شاخص قیمت تولیدکننده  Producer Price Index) PPI)

احسان حاجی*

این شاخص نشان‌دهنده نرخ تورم در قیمت‌ها است، با این تفاوت که سبد این شاخص تنها مربوط به هزینه‌های تولید توسط کارخانجات است. در حقیقت این شاخص به میزان سنجیده شده قیمت متوسط سبد ثابتی از هزینه‌های تولیدکننده درروند تولید، در مقایسه با دوره مشابه گذشته اطلاق می‌شود. هرچه‌درصد این شاخص نسبت به دوره گذشته در دوره قبل افزایش یابد، موجب افزایش تورم و در نتیجه افت ارزش سهام شرکت‌های صنعتی و ارزش ارز آن کشور در مقابل دیگر کشورها خواهد شد.

تعریف: تغییر در قیمت کالاها و مواد خام خریداری شده توسط کارخانه‌ها است.

تاثیر بر روی ارز:

مقدار واقعی > پیش‌بینی شده = به نفع ارز مربوط است

زمان انتشار: ۲۳ روز بعد از پایان هر ماه

چرا سرمایه‌گذاران به آن توجه می‌کنند؟ به این دلیل یکی از معیارها برای اندازه‌گیری تورم مصرف‌کنندگان است. مادامی که کارخانه هزینه بیشتری برای خرید مواد خام می‌پردازد میزان قیمت کالاهای تولیدی خود را افزایش داده و در نتیجه تورم مصرف‌کنندگان افزایش می‌یابد.

«تراز بازرگانی خارجی»

International Trade Balance

به تفاوت میان میزان صادرات و میزان واردات در هر دو بخش کالاها و خدمات برای یک کشور اطلاق می‌شود. این شاخص به طور عام نشانگر روند تجارت خارجی هر کشور است. کسری بودجه (Budget Deficit) نیز هنگامی به‌وجود می‌آید که میزان واردات کشوری از میزان صادراتش بیشتر باشد. تغییر در میزان واردات و صادرات، رابطه مستقیمی با ارزها، ازجمله ارز کشور واردکننده و صادرکننده دارد.

تعریف: تفاوت میان کالاهای صادراتی و وارداتی در ماه گذشته است.

تاثیر بر روی ارز:

مقدار واقعی > پیش‌بینی شده = به نفع ارز مربوط است

زمان انتشار: ۴۰ روز بعد از پایان هر ماه منتشر می‌شود

ملاحظات: عدد مثبت نشان‌دهنده این است که میزان صادرات از واردات بیشتر است و عدد منفی یعنی واردات از صادرات بیشتر است.

چرا سرمایه‌گذاران به آن توجه می‌کنند؟ به این دلیل تقاضا برای کالاهای صادراتی ارتباط مستقیمی با تقاضا برای ارز دارد زیرا خارجی‌ها باید برای خرید کالا ارز مربوط به آن کشور را خریداری کنند. همچنین صادرات تاثیر بسزایی روی تولید و بهبود وضعیت اقتصادی آن کشور خواهد داشت.

*www.irfx.ir