فارس- معاون بورس اوراق بهادار تهران با تشریح مهم‌ترین برنامه‌های واحد مطالعات اقتصادی بورس از تدوین و ارسال مقررات مربوط به بکارگیری ابزار مشتقه و خرید اعتباری سهام به سازمان بورس خبر داد.

علی سنگینیان مهم‌ترین برنامه‌های واحد مطالعات اقتصادی شرکت بورس اوراق بهادار تهران را تشریح کرد.

نرم‌افزار معاملاتی، گلوگاه اصلی راه‌اندازی ابزار مشتقه

وی در مورد بکارگیری شاخص‌های جدید بورس اظهار داشت: در حال حاضر پیگیر مباحث مربوط به فناوری هستیم که نرم‌افزارهای مورد نیاز هنوز آماده نشده است و با آماده شدن آن شاخص جدید و شاخص‌های قبلی بورس محاسبه خواهند شد.

سنگینیان در برابر این سوال که مهم‌ترین پروژه‌های واحد مطالعات شرکت بورس شامل چه مواردی است؟ خاطرنشان کرد: راه‌اندازی بازار ابزار مشتقه در آینده یکی از برنامه‌هایی است که در سال جاری پیگیر آن هستیم. در این رابطه بخش عمده‌ای از امور مربوطه انجام شده و تصمیم‌گیری و پیگیری در خصوص نرم‌افزارها و سیستم معاملات و امکانات موجود در حال انجام است.

وی افزود: فعالیت‌ها و بررسی‌های مربوطه از جمله گزارش‌های لازم و تهیه مقررات ابزار مشتقه انجام و مجوزهای لازم اخذ شده، اما گلوگاه اصلی راه‌اندازی ابزار مشتقه نرم‌افزار معاملاتی است که در حال بررسی استفاده از نرم‌افزار موجود، خرید آن یا نوشتن نرم‌افزار هستیم و تاکنون به تصمیم‌گیری نهایی نرسیده‌ایم. این مقام مسوول در شرکت بورس در واکنش به این سوال که بکارگیری ابزار مشتقه چه زمان امکان‌پذیر خواهد بود؟ پاسخ داد: زمان مشخصی را نمی‌توان تعیین و اعلام کرد، زیرا مباحث مربوطه و موضوع استفاده از نرم‌افزار زمان‌بر بوده و این مرحله در حد و اندازه یک پروژه بزرگ است و باید بسترهای آن فراهم شود.

تبعات ابزار مشتقه برای بازار سرمایه

سنگینیان در پاسخ به این پرسش که استفاده از ابزار مشتقه چه تبعاتی برای بازار سرمایه به همراه خواهد داشت؟ خاطرنشان کرد: بکارگیری این ابزار موجب ایجاد تحول جدیدی در بازار خواهد شد، زیرا از مدت‌ها پیش همواره عنوان کرده‌ایم بازار سرمایه کشور تک محصول و تک ابزاری است و ابزارهای مدیریت و پوشش ریسک در این بازار وجود ندارد.

وی افزود: چنانچه ابزارهای مشتقه راه‌اندازی و از حجم معاملات قابل‌توجهی برخوردار شوند و سرمایه‌گذاران متعددی را جذب کنند بخشی از بازارهای سرمایه کامل می‌شود و فرصت جدیدی برای مدیریت و پوشش ریسک سرمایه‌گذاران فراهم می‌شود. به گفته سنگینیان، از میان انواع ابزار مشتقه، در حال حاضر امکان قراردادهای مبتنی بر شاخص با توجه به مباحث شرعی وجود ندارد، اما روی قراردادهای مبتنی بر سهام از جمله قرارداد آتی و اختیار معامله سهام متمرکز شده ایم و راه‌اندازی کامل این بازار جدید فرآیندی چند ساله است.

خرید اعتباری سهام

معاون مطالعات اقتصادی شرکت بورس در خصوص دیگر برنامه‌های این واحد اظهار داشت: موضوع خرید اعتباری سهام یکی از بررسی‌ها است. براساس این طرح، سرمایه‌گذاران این امکان را خواهند داشت که درصدی از خرید سهام را به صورت نقد و درصد دیگری را با استفاده از اعتبار کارگزاران پرداخت کنند. این رویه به صورت گسترده در بیشتر بورس‌های دنیا استفاده می‌شود و نیازی به پرداخت تمام وجه خرید سهام در زمان ارائه سفارش نیست. سنگینیان ادامه داد: در این رابطه پیش‌نویس مقررات تهیه و به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال شده است.

بررسی معاملات مربوط به در اختیار گرفتن شرکت‌ها

وی به بررسی معاملات مربوط به در اختیار گرفتن شرکت‌ها (Take over) اشاره کرد و گفت: این نوع معاملات در حالی وجود دارد که با در اختیار گرفته شدن شرکت‌ها توسط مجموعه‌های جدید، نگرانی‌هایی در خصوص حفظ منافع سهامداران جزء ایجاد می‌شود. در این خصوص نیز مقرراتی توسط شرکت بورس تهیه و به سازمان بورس ارائه شده که در حال بررسی است.

اصلاح قواعد معاملاتی

سنگینیان بررسی و اصلاح آیین‌نامه‌ها و مقررات موجود بازار سهام را یکی دیگر از برنامه‌های جاری واحد مطالعات اقتصادی شرکت بورس عنوان کرد و گفت: در خصوص اصلاح قواعد معاملاتی یک پیشنهاد به سازمان بورس ارائه شده و بخشی هم در حال بررسی توسط شرکت بورس است.