فارس- با وجود پذیرش دو پالایشگاه بندرعباس و تبریز در بورس، صاحبان این دو بنگاه دولتی در سپرده کردن اوراق بهادار این دو شرکت مشمول اصل۴۴ تاخیر کرده‌اند تا مسوولان سازمان خصوصی‌سازی متوسل به ماده ۱۸ قانون اصلاح برنامه چهارم شوند. این در حالی است که با وجود آمادگی کامل این دو شرکت برای ورود به بورس، خبری از واگذاری و عرضه اولیه سهام آنها نیست.

دلیل اصلی برای مانعی کوچک

بررسی‌ها از دلیل عرضه نشدن سهام این دو شرکت مشمول اصل۴۴ نشان می‌دهد مانع کوچکی در بورسی شدن آنها قرار دارد، به این ترتیب که صاحب سهام دو شرکت یاد شده از سپرده کردن اوراق بهادار نزد شرکت سپرده‌گذاری اوراق بهادار خودداری می‌کند تا آخرین قدم برای عرضه سهام برداشته نشود.

عدم سپرده‌گذاری، ناشی از واگذاری‌درصدهایی از سهام دو شرکت پالایش نفت تبریز و بندرعباس است، زیرا علاوه بر تخصیص ۴۰‌درصد از سهام پالایش نفت بندرعباس به سهام عدالت و ۳۳درصد دیگر بابت رد دیون و با در نظر‌گرفتن حفظ مالکیت ۲۰‌درصدی دولت، تنها ۷‌درصد از سهام این شرکت‌هزار و ۳۸۰‌میلیارد‌تومانی قابل عرضه در بورس خواهد بود.

از سوی دیگر ۳۰‌درصد از سهام پالایش نفت تبریز نیز به سهام عدالت و ۲۰‌درصد دیگر بابت رد دیون واگذار شده و با در نظر‌گرفتن ۲۰‌درصد سهم دولت، فقط ۳۰‌درصد از سهام این شرکت ۱۹۴‌میلیارد‌تومانی یعنی ۵۸۲‌میلیون سهم قابلیت عرضه در بورس را دارا است.

توسل سازمان خصوصی‌سازی به قانون

در این رابطه معاون سازمان خصوصی‌سازی در خصوص تکلیف عرضه اولیه سهام این دو شرکت گفت: با توجه به سپرده نشدن اوراق بهادار این دو شرکت تا امروز، از ماده ۱۸ قانون اصلاح مواردی از قانون برنامه چهارم استفاده شده است. طبق این ماده وزارت اقتصاد می‌تواند مالکیت شرکت‌های مشمول واگذاری را در چنین مواردی به عهده بگیرد.

مهدی عقدایی ادامه داد: براین اساس به مسوولان بورس اعلام کرده‌ایم این بند قانونی را ملاک قرار داده و زمینه عرضه اولیه سهام دو پالایش نفت تبریز و بندرعباس را فراهم کنند.

قول مسوولان برای بورسی شدن پالایشگاه‌ها

به گفته وی این تصمیم امکان عملی شدن را دارد اما از طرف دیگر مسوولان وزارت نفت قول داده‌اند اوراق بهادار این دو شرکت را به سازمان خصوصی‌سازی ارائه ‌کنند تا بعد از سپرده شدن سهام نزد شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، عرضه‌درصدهای قابل واگذاری آنها در بورس فراهم شود.

عقدایی خاطرنشان کرد: با این اوصاف اواخر تیرماه یا اوایل مرداد سهام یکی از این دو شرکت پالایشگاهی برای اولین بار در بورس عرضه کشف خواهد شد.

گزارش بدهند، بورسی ‌شوند

این اظهارات در حالی است که پیش از این و در اردیبهشت‌ماه دست‌اندرکاران واگذاری سهام پالایشگاه‌های نفت تبریز و بندرعباس اعلام کرده بودند یکی از این دو شرکت، بورسی خواهند شد اما چنین برنامه‌ای به دلیل سپرده نشدن سهام که آخرین قدم برای عرضه سهام است، تاکنون عملی نشده است.

در این رابطه محمدرضا رستمی معاون ناشران و امور اعضای شرکت بورس در آخرین اظهارنظر گفت: مسوولان سازمان خصوصی‌سازی در خصوص به‌کارگیری ماده ۱۸ قانون اطلاع داده‌اند و چنین امکانی برای عرضه سهام نیز وجود دارد. اما مشکل اینجاست که باید گزارش‌های مربوط به صورت‌های مالی حسابرسی شده این دو پالایشگاه به بورس ارائه شود تا بعد از احراز شفافیت نهایی، زمینه عرضه سهام آنها فراهم شود.

وی ادامه داد: شرکت بورس همواره آمادگی دارد از شرکت‌های متقاضی ورود به بورس به خصوص شرکت‌های اصل۴۴ میزبانی کند و از هیچ کمکی دریغ نمی‌کند اما طرف دیگر واگذاری‌ها، ‌شرکت‌ها و مسوولان واگذاری بنگاه‌ها هستند.