گروه بورس- علیرضا باغانی: مدیر مالی و اقتصادی سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات از افزایش سرمایه دو شرکت بزرگ بورسی خبر داد.

مرتضی علی اکبری که با خبرنگار دنیای‌اقتصاد درباره آخرین وضعیت سی و چهارمین شرکت بزرگ بورس و بررسی پرتفوی آن سخن می‌گفت، افزود: سرمایه دو شرکت سرمایه‌‌گذاری توسعه معادن و فلزات و فولاد خراسان امسال افزایش می‌یابد.
جزئیات دو افزایش سرمایه مهم
به گفته وی، هیات مدیره «ومعادن» در سال جاری برنامه افزایش سرمایه ۵۰درصدی شرکت را دنبال می‌کند که بر این اساس سرمایه این شرکت سرمایه‌گذاری از هزار و ۸۹۳میلیارد ریال به ۲هزار و ۸۴۰میلیارد ریال می‌رسد، از طرفی دیگر سرمایه شرکت فولاد خراسان نیز به میزان ۳۳درصد از هزار و ۵۰۰میلیارد ریال به ۲هزار میلیارد ریال افزایش خواهد یافت. علی اکبری با بیان اینکه مجوز افزایش سرمایه این دو شرکت بورسی در حال اخذ از سازمان بورس است، پیش‌بینی کرد: این افزایش سرمایه‌ها در نیمه اول سال جاری عملیاتی شود.
چرا افزایش سرمایه می‌دهیم؟
وی نیاز به نقدینگی و سرمایه در گردش برای توسعه سرمایه‌گذاری‌ها را دلیل افزایش سرمایه معادن و فلزات ذکر کرد و افزود: فولاد خراسان نیز برای دو مدول احیا و کارخانه فولادسازی که کلنگ احداث آن از سوی رییس‌جمهور بر زمین زده شد، نیاز به افزایش سرمایه دارد.
وی گفت: در صورت بهره‌برداری کامل از دو مدول احیای فولاد خراسان با ظرفیت 800هزار تن تولید آهن اسفنجی، این شرکت در تامین مواد اولیه خودکفا می‌شود و حتی مازاد مواد اولیه پیدا خواهد کرد که می‌تواند آن را بفروشد. همچنین با بهره‌برداری از کارخانه فولادسازی فولاد خراسان زنجیره تولید قطب سوم فولاد کشور تکمیل و از مرحله دریافت گندله تا تولید میلگرد می‌تواند در کارخانه فولاد خراسان انجام شود، ضمن اینکه طرح گندله‌سازی فولاد خراسان در جریان اتمام کار مطالعاتی است که با بهره‌برداری از آن این شرکت از مرحله تولید مواد اولیه تا تولید محصول نهایی را در محل کارخانه خود می‌تواند به صورت خودکفا انجام دهد. وی از احتمال عدم پوشش EPS و11ریالی سال 88 فولاد خراسان سخن گفت‌ و افزود: فولاد خراسان برای سال جاری EPS 30تومانی پیش‌بینی کرده که در صورت تداوم رشد و ثبات قیمت‌های جهانی و خودکفا شدن شرکت در تامین مواد اولیه این EPS با تعدیل مثبت نیز مواجه خواهد شد. این در حالی است که در سال 88 به دلیل ادامه اثرات بحران اقتصادی و کاهش ذخیره ارزش، قیمت تمام شده و فروش محصولات شرکت سر به سر شده و در نهایت تعدیل‌‌های منفی EPS را در پی داشت.
ثبت NAV و ۶۹۰تومانی برای «ومعادن»
مدیر مالی سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات آخرین NAV این شرکت بورسی را 690تومان ذکر کرد و گفت: «ومعادن» در شرایطی NAV 690تومانی را تجربه می‌کند که ارزش خالص هر سهم شرکت در انتهای سال 88، حدود 580تومان بود. او با این توضیح که به دلیل مدیریتی نبودن سهام «ومعادن» در مس ایران، سود «فملی» با یک سال تاخیر در صورت‌های مالی ما ثبت می‌شود، گفت: از آنجا که مس ایران تقسیم 50‌درصد سود را در مجمع 88 پیش‌بینی کرده، اما در عمل طبق سنوات گذشته احتمالا بیش‌تر از این میزان سود تقسیم خواهد کرد، بنابراین EPSو89 «ومعادن» نیز هر چه که سود تقسیمی مس در مجمع 88 بیشتر شود به همان میزان افزایش خواهد یافت که در این صورت EPSو50تومانی سال جاری معادن و فلزات می‌تواند افزایش پیدا کند، افزون بر این «ومعادن» در سال 88 نیز توانست بدون هر گونه تعدیل مثبت یا منفی EPSو513ریالی خود را محقق کند.
