گروه بورس- همایون دارابی: معامله‌گران بورس اوراق بهادار با انتشار شمار قابل‌ملاحظه‌ای از گزارش‌های پیش‌بینی سود برای سال ۸۹ شاهد ارائه نخستین برداشت‌ها در مورد پیش‌بینی وضعیت شرکت‌ها هستند. هر چند که به سنت همیشه اکثرا شرکت‌های با وضعیت مطلوب، نخستین گزارش‌ها را منتشر می‌کنند و در این فضا تعداد گزارش‌های مثبت نسبت به گزارش‌های نامناسب تعداد بیشتری دارد، اما در این میان عدم توجه برخی از شرکت‌های انرژی بر در لحاظ کردن تاثیرات طرح هدفمندکردن یارانه‌ها نکته مهمی است که به نظر می‌رسد می‌تواند میزان اتکاپذیری گزارش‌های منتشره را کاهش دهد. انتشار سنگین گزارش‌ها در روزهای پایانی هفته گذشته سبب شده است تا انتظار برای بازگشایی گسترده نمادها در روز شنبه و یکشنبه وجود داشته باشد. در همین حال مدیر نظارت بر شرکت‌ها از بازگشایی احتمالی سه نماد مخابرات، حفاری و بیمه البرز در میانه هفته جاری خبر داده است.

در کنار تحولات درون بازار و لزوم توجه بورس به لحاظ شدن تبعات طرح هدفمند کردن در پیش‌بینی سود شرکت‌های انرژی بر، معامله‌گران در مسائل کلان بازار با مسائل مهمی مواجه هستند.

در مسائل سیاسی معامله‌گران در پرونده هسته‌ای کشورمان با احتمال برگزاری نشست گروه ۱+۵ در انتهای هفته جاری مواجه هستند. در صحنه اقتصادی اما تصویب کلیات بودجه سال آینده در کمیسیون تلفیق مهم‌ترین تحول است. محمد مهدی مفتح سخنگوی کمیسیون تلفیق در خصوص نرخ محاسباتی ارز در لایحه بودجه ۸۹ گفت: دولت در لایحه هر دلار را معادل ۹۸۵‌تومان دیده است که بعضی معتقد هستند برای حمایت از صادرات این نرخ باید افزایش پیدا کند و برخی دیگر نیز اعتقاد دارند در شرایط فعلی اقتصاد کشور، افزایش این رقم، تورم دیگری را تحمیل می‌کند. مساله نرخ ارز و همچنین میزان درآمدی که دولت از محل طرح هدفمند کردن یارانه‌ها پیش‌بینی کرده است دو مساله‌ای است که در هفته آینده بازار را متاثر خواهد کرد. در صورت تصویب هر پیشنهادی کمتر از ۳۸ هزار میلیارد‌تومان پیشنهادی دولت، بازار سهام می‌تواند تاثیر مثبتی را بپذیرد. در این میان احتمال ضعیف افزایش بهای دلار نیز برای سهامداران خبر خوبی خواهد بود که امکان تحقق آن اندک است.

در صحنه اقتصاد کشور در هفته گذشته مباحث در مورد طرح هدفمند کردن یارانه‌ها همچنان ادامه داشت که مهم‌ترین موضوع آن تصویب بسته حمایتی صنایع انرژی بر بود. بسته سیاستی صنعت توسط وزیر صنایع و معادن ارائه شد و پس از بحث و تبادل نظر به تصویب اعضای کارگروه رسید. در بسته سیاستی صنعت، مهم‌ترین کالاهای صنعتی کشور از جمله فولاد، سیمان، پتروشیمی، آلومینیوم و نساجی مورد توجه قرار گرفته و روش‌های حمایتی جدیدی برای هر کدام از آنها پیش‌بینی شده است. در این نشست مقرر شد، وزارت صنایع و معادن هر چه سریع‌تر اقدامات پیش‌بینی شده در بسته سیاستی صنعت را با مشارکت صنعتگران و تشکل‌های صنعتی به اجرا درآورد. در این بسته، برنامه‌های مشخصی برای کنترل قیمت‌ کالاهای عمده صنعتی کشور و روش‌های حمایتی جدید از این کالاها پیش‌بینی شده است. در این حال معامله‌گران و کارشناسان بازار همچنان در انتظار اعلام نرخ حامل‌های انرژی هستند، امری که البته خود تابعی از تصویب نهایی میزان درآمد دولت در سال آینده از محل هدفمند کردن یارانه است.

