تحلیل بنیادی پتروشیمی فنآوران
مرکز اصلی شرکت در تهران و محل کارخانه در منطقه ویژه اقتصادی بندر امام واقع شده است. تعداد کارکنان شرکت در سالهای ۸۶ و ۸۷ به ترتیب ۲۵۲ نفر و ۲۶۱ نفر بوده است. پایین بودن سهام شناور یکی از نقاط ضعف شرکت پتروشیمی فنآوران است. نکته کاملا مشهود در صورتهای مالی، نوسانی بودن سود خالص شرکت است. محصولات عمده تولیدی شرکت عبارتند از: متانول، اسید استیک و منواکسید کربن (و نیز مقدار کمی محصولات جانبی دیگر شامل هیدروژن و LOS). شرکت در ۶ماه اول امسال ۴۲درصد رشد تولید محصولات نسبت به ۶ماه اول سال گذشته داشته است؛ ولی شرکت افزایش تولید خود را فقط ۵درصد برآورد کرده است. این پیشبینی کاملا محافظهکارانه به نظر میرسد. همچنین مقدار فروش در سالهای ۸۴و ۸۵ و ۸۶ به ترتیب عبارتند از: ۶۵۱ و ۵۵۱ و ۶۸۹ هزار تن. روند صعودی مقدار فروش شرکت کاملا مشخص است و نوسان روند سودآوری دلیلی بهجز میزان فروش دارد؛ قیمت (نرخ) فروش. همان طور که در جدول ۲ مشاهده میشود تقریبا همه درآمد شرکت از محل فروش متانول و اسید استیک کسب میشود. (به خصوص متانول که حدود ۸۰درصد درآمد شرکت از راه فروش این محصول است.) کاهش خیلی زیاد نرخهای فروش باعث افت
اساسی درآمد شده است.
در 6 ماه اول امسال 83درصد از فروش شرکت صادراتی و فقط 17درصد آن داخلی بوده است؛ در حالی که در سال 87، 75درصد از فروش شرکت صادراتی و 25درصد از فروش آن داخلی بوده است. توضیح اینکه کل فروش صادراتی شرکت توسط شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران و طبق آخرین نرخ جهانی است. مشتریان داخلی متانول پتروشیمی بندر امام و شیمی بافت و مشتریان داخلی اسید استیک، پتروشیمی تند گویان و صنایع دفاع هستند. نرخ فروش داخلی محصولات، 95درصد قیمت FOB خلیجفارس است. کاملا واضح است که نرخ فروش وابسته به نرخ جهانی است. بررسی روند قیمت جهانی متانول نشان میدهد نزول قیمت این ماده همزمان با آغاز رکود جهانی از ابتدای سال 2008 آغاز شده است. بدیهی است که با بهبود تدریجی اوضاع اقتصادی جهانی، تقاضا برای محصولات پتروشیمی از جمله متانول افزایش خواهد یافت و به تبع این افزایش تقاضا، افزایش قیمت را نیز شاهد خواهیم بود. افزایش تدریجی قیمتها در نیمه دوم سال 2009 کاملا روشن است؛ ولی به سرعت پایین این افزایش قیمت باید توجه ویژه شود. لازم به ذکر است پتروشیمی خارک که برای سال 88 پیشبینی فروش 600 هزار تن متانول کرده است نرخ فروش خود را 217تومان به ازای هر
کیلو متانول در نظر گرفته است و همچنین پتروشیمی شیراز در بورس کالا قیمت عرضه پیشنهادی خود برای تحویل در انبار کارخانه را 1937ریال در نظر گرفته است. درخصوص اسید استیک نیز پتروشیمی فنآوران در حال حاضر در بورس کالا قیمت عرضه پیشنهادی خود برای تحویل در بندر کشور هند را 282 یورو در نظر گرفته است که معادل 423تومان خواهد بود.
