رونمایی از سامانه گواهی‌ الکترونیک با امضای دیجیتال وزیراقتصاد

گروه بورس- علیرضا باغانی: بازار سرمایه پرتحول ایران روز گذشته یکی از رخدادهای قابل اهمیت خود را تجربه کرد. بنابراین گزارش، دیروز وزیر اقتصاد که همزمان ریاست شورای عالی بورس را نیز بر عهده دارد به همراه مهدی‌غضنفری وزیر بازرگانی در سازمان بورس حاضر شدند تا از امضای دیجیتال بازار سرمایه رونمایی کنند. با این وصف، بورس تهران که این روزها تحولات متفاوتی را تجربه می‌کند و در آخرین تحولات شاهد تولد فیوچرز سهام و قراردادهای آتی سهام بود، دیروز یک گام به انجام معاملات الکترونیکی و آنلاین نزدیک شد. بر این اساس معامله‌گران می‌توانند با دارا بودن امضای دیجیتال به راحتی در سیستم آنلاین تریدینگ به دادوستد بپردازند.

این گزارش می‌افزاید: در آیین رونمایی از امضای الکترونیک، نخستین کد امضای دیجیتال به وزیر اقتصاد اعطا شد تا او نخستین فردی باشد که در کشور امضایش دیجیتالی می‌شود که این کار توسط کار مشترکی از خزانه‌داری مدیرعامل فن‌آوری اطلاعات بورس و همچنین مسوول تجارت الکترونیک وزارت بازرگانی انجام شد. وزارت بازرگانی تنها دستگاهی است که در کشور می‌تواند از طریق مرکز RA مجوز استفاده از امضای دیجیتال را برای دستگاه‌ها و نهادهای مختلف صادر کند که سازمان بورس و اوراق بهادار نخستین سازمانی است که در کشور می‌تواند با دریافت مجوز ذکر شده از امضای دیجیتال استفاده کند.

بورس ایران در آستانه تحول

بنا بر این گزارش، وزیر امور اقتصاد و دارایی در این مراسم طی سخنانی پیشتاز و دانش بنیان تلقی کردن بازار سرمایه را مورد تاکید قرار داد و افزود: بازار سرمایه در حال یک تحول نهادی و ساختاری است و از آنجا که اقتصاد ایران در بخش تامین مالی نیازمند توسعه است، زیرساخت‌های قانونی در بازار سرمایه تشکیل شده است. سید شمس‌الدین حسینی ادامه داد: هیات واگذاری در جمع‌بندی خود به نتیجه رسیده که همه شرکت‌های مزایده‌ای و مذاکره‌‌ای را از طریق فرابورس واگذار کند، بنابراین این بازار امروزه به عنوان نهاد مالی بزرگ در نظر گرفته شده است.

پیش‌بینی رونق بازار با امضای دیجیتال

وی در مورد امضای دیجیتال گفت: با پشتیبانی وزارت بازرگانی، امضای الکترونیکی افتتاح شد و مبادلات الکترونیکی در بازار افزایش یافت. بنابراین با پیوستن بازار سرمایه به حوزه تجارت الکترونیک، بازار رونق یافته و شاخص‌ها افزایش می‌یابند.

حسینی بازار سرمایه ایران را متنوع‌ترین بازار سرمایه خاورمیانه قلمداد کرد و گفت: ۴۰ صنعت بزرگ و ۳۵۰ شرکت در بورس وجود دارد و این بازار هم‌اکنون ۳میلیون نفر سهامدار دارد.

وی به برخی اقدامات بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: در سال ۸۴ قانون جدید و جامع بازار سرمایه از مجلس دریافت شد که مبنای تحولات گسترده بود، زیرا قبل از آن عملیات و حاکمیت در بازار به هم آمیخته شده بود و سهم هیچ یک مشخص نبود ولی با قانون جدید وظایف شرکت بورس و سازمان بورس از یکدیگر تفکیک شد.

وی اضافه کرد: علاوه بر این کمیته فقهی در سازمان بورس راه‌اندازی شد که این کمیته تاکنون۵۰ جلسه برگزار کرده و ۱۷ ابزار جدید را بررسی و معرفی کرده است که هر کدام از این ابزارها حاصل‌هزاران ساعت کار و تلاش است.

