دنیای اقتصاد- بازار سرمایه کشور در دو ماه ابتدایی سال جاری روند کاملا متفاوتی را دنبال کرد. تالار شیشه‌ای در فروردین ماه میزبان خوبی برای میهمانان خود بود و روزهای طلایی را برای آنان به یادگار گذاشت. عبور شاخص بورس از مرز ۱۴هزار این امیدواری را در اذهان برخی از کارشناسان رقم زد که شاخص قابلیت رسیدن به ۱۵‌هزار واحد را نیز دارد؛ اما تقویم بازار در اردیبهشت به گونه‌ای دیگر ورق خورد و موجب شد مدیران بازار که در ابتدای سال، شرایط را بسیار خوب توصیف می‌کردند، این بار، فعالان بازار را به رعایت احتیاط و استفاده از تحلیل‌های دقیق و کارشناسانه توصیه کنند. در پی افت شاخص و خروج حقیقی‌ها رخ داد

تغییر چهره بورس در دومین ماه سال

گروه بورس- مجید اسکندری: بازار سرمایه کشور در دو ماه ابتدایی سال جاری روند کاملا متفاوتی را دنبال کرد.

تالار شیشه‌ای در فروردین ماه میزبان خوبی برای میهمانان خود بود و روزهای طلایی را برای آنان به یادگار گذاشت. عبور شاخص بورس از مرز ۱۴هزار این امیدواری را در اذهان برخی از کارشناسان رقم زد که شاخص قابلیت رسیدن به ۱۵‌هزار واحد را نیز دارد؛ اما تقویم بازار در اردیبهشت به گونه‌ای دیگر ورق خورد و موجب شد مدیران بازار که در ابتدای سال، شرایط را بسیار خوب توصیف می‌کردند، این بار، فعالان بازار را به رعایت احتیاط و استفاده از تحلیل‌های دقیق و کارشناسانه توصیه کنند.

اردیبهشت ماه سال جاری ۲۰ روز کاری را در تقویم بازار سرمایه به همراه داشت که در این ۲۰ روز، شاخص کل، تنها ۹ روز را با رشد سپری کرد. این در حالی است که ۱۹ روز کاری در فروردین ماه، شاخص کل ۱۶ روز مثبت بوده است. تعداد روزهای معاملاتی با شاخص مثبت در اردیبهشت ماه جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۴۷درصد کاهش و در مقایسه با اسفند ۸۸، ۹/۲۱‌درصد کاهش نشان می‌دهد. بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی مدیریت بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران، ارزش بازار در پایان اردیبهشت ماه سال جاری مبلغ ۷۷۳هزار و ۸۷۷میلیارد بوده که در مقایسه با پایان اسفند ماه سال گذشته از ۷/۱۲‌درصد رشد برخوردار شده است.

در همین حال متوسط P/E بازار در پایان اردیبهشت ۴۱/۶مرتبه بود که این شاخص در پایان اسفند ماه ۸۸ ۸۱/۵مرتبه بوده است.

یادآور می‌شود بازدهی بورس در فروردین ماه ۲/۱۳‌درصد و در اردیبهشت ماه ۲/۰-درصد بوده است.

شاخص کل در ۳۱ اردیبهشت ماه سال جاری به رقم ۱۴‌هزار و ۱۵۵ رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از ۵۷‌درصد رشد و در مقایسه با ۲۹ اسفند۸۸ از ۱۲درصد رشد برخوردار شد.

رشد ۱۲۵درصدی ارزش کل معاملات

بر اساس این گزارش ارزش معاملات بازار شامل معاملات عمده، خرد و بلوک در دو ماهه ابتدای سال جاری مبلغ ۲۲هزار و ۱۰۸میلیارد ریال بود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل (۷هزار و ۲۳۴میلیارد ریال) از رشد ۲۰۶‌درصدی برخوردار شده است. همچنین متوسط ارزش روزانه بازار در فروردین و اردیبهشت ماه ۵۶۷میلیارد ریال بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۲۱۳درصد افزایش یافته است. از سوی دیگر جمع کل معاملات شامل معاملات بازار، کارگری، رد دیون، جوایز صادراتی و سهام عدالت در دو ماهه آغاز سال جاری مبلغ ۲۸‌هزار و ۷۱۸میلیارد ریال بود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۲۵‌درصد افزایش را نشان می‌دهد.

