنان مثبت باقی ماند.

در گروه مخابرات، نماد «اخابر» با پشت سر گذاشتن معاملاتی در سطح ۲۰ میلیون سهم، صدرنشین بازار به لحاظ حجم معاملات بود. این نماد که در قیمت ۲۳۳ تومان با نوسان منفی در بازار دیروز معامله می‌شد، با خبرهای اولیه‌ای مبنی‌بر احتمال ورود همراه اول به فرابورس در هفته اول آبان‌ماه مواجه است. در این باره گفته می‌شود، توسعه اعتماد مبین سهامدار ۵۰ درصدی مخابرات باید در آبان‌ماه ۴۹۱ میلیارد تومان بابت قسط دوم خرید «اخابر» به دولت پرداخت کند که عرضه سهام ارتباطات سیار در فرابورس می‌تواند بخشی از هزینه این تعهد مالی را پوشش دهد. در این شرایط ۸ آبان به عنوان زمان احتمالی ورود به فرابورس همراه اول گمانه‌زنی شده، شرکتی که ارزش آن تنها ۲۰ درصد پایین‌تر از کل ارزش مخابرات ایران است.

گروه خودرویی نیز دیروز شاهد معاملات پرحجمی در نماد ایران خودرو و سایپا بود.

در نماد «خودرو»، حمایت سمند حجم معاملاتی در سطح کار ۵/۱۱ میلیون سهم را در این نماد معاملاتی رقم زد. این نماد که روز گذشته قیمت ۱۹۹ تومانی را نیز تجربه کرد، در پایان معاملات صف فروش پرحجمی را شاهد نبود.

نماد سایپا هم پس از پشت سر گذاشتن معاملات ۸ میلیون سهمی همچنان در پایان معاملات صف فروشی در حجم سه میلیون سهم را تجربه کرد، آن هم در شرایطی که با شایعه پوشش ۵۰ درصدی سود در ۶ ماهه مواجه است.گروه بهمن هم که هنوز بلوک ۴/۳ درصدی باقی مانده سایپا را عرضه نکرده است، روز گذشته به میزان ۴ میلیون سهم جمع‌آوری شد، اما همچنان با صف فروش، روز معاملاتی خود را سپری کرد.

گفته می‌شود، سرمایه‌گذاری تدبیر، دانایان پارس و سرمایه‌گذاری اعتبار ایران خریدار سهام بهمن در بازار هستند.

در گروه فلزی، «فولاد» دیروز پس از معامله ۴/۹ میلیون سهمی هر چند شاهد ذوب تدریجی صف فروش خود بود، ولی افت قیمت را تا ۲۵۹ تومان تجربه کرد.اما اتفاقاتی که در این گروه شاید باور آن برای معامله‌گران بازار کمی سخت باشد، معاملات توام با نوسان منفی ملی مس در شرایطی است که قیمت این فلز گرانبها صبح دیروز در بازارهای جهانی به ۸ هزار و ۳۰۰ دلار هم رسید.

در گروه پیمانکاری و تجهیزات، تکذیب خبر تعدیل مثبت مپنا با واکنش برخی معامله‌گران روبه‌رو شد و برخی سهامداران این گروه از آغاز معاملات نسبت به عرضه سهام این شرکت اقدام کردند که در نهایت این نماد با ۷/۴ میلیون معامله، در پایان معاملات حدود یک میلیون صف فروش داشت.

در این گروه، ماشین‌سازی اراک در سایه خریدهای هدفمند برخی حقوقی‌ها از جمله بانک رفاه و دانایان حدود دو میلیون معامله شد و نماد صدرا هم پس از معامله ۱/۴ میلیون سهمی، با صف فروش ۹ میلیون سهمی روز معاملاتی سه‌شنبه را سپری کرد.دیگر نماد مورد توجه این گروه یعنی آذرآب هم با تجربه حجم معاملات حدود ۵۰۰ هزار سهمی همچنان منفی بود.

در مجموع در بازار دیروز شاخص بورس در پی معاملات منفی نمادهای مس، مخابرات، فولاد، مپنا، بانک ملت، سایپا و ...

۲۸۰ واحد افت کرد و روی عدد ۱۸ هزار و ۲۸۳ واحد ایستاد.