در پی معامله بلوک ۱۷درصدی «رنا»
«سایپا» مالک ۱۵درصد «سایپا» شد
گروه بورس- در حالی که کمتر از یک ماه تا فروش بلوک ۱۸درصدی مانده، صفآراییهای جدیدی در بازار برای خرید این بلوک در حال شکلگیری است. بر این اساس به نظر میرسد نه تنها رقابت برای خرید سایپا جذابیت ویژهای برای خریداران خواهد داشت بلکه سه رقیب جدی از هماکنون اقدامات قابلتوجهی را برای این روز انجام میدهند.
بر این اساس طی معاملات روز گذشته سرمایهگذاری سایپا بلوک ۱۷درصدی «رنا» را که به قیمت پایه ۲۵۹۹ریال از سوی سازمان خصوصی سازی عرضه شده بود، خریداری کرد. از سوی دیگر همزمان «وساپا» یک بلوک ۴درصدی «ورنا» دیگر را روی تابلو از سرمایهگذاری ملی خرید.
با این اقدام و با احتساب ۱۷درصدی که سرمایهگذاری سایپا در سرمایهگذاری رنا دارد، مجموع سهام این شرکت در رنا به ۳۸درصد رسید. همچنین به نظر میرسد در معاملات امروز هم سرمایهگذاری سایپا باقیمانده سهام «رنا» را که در پرتفوی سرمایهگذاری ملی است، خریداری کند و بر این اساس مجموع سهام خود را در «رنا» به ۴۲درصد خواهد رساند و «ولساپا» به نوعی «ورنا» را Take Over خواهد کرد.
این در حالی است که «ورنا» ۹درصد سهام شرکت سایپا را دارا است، همچنین سایر شرکتهای زیرمجموعه سایپا در مجموع ۲/۶درصد از سهام سایپا را در اختیار دارند. ۸/۳درصد سهام سایپا در اختیار «وساپا»، ۱/۱درصد در اختیار سایپا یدک، ۷/۰درصد مگاموتور و ۶/۰درصد در اختیار مرکز تحقیقات سایپا است. به این ترتیب تصاحب مدیریتی که دیروز از طریق خریدن بلوک «ورنا» از طریق «وساپا» رخ داد، درصد مالکیت زیرمجموعههای سایپا از سایپا را در حال حاضر به ۱۵درصد از سهام شرکت مادر رساند؛ بنابراین سایپا در خودش یک عضو هیاتمدیره را دارا است.
با این جابهجایی، ترکیب سهامداران عمده کنونی سایپا شامل تامین اجتماعی ۱۷درصد، گروه بهمن ۱۴درصد و سایپا و زیرمجموعههایش ۱۵درصد است که میتواند سه رقیب بالقوه را برای خریدن بلوک ۱۸درصدی سایپا رقم بزند، چرا که هر کدام از این سهامداران میتوانند با خریدن بلوک ۱۸درصدی که دولت عرضه میکند، «تصاحب مدیریتی» در سهام سایپا و کسب سه عضو هیات مدیره را شاهد باشند.
از طرفی ایران خودرو هم داستان جالبی دارد. در حال حاضر سرمایهگذاری رنا ۹درصد، مجموعه صندوق بازنشستگی ۶/۹درصد، مجموعه تامین اجتماعی ۸/۸درصد و سرمایهگذاری سمند از زیرمجموعههای ایران خودرو، ۵/۷درصد از سهام «خودرو» را دارا هستند. بنابراین اگر مجموعه تامین اجتماعی برای خرید سایپا و ایران خودرو اقدام کند موقعیت خوبی را برای take over کردن سهم ایران خودرو خواهد داشت. از طرفی شرکت سایپا نیز میتواند با توجه به دارا بودن «رنا» اقدام به خرید ایران خودرو کند و با افزایش میزان سهم خود در ایرانخودرو، این شرکت را take over کند. به این ترتیب موقعیت سایپا و تامین اجتماعی برای خرید ایران خودرو در شرایط بهتری قرار دارد. در هر حال باید دید که چند رقیب برای خریداری این بلوکهای جنجالی که تاکنون دولت چندینبار تصمیم به فروش آنها گرفته است، خودنمایی میکنند و آیا دولت در نهایت از این بلوکها خارج خواهد شد یا نه؟
ارسال نظر