وی به ایجاد صندوق‌های جدید سرمایه‌گذاری شرکت‌های تامین سرمایه در بازار اشاره کرد و افزود: علاوه بر این بازار فرابورس نیز در سال گذشته راه‌اندازی شد که امروز شاهد رونق آن هستیم. همچنین در هیات‌واگذاری به این جمع‌بندی رسیدیم که مزایده و مذاکره شرکت‌ها را از طریق فرابورس انجام دهیم. بنابراین ابزارهای جدیدی که در بازار سرمایه راه‌اندازی شدند با در نظر گرفتن ظرافت‌های فنی قابل اهمیت هستند.

بورس تهران ۸۴‌میلیارد دلاری شد

وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه افزایش ارزش بازار سرمایه را مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: در حال حاضر ارزش این بازار به ۸۴‌هزار‌میلیارد‌تومان و بالغ بر ۸۰‌میلیارد‌دلار رسیده است که این مقدار ۲۰‌درصد GNP کشور است. بنابراین زمانی که از توسعه تجارت الکترونیک در بورس صبحت می‌شود یعنی ۲۰‌درصد GNP کشور به صورت بالفعل وارد بورس شده است.

وی ادامه داد: همچنین ۴۰ صنعت بزرگ در بخش‌های مختلف در بازار سرمایه وجود دارند و این بازار یکی از متنوع‌ترین بورس‌های خاورمیانه است، به طوری که در تاریخ سوم شهریور ماه ۹‌هزار و ۶۰۰‌میلیارد تومان معامله در این بازار صورت گرفت.

وی ادامه داد: همچنین در بازار سرمایه ۳۵۰ شرکت حضور داشته و سه‌میلیون نفر در آن سهام دارند که اگر به این آمار تعداد کارگزاران، نهادهای مالی و حسابرسان را اضافه کنیم، یک نقطه عطفی در بازار سرمایه ایجاد می‌شود.

امضایی که جعل آن غیرممکن است

همچنین وزیر بازرگانی در این مراسم با اشاره به غیر قابل دستکاری بودن امضای دیجیتال گفت: مهم‌ترین عامل گسترش کار تعهدآور فضای مجازی، امضای دیجیتال است و این امضا قابل جعل نیست و تمام امضاهای الکترونیک ایران در مرکز ریشه، واقع در وزارت بازرگانی ثبت می‌شود.

وی ادامه داد: مقرر شده ۱۲ مرکز میانی تشکیل شود که دستگاه‌هایی که در سطح RA موفق هستند، قادر به دریافت مرکز میانی خواهند بود.

نوسازی بورس موافقت خود را برای اینکه یکی از مراکز RA باشد، اعلام کرده است. وی در پایان گفت: تاکنون ۷۵‌هزار گواهی امضای دیجیتال برای متقاضیان صادر شده است.

وزیر بازرگانی افزود: بدون تایید یک مرکز در سراسر کشور امضای دیجیتال معنا ندارد، خوشبختانه سازمان بورس قبول کرد که یکی از مراکز RA (دفتر ثبت گواهی الکترونیک) در کشور باشد و این کد را به متقاضیان خود ارائه کند.

مهدی غضنفری یکی از ماموریت‌های مهم وزارت بازرگانی و آرزوی دیرینه‌ متخصصان را توسعه تجارت الکترونیک در کشور دانست و گفت: آثار و تبعات توسعه تجارت الکترونیک در اقتصاد کشور سال‌هاست که در قالب مقالات مختلف عنوان می‌شود و مراکز پژوهشی نیز به آن اشاره می‌کنند و این آرزویی است که این روزها دست یافتنی شده است.

وی افزود: در هفته گذشته مرکز مشابهی در سازمان ثبت اسناد افتتاح شد و این هفته این مرکز در سازمان بورس افتتاح می‌شود، این سرعت عمل برای توسعه تجارت الکترونیک امیدوار‌کننده و نشاط آور است تا شرایطی فراهم شود که همه مردم از طریق اینترنت و رایانه اقدام به تجارت کنند.

وی به تشریح امضای الکترونیک پرداخت و گفت: کسانی که در فضای مجازی قصد دارند کار تعهد آور انجام دهند، باید به نوعی این کار را متعهد شوند که در محافل مختلف به رسمیت شناخته شود. بنابراین مهم‌ترین مانع گسترش تعهدآور در فضای مجازی امضای دیجیتال است تا این امضا قابل جعل نباشد و به عنوان یک سند مورد تعهد انجام شود.

