در گفتوگو با دنیای اقتصاد تشریح شد
دیدگاه حسابرسان معتمد در خصوص پرونده صدرا
گروه بورس - مجید اسکندری: درپی انتشار گزارش حسابرسی ۶ماهه سال مالی ۸۷ «صدرا» توسط حسابرس جدید این شرکت و درج گزارشی پیرامون دلایل اصلی زیانده شدن صدرا، در روزنامه دنیای اقتصاد این پرسش رایج مطرح میشود: «پس حسابرسان کجا بودند؟»
آیا به درستی مسبب اصلی شفاف نبودن صورتهای مالی ارائه شده صدرا به سهامداران، حسابرسانی بودند که در بخشهای دولتی و غیردولتی، اعداد و ارقام این شرکت را از نظر گذراندند یا مدیرانی که با ندیده گرفتن حقوق سهامداران، آنها را در جریان بسیاری از مسائل شرکت قرار ندادند؟
تشکیل کمیته حقیقتیاب
هوشنگ خستویی عضو شورای عالی انجمن حسابداران خبره در این باره گفت: بررسی دلایل زیانده شده صدرا یک فرآیند سنگین است که به زمان زیادی نیاز دارد و عملکرد همه شرکتهای مرتبط با معامله عمده صدرا باید در این زمینه مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: باید یک کمیته فنی حقیقتیاب تشکیل شود و گزارش حسابرسان را در سنوات قبل به خصوص سالهای ۸۴ تا ۸۶ را بررسی کند تا بتواند به نتیجه لازم برسد.
پای گزارشمان ایستادهایم
در همین رابطه علیرضا جم حسابرس قبلی «صدرا» در خصوص گزارش ارائه شده از سوی موسسه حسابرسی بیات رایان گفت: این موسسه ابتدا در مورد صورتهای مالی شرکت در سنوات قبل، عدم اظهار اعلام کرد اما پس از اخذ ذخیره ۶۰۰میلیارد ریالی، اظهارنظر مشروط اعلام شد.
وی تاکید کرد: هیچ اهمالی از سوی این موسسه صورت نگرفته و ما به گزارشهای قبلی خود پایبند هستیم. جم سپس گفت: شبهههای مطرح شده باید در سطح حرفه ای طرح و از طریق جامعه حسابداری رسمی حل شود و طرح در رسانهها، کاری غیرحرفهای است.
این حسابرس ادامه داد: حسابرس برمبنای اطلاعات و مفروضاتی که در اختیار داشته، اظهارنظر کرده و ممکن است این اظهارنظر در آن مقطع زمانی با ابهام روبهرو باشد ولی در دو سال بعد، مواردی تحقق یابد که ابهامات موجود برطرف شود، بنابراین اظهارنظر در دو فاصله زمانی، با یکدیگر تفاوت دارد.
دلایل عدم اظهارنظر
منصور شمس احمدی عضو جامعه حسابداران رسمی گزارش منتشر شده را حاوی دو نکته اساسی دانست و گفت: در بند ۴ راجع به تداوم فعالیت شرکت بحث شده است. در مواردی که حسابرس درباره تداوم فعالیت شرکت، تردید دارد پس از بررسی اگر تردید برطرف نشد، باید حسابرس برنامههای آتی هیاتمدیره را ببیند و عوامل تخفیف دهنده را بررسی کند.وی افزود: اگر ابهام در رابطه با تداوم فعالیت، اساسی باشد، حسابرس، صرفنظر از افشا عوامل تخفیفدهنده، عدم اظهارنظر اعلام میکند اما اگر، ابهام اساسی نباشد، بعد از اظهارنظر، موضوع ابهام را در گزارش مینویسد. شمس احمدی سپس گفت: به نظر میرسد حسابرس فعلی، خواسته به دلیل وجود ابهام در رابطه با تداوم فعالیت، گزارش را به شکل عدم اظهارنظر ارائه کند اما گزارش به شکل محدودیت در رسیدگی است.