افت ارزش بازار در اردیبهشت ماه

میانگین روزانه ارزش معاملات در اردیبهشت ماه ۹۰۲میلیارد ریال و در فروردین ماه ۵۶۲میلیارد ریال، میانگین روزانه دفعات معاملات در اردیبهشت ماه ۱۳‌هزار و ۸۵۵دفعه و در فروردین ماه ۱۴هزار و ۱۱۲ دفعه و ارزش بازار در اردیبهشت ماه ۷۳۳هزار و ۸۷۷میلیارد ریال و در فروردین ماه ۷۳۸هزار و ۴۸۶میلیارد ریال بود که این ارقام نشانگر افت ارزش بازار در اردیبهشت ماه است.

شاخص در دستان حقیقی‌ها

بر اساس آمار موجود، در اردیبهشت ماه سهامداران حقوقی مبلغ ۵۲۱۲میلیارد ریال و سهامداران حقیقی مبلغ ۵۹۵۹میلیارد ریال نقدینگی وارد بازار کردند.

این در حالی است که در این مدت حقوقی‌ها مبلغ ۴۹۰۸میلیارد ریال و حقیقی‌ها مبلغ ۶۲۶۳میلیارد ریال نقدینگی را از بازار خارج کردند. همچنین حقوقی‌ها در فروردین ماه ۳۹۲۷میلیارد ریال و حقیقی‌ها ۵۱۵۰میلیارد ریال نقدینگی وارد بازار کردند. از سوی دیگر در این مدت حقوقی‌ها ۴۷۹۸میلیارد ریال و حقیقی‌ها ۴۲۷۹میلیارد ریال از بازار خارج کردند.

به این ترتیب حقیقی‌ها در فروردین ماه ۸۷۱میلیارد ریال به نقدینگی بازار افزودند. در حالی که در اردیبهشت ماه ۳۰۴میلیارد ریال نقدینگی از بازار خارج کردند.

این مقایسه می‌تواند بیانگر این موضوع باشد که روند شاخص بورس تا حد زیادی مرهون جهت‌گیری نقدینگی سهامداران حقیقی است.

بیشترین و کمترین بازدهی

در بین ۳۸ صنعت حاضر در بورس، بیشترین بازدهی در اردیبهشت ماه از آن صنعت پیمانکاری بود. شاخص قیمت این گروه در اردیبهشت ماه در مقایسه با ابتدای سال ۸۹ درصد افزایش یافت. پس از پیمانکاری، صنایع کشاورزی با ۷/۶۹‌درصد، خدمات فنی و مهندسی با ۲/۳۴‌درصد، ساخت محصولات فلزی با ۳/۲۷‌درصد و محصولات چوبی با ۷/۲۵‌درصد رشد شاخص قیمت پربازده‌ترین صنایع بورس بودند.

در مقابل، صنعت مبلمان و مصنوعات دیگر با افت ۴/۱۳‌درصدی شاخص قیمت کم‌‌بازده‌ترین صنعت بورس نام گرفت. چاپ و تکثیر، استخراج زغال‌سنگ، کاشی و سرامیک و قند و شکر کم‌بازده‌ترین صنایع بورسی در اردیبهشت ماه بودند.

بازدهی ۵ صنعت بزرگ بورس

صنایع بانک، فلزات اساسی، مخابرات، استخراج کانه‌های فلزی و خودرو و ساخت قطعات به عنوان ۵ صنعت بزرگ فعال در بازار سرمایه محسوب می‌شوند.

بر اساس اطلاعات موجود صنعت بانکداری با حضور ۷ شرکت و برخورداری از ارزش بازار ۱۱۴هزار و ۶۱۱میلیارد ریال ۶/۱۵‌درصد از بازار را در اختیار داشته که در اردیبهشت ماه سال جاری در مقایسه با اسفند سال گذشته ۲۴‌درصد بازدهی کسب کرده که بیشترین بازدهی در بین ۵ صنعت بزرگ محسوب می‌شود.