جمعبندی پیشبینی فروش
در رابطه با بهای تمام شده کالای فروش رفته، سهم هزینههای سربار، مواد مستقیم و دستمزد مستقیم در هزینه تمام شده کالای فروش رفته به ترتیب 57درصد و 42درصد و یکدرصد است. هزینههای سربار عمدتا شامل هزینه انرژی و هزینه استهلاک است. هزینه سربار شرکت در 6ماه اول سال معادل 349میلیاردریال تحقق یافته است. هزینه مواد مستقیم شامل هزینه خرید گاز طبیعی و گاز دی اکسید کربن است که در 6 ماه اول سال 264میلیاردریال محقق شده است. هزینه دستمزد مستقیم در دوره 6 ماهه 6میلیاردریال محقق شده است. با توجه به افزایش تولید شرکت و پیشبینی افزایش مقدار فروش بسیار بعید است که بهای تمام شده کالای به فروش رسیده از پیشبینی شرکت کمتر شود. بنابراین با دیدی خوشبینانه فرض میشود با وجود افزایش میزان فروش نسبت به پیشبینی شرکت، هزینه کالای به فروش رسیده ثابت بماند. خالص سایر درآمدها و هزینههای عملیاتی نیز ناشی از سود ناشی از تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی عملیاتی است. با توجه به تحقق 186میلیاردریالی این قلم در شش ماهه ابتدای سال، تحقق پیشبینی 216میلیاردی شرکت دور از ذهن نمی باشد. از سوی دیگر کاهش هزینههای مالی از
46میلیاردریال در نیمه اول سال 87 به 20میلیاردریال در نیمه اول سال 88 به دلیل دریافت یک فقره وام 25میلیاردتومانی از بانک اقتصاد نوین و یک فقره وام 70میلیاردتومانی با نرخ بهرههای 23درصدی به صورت یکساله در سال 86 است که به دلیل بازپرداخت کامل این وامها، اکنون هزینههای مالی شرکت کاهش یافته است. با توجه به تحقق 20میلیاردریالی این هزینهها در شش ماهه اول، این مبلغ را با دیدی خوشبینانه برای کل سال 35میلیاردریال فرض میکنیم. خالص سایر درآمدها و هزینههای غیرعملیاتی عمدتا ناشی از تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی غیرمرتبط با عملیات است. با توجه به تحقق 66میلیاردریالی در شش ماهه اول میتوان فرض کرد در کل سال معادل 100میلیاردریال تحقق یابد.
چند نکته قابلتوجه
1 - شرکت از سال 84 مبلغ 14میلیاردتومان در عملیات اجرایی طرح پروپیلن سرمایهگذاری کرده است که هیاتمدیره شرکت در سال 87 به دلیل غیراقتصادی بودن طرح دستور توقف اجرا و تکمیل طرح را صادر کرده و اجرای آن را به سودآور بودن طرح منوط کرده که با توجه به روند کند بهبود اوضاع اقتصاد جهانی، پیشبینی میشود در آینده نزدیک طرح افتتاح نشود. شرکت طرح توسعه دیگری در نظر ندارد. شرکت از بابت این سرمایهگذاری، رقمی به هزینههای سالهای 84 تا 88 نیفزوده است.
۲ - اداره امور مالیاتی ماهشهر برای سالهای ۸۴ و ۸۵ و ۸۶ جمعا مبلغ ۶۳میلیاردتومان مالیات تشخیصی در نظر گرفته است. در صورتیکه بنا بر ماده ۱۳۲ قانون مالیات مستقیم، شرکت به دلیل فعالیت در منطقه کمتر توسعه یافته تا ده سال از پرداخت مالیات معاف است. همچنین به موجب ماده ۱۴۱ این قانون صددرصد درآمدحاصل از صادرات محصولات تمام شده کالای صنعتی از پرداخت مالیات معاف است.
3 - شرکت در سالهای مالی 86 و 87 به ازای هر سهم تقریبا بیش از 90درصد سود کسب شده را تقسیم کرده است؛ یعنی به ترتیب مبالغ 90تومان و 140تومان که به معنای پرداخت سودی معادل 218میلیاردتومان است.
۴ - بهرغم روند افزایشی مقدار فروش باید به این نکته توجه داشت که مقدار تولید متانول شرکت به ظرفیت این خط تولید نزدیک شده است و نرخ رشد فروش از این به بعد، کاهنده خواهد بود.
www.bourse24.ir
ارسال نظر