بورس در تعادل

دنیای اقتصاد- بازار داد‌وستد سهام روز گذشته شاهد جریان متعادلی از خرید و فروش‌ها بود، به‌گونه‌ای که بازار بدون تشکیل صف‌های خرید و فروش قابل‌ملاحظه‌ای به فعالیت پرداخت. پیش‌بینی می‌شود که این وضعیت تا تعیین تکلیف نهایی لایحه یارانه‌ها به‌صورت جسته و گریخته ادامه یابد. جنب پل حافظ

تعادل بازار

گروه بورس - همایون دارابی: بازار داد‌وستد سهام روز گذشته شاهد جریان متعادلی از خرید و فروش‌ها بود، به گونه‌ای که بازار بدون تشکیل صف‌های خرید و فروش قابل‌ملاحظه‌ای به فعالیت پرداخت.

معامله‌گران در شرایطی شاهد این تعادل بودند که انتظار برای انتشار خبرهای جدید در حوزه‌های موثر بر بازار، مهم‌ترین دغدغه معامله‌گران به شمار می‌رود. از این رو معامله‌گران با ارزیابی شرایط حوزه‌های موثر بر بازار در انتظار حرکت‌های آتی بازار نشسته اند.

روز گذشته اما برآیند خبرهای منتشره نتوانست به بازار شکل و شمایل مشخصی ببخشد. این امر ناشی از تاثیرات متقابل و خنثی‌کننده برخی از تحولات بود.

در حوزه سیاسی، خبرهای ضد و نقیض در مورد جلسه‌گروه ۱+۵ سبب شده است بازار نتواند تصمیم قطعی را در این مورد اتخاذ کند. انتظار می‌رود با برگزاری احتمالی این جلسه در سطح پایین و عدم حصول نتیجه‌ای مناسب از آن، بازار بتواند تا جلسه بعدی واکنش خود را سامان‌دهی کند. در همین حال بازار در حوزه اقتصاد جهانی نیز به دنبال تقویت‌دلار شاهد افت بهای نفت و دیگر مواد خام در آخرین معاملات جمعه شب بود. افت نفت و بهای فلزات سبب شد معامله‌گران در انتظار برای تحولات این حوزه تا روز دوشنبه منتظر بمانند. در این شرایط با توجه به اعلام اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها، معامله‌گران شاهد اعلام نرخ‌های گوناگونی برای حامل‌های انرژی هستند. این امر اگر چه در کوتاه‌مدت می‌تواند فشاری را بر برخی نمادها وارد سازد، اما به دلیل انتظار برای جهش تورمی قیمت، نرخ بازده بازارهای موازی نظیر بازار پول بیش از پیش جذابیت خود را از دست خواهند داد. در این شرایط اگر بازار پول نتواند نرخ‌های بازدهی بیشتری را پیشنهاد کند، بازار با جریان نقدینگی مواجه خواهد شد، جریانی که برای رفع نگرانی کاهش ارزش دارایی‌های نقدی به سوی دارایی مالی روی خواهد آورد. این امر اگر چه ممکن است با کمبود بازدهی نقدی مواجه شود، اما بازدهی سرمایه‌ای بازار می‌تواند جبران‌کننده تاثیرات تورمی به میزانی بیش از بازار پول باشد.

دیروز در‌گروه بانکی، معاملات پرحجم نماد بیمه آسیا با عرضه‌های دولتی ادامه یافت تا عملا تکلیف نخستین عضو هیات مدیره بیمه آسیا مشخص شود. در این شرایط نگاه‌ها به سوی سیاست سازمان خصوصی‌سازی برای عرضه باقی سهام بیمه آسیا است تا تکلیف مابقی اعضای هیات مدیره شرکت نیز مشخص شود. در همین حال بازار در انتظار گزارش ۹ماهه بیمه البرز است. گزارشی که در خلا نامشخص باقی ماندن زمان برگزاری مجمع شرکت می‌تواند پاسخگوی معامله‌گران برای اطلاعات دقیق از این شرکت باشد.

در بازار دیروز در‌گروه خودرویی، اعلام عدم عرضه بلوک‌های خودرویی و خبرهای ضد و نقیض در مورد شرایط این‌گروه به لحاظ خصوصی‌سازی موجب شده تا همچنان جریان ضعیف دادوستدها در این‌گروه تداوم داشته باشد. در‌گروه ساختمانی، بازگشایی نماد سرمایه‌گذاری ساختمان ۴۸ ساعت مانده به مجمع سالانه این شرکت، باعث جهش قیمتی این نماد تا مرز یک‌هزار و ۶۰۰ریال شد. امری که به‌رغم کاهش سود شرکت در صورت‌های شرکت مادر و تلفیقی رخ داد. کارشناسان بازار انتظار برای تقسیم بخش عمده سود ۱۸۸ریالی (برمبنای صورت تلفیقی شرکت) و همچنین سه مساله حمایت سهامداران عمده، احتمال واگذاری بخشی از سهام بانک اقتصاد نوین و همچنین انتظار برای افزایش بهای املاک در نتیجه اجرای طرح تحول را دلایل این جهش قیمتی می‌دانند.

در‌گروه فلزی، افت بهای جهانی مس، ملی مس را به صف فروش کشاند، امری که در آستانه انتشار گزارش ۹ماهه این شرکت رخ داد. انتظار می‌رود گزارش ۹ماهه ملی مس حاوی پوشش مناسبی از سود شرکت باشد.

در‌گروه برقی، نماد مپنا در سایه احتمال اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها و معامله عمده با صف خرید همراه شد.

در مجموع بازار دیروز بازاری مناسب بود که در آن شاخص ۸/۱۵واحد رشد کرد. ارزش معاملات نیز به ۸/۲۰میلیارد‌تومان رسید که ۶/۲۸درصد آن را معامله ۱/۲۸میلیون سهمی بیمه آسیا و ۳/۱۰درصد آن را معامله ۲/۱۴میلیون سهمی سرمایه‌گذاری ساختمان تشکیل می‌داد.