در صحنه بین‌المللی، بازار‌های جهانی نیز هفته گذشته چهره‌ای مناسب را برای بازار سهام به نمایش گذاشت. امری که با رشد بهای فلزات رنگین شرایط مطلوبی را برای نمادهای وابسته به نمایش گذاشت. در بازار جهانی اما تقویت دلار در پایان هفته و کاهش ارزش یورو سبب شد افت اندکی بر فلزات و مواد خام حاکم شود. در آخرین معاملات بازارهای جهانی بهای نفت به ۷۷دلار در هر بشکه رسید. در همین حال بهای مس به بالای هفت هزار دلار در هر تن، روی در حد ۲هزار و ۲۲۵۰دلار و سرب در حد ۲هزار و ۲۴۰ دلار در هر تن ثبت شده است. بهای بیلت فولاد نیز در بورس فلزات لندن در ۴۳۰دلار برای بازار شرق دور و ۴۲۹دلار در هر تن برای مدیترانه ثبت شده است. شاخص بالتیک اما هنوز حالتی ناامید‌کننده دارد و در حد ۲هزار و ۷۰۴واحد باقی مانده است.

در بازار چه خبر بود؟

بورس روز چهارشنبه شاهد بازاری متعادل با عرضه‌های قابل‌ملاحظه‌ بود. امری که در ابتدای بازار به دلیل رشد قیمت‌ها در هفته جاری چهره‌ای پرنگ‌تر از روزهای دیگر داشت، اما این عرضه‌ها کنترل شد و در پایان وقت معاملاتی، معامله‌گران با بازاری متعادل مواجه بودند.

در همین حال معامله‌گران شاهد انتشار برخی اخبار و شایعات در مورد گزارش‌های آتی شرکت‌ها و همچنین برخی از خبرهای مهم برای بازار بودند. در این شرایط کارشناسان بازار با توجه به عدم تغییر در متوسط حجم معاملات در چند هفته اخیر، تعادل حاکم بر بازار را ناشی از گردش نقدینگی صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی دانسته و رشد بازار را در گرو ورود نقدینگی جدید به بازار ارزیابی می‌کنند.

از دیدگاه این کارشناسان در بازار کنونی تنها نمادهایی شاهد حرکت قیمتی هستند که با تزریق نقدینگی از سوی برخی از سهامداران حقیقی یا حقوقی مواجه هستند. در بازار روز چهارشنبه در گروه مالی معامله‌گران شاهد تداوم معاملات پرحجم در نماد بیمه آسیا بودند، معاملاتی که به معامله ۱۷میلیون سهم و تشکیل صف خرید ۶میلیون سهمی منجر شد. در این نماد پس از آنکه بانک ملت توانست مجموعا ۱۷درصد سهام را در نرخ‌های کمتر از ۲هزار ریال جمع‌آوری کند، معامله‌گران حقوقی خرید سهام را صورت داده و در نهایت در هفته گذشته این بار پرشیا اکوئیتی فاند خریدهای سنگینی را صورت داد، که به جمع‌آوری ۷/۶درصد سهام بیمه آسیا توسط این نماد منجر شد.

در گروه بیمه‌ای، کارشناسان در انتظار دو گزارش بیمه‌های البرز و دی هستند. بیمه دی که در ۶ماهه گزارش نامناسبی را با افزایش ضریب خسارت به حدود ۱۲۰درصد(بالاترین نرخ شرکت‌های بیمه به دلیل پرداخت‌های سنگین در رشته بیمه درمان) ارائه داد، انتظارات بیشتری را برای گزارش ۹ماهه خود ایجاد کرده است. بیمه البرز نیز پس از مجمع افزایش سرمایه و احتمالا تعدیل سود به دلیل پوشش ۹۴درصدی سود در ۹ماهه بازگشایی خواهد شد. در گروه مالی بانک ملت شاهد توقف نماد برای اعلام سود سال ۸۹ شرکت است. انتظار می‌رود بانک ملت با اعلام برنامه افزایش سرمایه خود بازگشایی شود.