سنگ‌آهنی‌ها چگونه در بورس احیا شدند؟
وی سهام معادن و فلزات در شرکت‌های چادرملو و گل‌گهر را به ترتیب 16 و 25درصد عنوان کرد و خاطرنشان ساخت: رسیدن سهام این شرکت‌ها به نزدیک کف قیمتی و همچنین برخی طرح‌های توسعه‌ای این شرکت‌ها توجه معامله‌گران را به این نمادهای معاملاتی رقم زد، تا جایی که در روزهای آغازین سال جاری طرح گندله‌سازی 5میلیون تنی گل‌گهر توسط ریاست‌جمهوری به بهره‌برداری رسید. به گفته علی‌اکبری، از مزایای ویژه طرح 5میلیون تنی گندله‌سازی گل‌گهر نزدیکی به بندرعباس است که هزینه حمل کمتری برای صادرات دارد که در ظرفیت اولیه بالغ بر 5/2میلیون تن گندله‌ را پیش‌بینی کرده است. از طرفی دیگر این شرکت سنگ آهنی برنامه راه‌اندازی خط فولادسازی را در کنار خط تولید فعلی خود دنبال می‌کند. همچنین چادرملو هم در سال گذشته تولید و فروش مناسبی داشت که از نظر فعالان بازار سرمایه عملکرد مناسبی بود، ضمن اینکه با آزادشدن حامل‌های انرژی و به صرفه شدن حمل‌ونقل، شرکت چادرملو که به این امکانات مجهز است با کاهش هزینه روبه‌رو خواهد شد. وی با اشاره به افزایش قیمت جهانی سنگ‌آهن در بنادر چین به سطوح قیمتی 150 تا 160دلار گفت: با تداوم رشد قابل‌توجه قیمت‌های جهانی و همچنین افزایش بهای فولاد از آنجا که قیمت فروش کنسانتره آهن تابعی از قیمت فولاد است، شرکت‌های چادرملو و گل‌گهر هم با رشد نرخ فروش و افزایش سودآوری مواجه خواهند شد.
وی در پاسخ به این پرسش که انگیزه «ومعادن» از خرید سهام مس در سال ۸۸ چه بود؟ گفت: در سال گذشته خریدهای ما در مس موجب شد که سهام ما در سومین شرکت بزرگ بورس از ۵/۷درصد به ۸‌درصد برسد که دلیل آن نیز اعتقاد ما به رشد سودآوری و ارزندگی سهام «فملی» است.
پیش‌بینی فروش 7500دلاری برای مس
مدیر مالی «ومعادن» با بیان اینکه در بودجه سال ۸۹ «فملی» قیمت فروش مس ۵هزار و ۹۰۰دلار پیش‌بینی شده، ادامه داد: برآورد ما این است که با رشد قیمت‌های جهانی در سال جاری و چشم‌انداز موجود، نرخ میانگین فروش مس در این شرکت بورسی به ۷هزار و ۵۰۰دلار در هر تن برسد که EPS شرکت را می‌تواند با تعدیل مثبت قابل توجه مواجه کند. وی گفت: مس همواره در سنوات قبل با تعدیل مثبت EPS مواجه بوده تا جایی که بر اساس آخرین اطلاعات رسیده، پیش‌بینی سود سال ۸۸ شرکت از ۱۳۵ تومان به ۱۴۵تومان افزایش یافته است.
«صبانور» اردیبهشت در فرابورس
او در برابر این سوال که پذیرش فولاد صبا نور در فرابورس ایران چه زمانی صورت می‌گیرد، گفت: بر اساس آخرین تصمیم‌گیری‌ها ورود فولاد صبا نور به بازار فرابورس به افزایش سرمایه این شرکت منوط شد و مقرر شد که سرمایه شرکت قبل از ورود به OTC از ۸۰میلیارد به ۲۴۰میلیارد ریال برسد که برآورد ما انجام این افزایش سرمایه در روزهای آتی و ورود شرکت به فرابورس قبل از پایان اردیبهشت ماه است. وی افزود: فولاد صبا نور با ظرفیت یک‌میلیون تن، سنگ‌آهن دانه‌بندی شده تولید می‌کند و در حال اجرای طرح تولید یک‌میلیون تن کنسانتره نیز هست. به گفته علی اکبری، فولاد صبا نور دارای ۳ معدن سنگ‌آهن در شهرستان‌های کردستان و همدان است و اکثریت سهام این شرکت متعلق به سرمایه‌گذاری معادن و فلزات است.