غضنفری اضافه کرد: تمام امضاهایی که در کشور به آن امضای الکترونیک گفته می‌شود در مرکز ریشه وزارت بازرگانی است و این مرکز باید کد را در اختیار افراد قرار دهد که برای این منظور لازم نیست افراد به مرکز ریشه مراجعه کنند، زیرا برای این کار مرکز میانی وجود دارد که در حال حاضر سازمان‌های مختلفی متقاضی دریافت مرکز میانی از وزارت بازرگانی هستند.

وی اضافه کرد: دستگاه‌هایی موفق به دریافت مرکز میانی می‌شوند که در سطح RA (دفتر ثبت گواهی الکترونیک) موفق باشند که امروز این مرکز در سازمان بورس افتتاح شده است و این سازمان از این پس اجازه دارد که به متقاضیان خود کد مورد نظر را ارائه دهد.

وزیر بازرگانی در ادامه اظهار کرد: در شرایطی که پیش‌بینی‌ها در سراسر دنیا افق بدی را برای کشورها نشان می‌دهد یکی از اسناد درخشان ایران بورس است و قبل از اینکه در حوزه‌های وزارت بازرگانی RA افتتاح شود این مرکز در بورس افتتاح شده است.

امضاهای معاملات سهام دیجیتالی شد

رییس سازمان بورس هم در این مراسم با اشاره به مشکلات دریافت اطلاعات تا پیش از راه‌اندازی امضای دیجیتال گفت: مهم‌ترین دارایی در بازار سرمایه، اطلاعات است. این در حالی است که در گذشته اطلاعاتی که از شرکت‌ها دریافت می‌شد، حجم زیادی داشت چرا که شرکت‌ها باید در مقاطع زمانی مختلف اطلاعات مربوط به خود و شرکت مالی تابعه را به سازمان بورس به صورت کاغذی ارسال می‌کردند و همین روش غیرالکترونیکی ارسال اطلاعات، شرایط استفاده نادرست از اطلاعات را فراهم می‌کرد.

صالح‌آبادی ادامه داد: با این احساس ضرورت، از سال ۸۶ اولین سامانه الکترونیکی ناشران کدال راه‌اندازی شد البته همزمان با ارسال الکترونیکی، ارسال کاغذی هم انجام می‌شد که این امر مشکلاتی داشت.

وی ادامه داد: از سال گذشته با همکاری وزارت بازرگانی، اولین امضای الکترونیک در بازار سرمایه انجام شد و در اواخر سال گذشته با افتتاح امضای دیجیتال، از ابتدای سال ۸۹ هیچ کاغذی از شرکت‌ها دریافت نشد.

وی با اشاره به کاهش زمان توقف نمادها گفت: با راه‌اندازی امضای دیجیتال، سرعت اطلاع‌رسانی بالا رفته و زمان توقف نمادها کاهش یافته و این امر در افزایش نقدشوندگی موثر بوده است. صالح‌آبادی تاکید کرد: همه شرکت‌ها امضای دیجیتال دریافت کردند و شرکت‌های بازار اولیه باید از طریق امضای دیجیتال اطلاعات را به بازار ارائه دهند. این در حالی است که ۱۱۰ موسسه حسابرسی معتمد سازمان بورس امضای دیجیتال دریافت کردند و ۱۰۹ شرکت کارگزاری که هر سه ماه گزارش‌های تراز ماهانه، صورت‌های مالی و اطلاعات مربوط به کارگزاری را ارائه می‌دهند به همراه نهادهای مالی از طریق این امضا، اطلاعات را ارسال می‌کنند.

وی افزود: امکان انجام معاملات آنلاین از دو ماه گذشته به صورت آزمایشی فراهم شده و به زودی این معاملات رسما افتتاح می‌شود.

به گفته صالح‌آبادی مقرر شده برای اشخاصی که از منزل معامله انجام می‌دهند امضای دیجیتال صادر شود و در حال حاضر مقدمات امضای مرکز میانی صدور امضای الکترونیکی در حال انجام است.

موبایل بیزینس هم می‌آید

معاون وزیر بازرگانی نیز در این مراسم از حرکت بازار سرمایه به سمت معاملات موبایل بیزینس خبر داد و گفت: در سه ماه آینده شاهد توسعه تجارت الکترونیک در بازار سرمایه خواهیم بود.

مفتح افزود: یکی از اهداف وزارت صنایع حرکت به سمت اصلاح نظام خرید تضمینی بر مبنای بورس و تجارت الکترونیک است که تا یک سال آینده مشروط به فراهم شدن زیرساخت‌های لازم این کار انجام شده و هدف، حرکت به سمت موبایل بیزینس است.