در گروه بانکی برخی از کارشناسان معتقدند معامله بانک پارسیان پیش از انجام افزایش سرمایه این بانک انجام خواهد شد تا ایران خودرو شانس دریافت سود نقدی انباشته شده در شرکت را از دست ندهد. انتشار مجدد شایعه معامله بانک پارسیان سبب شد تا بازار روز چهارشنبه شاهد گمانه‌زنی در مورد خریداران احتمالی بلوک پارسیان نیز در گروه تجهیزات معامله‌گران روز چهارشنبه به دنبال رشد اخیر نماد‌های این گروه عرضه‌های سنگین را تجربه کنند کردند که این امر به تشکیل صف‌های فروش در نمادهای ماشین‌سازی اراک، آذراب و صدرا منجر شد، اما این صف‌ها جمع‌آوری شد. آذراب اما با انتشار گزارش پیش‌بینی سال ۸۹ امیدواری‌هایی را ایجاد کرده است، هر چند که این شرکت به دلیل زیان انباشته و شمار قابل‌ملاحظه کارکنان شرکت با مشکل مواجه است.

در گروه غذایی معامله‌گران شگفتی‌سازترین معاملات را روز چهارشنبه در دو نماد قند لرستان و هگمتان شاهد بودند. قند لرستان پس از معاملات بلوکی ابتدای سال در پیش‌بینی سود سال آینده خود شاهد احتساب قیمت فروش ۱۰هزارریالی بود که این امر به همراه نبود سهام شناور به جهش ۴۰۰درصدی قیمت منجر شد. جهشی که توسط ناظر معاملات ابطال شد قند هگمتان نیز که در سال گذشته توسط توسعه بهشهر واگذار شده بود با جهش بیش از ۸۰درصدی قیمت مواجه شد که این معاملات مورد تایید ناظر قرار گرفت تا گروه قندی به عنوان شگفتی سازهای سه ماهه پایانی سال مطرح شوند.

رشد بی‌سابقه بهای شکر در بازارهای جهانی که در بیست سال گذشته بی‌سابقه ارزیابی می‌شود، سبب شده است شرکت‌های قندی به ویژه شرکت‌هایی که با موجودی انبارهای قبلی مواجه هستند، مورد اقبال قرار گیرند. شرکت‌های قندی در سال‌های اخیر به دلیل واردات گسترده شکر با مشکل شدید نقدینگی و فروش مواجه بودند که همین امر بهای سهام این گروه را به کمترین بهای تاریخی رسانده بود. در این میان کارشناسان بازار کاهش سطح زیر کشت چغندر قند، فرسودگی کارخانجات قندی و پایداری بازار جهانی را در کنار تمایل سهامداران عمده شرکت‌های قندی برای خروج از این گروه از شرکت‌ها و مشکل نقد شوندگی سهام این گروه را ریسک‌های پیش روی این صنعت ارزیابی می‌کنند. در گروه دارویی معامله‌گران شاهد انتشار گزارش‌های مناسب این گروه برای پیش‌بینی سود سال آینده بودند. در این میان جالب‌ترین گزارش را داروسازی ابوریحان منتشر کرد جایی که این شرکت پس از ادغام با شرکت دارویی «کاسپین» سود سال آینده خود را معادل ۴۵درصد افزایش داده است.

در گروه فلزی معامله‌گران شاهد تقویت معاملات در گروه تولید‌کنندگان فلزات رنگین متعاقب رشد بهای فلزات در بازارهای جهانی بودند. در این گروه ملی مس روز چهارشنبه شاهد توقف نماد برای اعلام سود سال ۸۹ بود که براساس برخی از شنیده‌ها این رقم در حد ۸۰۰تا ۹۰۰ریال خواهد بود. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری در حال تعادل بود که به افت ۸/۱۳واحدی شاخص منجر شد. ارزش معاملات نیز به ۸/۲۴میلیارد‌تومان بالغ شد.