پس از بانکداری، صنعت خودرو و قطعات با حضور ۳۱ شرکت و در اختیار داشتن ۱/۷‌درصد بازار و ارزش بازار ۵۲هزار و ۱۹۱میلیارد ریال، در دو ماه ابتدای سال با ۲۱‌درصد رشد ارزش بازار همراه شده و عنوان دومین صنعت پربازده‌ بورس را از آن خود کرده است.

استخراج کانه‌های فلزی نیز با ۲۱‌درصد رشد ارزش بازار سومین صنعت پربازده‌ بورس محسوب می‌شود. ارزش بازار این صنعت که با ۸ شرکت در بورس حضور دارد و ۳/۷‌درصد بازار را در اختیار دارد، مبلغ ۵۳‌هزار و ۷۶۴میلیارد ریال است. مخابرات و فلزات اساسی در این میان رتبه چهارم و پنجم را در اختیار دارند.

بر این اساس صنعت مخابرات با حضور تنها یک شرکت، ۶/۱۳‌درصد کل بازار و ارزش بازار ۹۹هزار و ۷۷۵میلیارد ریال از ۱۷‌درصدی بازدهی و فلزات اساسی با ۲۳ شرکت، ۴/۱۵‌درصد کل بازار و ارزش بازار معادل ۱۱۳هزار و ۱۹۶‌میلیارد ریال از ۷‌درصد بازدهی برخوردار شده است.

بیشترین ارزش معاملات

در میان ۳۸صنعت حاضر در بورس، در دوماه ابتدایی سال جاری پنج صنعت خودرو و قطعات، استخراج کانه‌های فلزی، فلزات اساسی، پیمانکاری صنعتی و بانک از بیشترین ارزش معاملات در میان دیگر صنایع، برخوردار شدند. بر این اساس در دوره یاد شده ارزش معاملات خرد و بلوک صنعت خودرو ۳۸۷۲میلیارد ریال، استخراج کانه‌های فلزی ۳۰۴۷میلیارد ریال، فلزات اساسی ۲۲۶۵میلیارد ریال، پیمانکاری صنعتی ۱۵۸۳میلیارد ریال و بانک ۱۴۹۳میلیارد ریال بود. همچنین بر اساس اطلاعات موجود صنعت سرمایه‌گذاری در پایان اردیبهشت ماه عنوان پرطرفدارترین سهام را از آن خود کرد. در زمان یاد شده ۵۶۱هزار و ۶۹۵نفر سهامدار صنعت سرمایه‌گذاری بودند. صنایع خودرو، انبوه‌سازی املاک، سیمان و استخراج کانه‌‌های فلزی به ترتیب با برخورداری از ۴۳۷هزار و ۸۳۰ نفر سهامدار، ۲۷۳ هزار و ۲۹۹ سهامدار، ۲۳۹هزار و ۱۱۷سهامدار و ۲۲۲هزار و ۷۳۰ سهامدار در رده‌های بعدی قرار گرفتند.

فعال‌ترین تالارهای منطقه‌ای

در دو ماه ابتدای سال جاری ۷/۷۶درصد از کل ارزش معاملات مربوط به تالار تهران بود. در این دوره ارزش معاملات تالار تهران معادل ۴۴هزار و ۳۳میلیارد ریال بود. در این مدت در تالار تهران ۵۸۶۱کد ایجاد شد که ۴/۳۵درصد از کل کدهای معاملاتی ایجاد شده است.

پس از تهران، ارزش معاملات تالار اصفهان ۱۶۷۳میلیارد ریال معادل ۹/۲‌درصد کل معاملات انجام شده بود. ارزش معاملات تالار مشهد در دوره مورد گزارش ۱۶۰۷میلیارد ریال معادل ۹/۲‌درصد کل معاملات بود که رتبه سوم را برای این تالار به ثبت رساند. تالارهای کرج و تبریز از لحاظ ارزش معاملات رتبه چهارم و پنجم را در میان ۳۲‌تالار کسب کردند.

در دو ماهه ابتدایی سال جاری ارزش معاملات تالارهای کرج و تبریز به ترتیب ۱۳۰۸میلیارد ریال و ۸۷۷میلیارد ریال بود.