وی اضافه کرد: باید دید حسابرسان قبلی درمورد تداوم فعالیت، چگونه گزارش دادهاند. عضو انجمن حسابداران خبره نکته اساسی دوم را سرمایهگذاری در شرکت «صف» دانست و گفت: باید بررسی شود که حسابرسان قبلی موضوع شرکت نکردن صدرا در افزایش سرمایه «صف» را چگونه بررسی کردهاند. آیا این افزایش سرمایه به صرفه و صلاح شرکت بوده؟ آیا نقدینگی لازم، وجود داشته؟ آیا حسابرسان گزارش توجیهی افزایش سرمایه را پذیرفتهاند یا خیر؟
شمس احمدی پیشنهاد کرد برای بررسی بیشتر، باید گزارش حسابرسان قبلی مطالعه شود و جامعه حسابداران رسمی به عنوان مرجع حرفهای در این زمینه اظهارنظر کنند و سازمان بورس نیز میتوانند از شرکت شکایت کند و اگر عمدی در کار باشد از حسابرس نیز توضیح بخواهد.
به اطلاعات بورس اکتفا نکنید
اما «مالمیر» در گفتوگوی دیگری با «موج» نیز گفت: خریداران بلوک صدرا احتمالا با علم به این موضوع اقدام به خرید کرده بودند. از طرفی وقتی که کسی قصد خرید سهام بلوکی را دارد صرفا به اطلاعات منتشره از سوی بورس اکتفا نمیکند.
رییس اداره نظارت بر ناشران بورسی اضافه کرد: خریداران بلوک عمده به اطلاعاتی مانند وضعیت کارگری، بازار و رقبا برای تصمیمگیری نیاز دارند تا بتوانند با مدیریت در شرکت، آن را با برنامهها و اهداف خود همسو کنند در حالی که این اطلاعات از اهمیت چندانی برای سهامداران خبر برخوردار نیست. به گزارش دنیای اقتصاد از اسفندماه ۸۷ تا پیش از بسته شدن نماد آن در تاریخ ۲۹اردیبهشتماه سال جاری، معاملات گستردهای بر روی نماد صدرا انجام شده و قیمت سهام آن از ۵۰تومان به ۱۶۸تومان رسیده که به طور قطع، بخش زیادی از این معاملات توسط سهامداران حقیقی و خرد انجام شده است. بنابراین در شرایطی که حسابرس عدم اظهارنظر اعلام کرده، دارایی سهامداران حقیقی هم بلوکه شده است.
مستندسازی برای ارائه به مراجع قضایی
در همین رابطه مدیریت حقوقی و انتظامی سازمان بورس نیز از مستندسازی پرونده صدرا جهت ارائه به مراجع قضایی خبر داده است.
پرویز شیریزاده، مدیر پیگیری امور تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفتوگو با موج با اشاره به ارسال گزارش صدرا از سوی اداره نظارت بر ناشران بورس به کمیته تخلفات سازمان بورس اظهار داشت: پس از بررسی پرونده صدرا، با دعوت از مدیران شرکت خواستار ارائه توضیحات در مورد عدم یا تاخیر ارسال این گزارشات شدیم. وی ادامه داد: کوتاهی در خصوص ارسال اطلاعات و گزارشات صدرا به بورس، از سوی دو تن از مدیران به همراه مدیر مالی صدرا پس از ارائه توضیح در مورد مشکلات شرکت ناشی از بی توجهی مدیران سابق به منافع و مصالح شرکت عنوان شد. وی به تعهد شفاهی مدیران صدرا به ارسال اطلاعات و گزارشات شرکت بر اساس دستورالعمل افشای اطلاعات به بورس در جلسه مذکور اشاره کرد.
کوتاهی مدیران صدرا
وی با بیان این که انتظار داشتیم پس از برگزاری این جلسه، گزارشات شرکت به موقع به سازمان بورس ارسال شود، بر کوتاهی مدیران صدرا در ارسال اطلاعات تاکید کرد. مدیر پیگیری امور تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: عدم ارسال برخی اطلاعات از سوی صدرا موجب شد این مساله دوباره بدون حضور مدیران شرکت در کمیته تخلفات سازمان بورس مورد بررسی قرار گیرد. وی ادامه داد: با بررسی مجدد پرونده صدرا در نهایت به این جمع بندی رسیدیم که بر اساس بند ۲ ماده ۴۹ دستور العمل افشای اطلاعات، تخلفات صدرا دارای عنوان مجرمانه خودداری از ارائه اطلاعات به سازمان است. وی تصریح کرد: با توجه به صدور رای تخلفات، بر اساس ماده ۵۲ این مساله باید از طریق مراجع قضایی پیگیری شود. وی اذعان داشت: پرونده صدرا هم اکنون در بخش مدیریت حقوقی و انتظامی مراحل مستندسازی خود را طی میکند که پس از انجام آن، از طریق دادگاه پی گیری خواهد شد.
ارسال نظر