گروه بورس - بازار معاملاتی قراردادهای آتی از سوم مردادماه با تنظیم قراردادهای آتی دو بانک خصوصی پارسیان و کارآفرین آغاز به کار کرده است.

نماد قراردادهای آتی این دو بانک در حال حاضر برای تحویل در پایان شهریور، پایان آبان و پایان دی‌ماه باز شده است. این در حالی است که نماد معاملاتی قرارداد اسفندماه این دو بانک، از مهرماه باز خواهد شد. از اوایل شهریور ماه نیز معاملات قرارداد آتی ۶ شرکت دیگر شامل غدیر، فولاد مبارکه، سرمایه‌گذاری چادرملو، معادن و فلزات، ملی مس و سایپا برای شهریور و آبان ماه آغاز شد. ساعت انجام معاملات در بازار قرارداد آتی مانند معاملات بورس اوراق بهادار از ۹ صبح تا ۱۲ ظهر است. از سوی دیگر در پایان معاملات هر روز قیمت تسویه برای این قراردادها محاسبه می‌شود. نحوه تعیین قیمت تسویه از سه روش تبعیت می‌کند. در شکل اول اگر بیش از ۲۰ درصد معاملات اوراق در نیم ساعت پایانی صورت گیرد، میانگین وزنی اوراق معامله‌شده در نیم ساعت پایانی مبنای محاسبه قرار می‌گیرد. اگر بیش از ۲۰ درصد معاملات در یک ساعت پایانی انجام شده باشد، قیمت تسویه براساس میانگین وزنی قراردادهای معامله‌شده طی یک ساعت پایانی محاسبه می‌شود، در غیر این صورت میانگین وزنی کل معاملات روز مبنای محاسبه قیمت تسویه خواهد بود.
لازم به ذکر است که اگر هیچ معامله در خصوص قراردادهای آتی صورت نگیرد، میانگین خطی بهترین درخواست‌های خرید و فروش مبنای محاسبه قیمت تسویه خواهد بود.
«فملی» آبان در صدر تقاضا
معاملات روز گذشته قراردادهای آتی در فضایی متعادل به کار خود ادامه داد که دو نماد مثبت و دو نماد منفی بودند. در همین حال معاون مطالعات اقتصادی و توسعه بازار بورس اوراق بهادار گفت: نمی‌توان در خصوص روند فعلی معاملات آتی تحلیلی ارائه کرد. علی سنگینیان افزود: کمیت قراردادهای معامله شده بورس آتی به اندازه‌ای نیست که بتوان ارزیابی مناسبی از آن صورت داد، به خصوص اینکه این معاملات از سوی چند مشتری حقیقی صورت می‌گیرد و کارگزاران دستور این مشتری‌ها را انجام می‌دهند. این در حالی است که سهامداران حقوقی در حال بررسی بازار و به نوعی نظاره‌گر معاملات صورت گرفته هستند. سنگینیان در بخش دیگری با اشاره به اینکه روند معاملات آتی باید متاثر از بازار باشد، خاطرنشان کرد: رفتارهای معامله‌گران در بازار آتی تا حدود زیادی با بازار تفاوت دارد و بنابراین می‌توان گفت هنوز نمی‌توان رفتار قیمتی این بازار و تقاضاهای خرید و فروش آن را مورد اتکا قرار داد.
در معاملات روز گذشته ۱۴ قرارداد دادوستد شد که ۱۰ نماد «وکار» شهریور پرمعامله‌ترین نماد بود. این ۱۰ قرارداد به ارزش ۲۵۵‌میلیون ریال معامله شد که موجب افزایش ۱۵۰‌ریالی برای این نماد شد. در نتیجه قیمت تسویه «وکار» شهریور ماه با ۶۶/۳‌درصد مثبت به مبلغ ۴۲۵۰‌ریال رسید. این نماد همچنان با ۲۱ تقاضای خرید روبه‌رو است. همچنین معامله ۲ قرارداد «فولاد» آبان ماه افزایش ۱۰۳‌ریالی برای این نماد را در پی داشت که قیمت تسویه این نماد را به ۳۰۵۰‌ریال رسید.
از سوی دیگر «وغدیر» شهریور ماه در معاملات دیروز شاهد 125‌ریال کاهش قیمت بود. یک قرارداد از این نماد به ارزش 20‌میلیون و 700‌هزار ریال دادوستد شد که قیمت تسویه این نماد 3450‌ریال تعیین شد. این نماد در پایان معاملات روز گذشته شاهد 11تقاضای فروش و 4 تقاضای خرید بود. دیروز همچنین اولین قرارداد «خساپا» برای شهریور ماه با 4‌درصد منفی معامله شد که کاهش 108‌ریالی قیمت این نماد را موجب شد. قرارداد شهریور «خساپا» با 9 تقاضای خرید به کار خود پایان داد. در پایان معاملات دیروز «وکار» آبان ماه با 41 تقاضای خرید، «وکار» دی ماه با 40 تقاضای خرید، «فملی» آبان ماه با 35‌تقاضای خرید و «فولاد» شهریور ماه با 30 تقاضای خرید، پرطرفدارترین نمادهای قراردادهای آتی بودند.