خبر
عدول ۵۴شرکت بورسی از حداقل سهام شناور آزاد
آخرین وضعیتدرصد سهام آزاد 333 شرکت بورس در پایان سه ماه اول سال88 حکایت از آن دارد که این متغیر مهم در رتبه نقدشوندگی سهام در 14شرکت بورسی تغییر کرده و 319 شرکت دیگر بدون تغییر نسبت به اسفند ماه سال گذشته روبهرو بودهاند.
این در حالی است که در میان ۳۳۳ شرکت بورسی، ۵۴ شرکت پایینتر از حد تعیین شده سهام شناور آزاد دارند.
بالاتریندرصد سهام شناور آزاد همچنان در اختیار شرکت کوچک قند شیرین خراسان است که 95درصد آن شناور است اما این شرکت کوچک فقط 50میلیون سهم دارد.
سهام شناور آزاد یا Free Float به تعداد یادرصدی از سهام شرکتهای بورسی اطلاق میشود که در تملک مالکان اصلی و عمده شرکتها نبوده و انتظار معامله آن در آیندهای نزدیک وجود دارد.
به عبارتی دیگر میزانی از سهام است که در دستان افراد مختلفی از سرمایهگذاران بوده که به طور روزانه یا هفتگی داد و ستد میشود.
مطابق دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران (مصوب اول دیماه ۱۳۸۶ هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار) هر یک از موارد زیر در صورتی که مجموعا بیشتر یا مساوی ۵درصد کل سهام شرکت باشند، جزو سهام شناور تلقی نمیشود: الف- سهام نگهداری شده توسط هر یک از سهامداران. ب- سهام متعلق به سهامداران خانوادگی (اقوام نسبی درجه اول از طبقات اول و دوم) ج- سهام متعلق به اشخاص حقوقی همگروه با مالکیت مستقیم یا غیر مستقیم.
درصد سهام آزاد هر یک از شرکتهای بورسی یکی از موارد مد نظر سرمایهگذاران در انجام معاملات بوده و در ارزیابی ریسک و نقد شوندگی سهام شرکتها موثر است.
۵۴ کم شناور
بر اساس دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس تهران شرکتهای حاضر در بازار سهام بازارهای اول و دوم و تابلوهای اصلی و فرعی تقسیمبندی میشوند و باید ضمن رعایت مشروط تعیین شده،درصد سهام شناور آزاد مشخصی را رعایت کنند.
ایندرصد برای شرکتهای تابلوی اصلی و فرعی بازار اول حداقل ۲۰ و ۱۵درصد است. شرکتهای بازار دوم نیز باید حداقل ۱۰درصد از سهام خود را به صورت سهام شناور آزاد درآورند.
از میان 333 شرکت پذیرفته شده در بورس 103 شرکت در بازار اول و تابلوهای اصلی و فرعی و 230 شرکت در بازار دوم حضور دارند.
آخرین وضعیت سهام شناور آزاد ۳۳۳ شرکت بورسی در پایان خرداد ماه حکایت از آن دارد که ۱۷ شرکت بازار اول و ۳۷ شرکت بازار دومی حداقل درصد سهام شناور آزاد تعیین شده را رعایت نکردهاند و کمتر از حد مجاز سهام آزاد دارند. در این میان ۱۷ شرکت بازار اول شامل شرکتهای چادرملو، پالایش نفت اصفهان، داروپخش، داروسازی فارابی، سیمان کارون، فولاد خراسان، پارس خزر، پارس خودرو، محور خودرو، سرمایهگذاری غدیر، صندوق بازنشستگی، سرمایهگذاری امید، کشتیرانی، مخابرات، بانک ملت، رایان سایپا و خدمات انفورماتیک بین ۵ تا ۱۵درصد از حداقل سهام شناور آزاد ۲۰درصدی فاصله دارند. این در حالی است که از میان ۲۳۰ شرکت بازار دوم نیز ۳۷ شرکت هنوز نتوانستهاند حداقل ۱۰درصد از سهام خود را به صورت شناور آزاد درآورند. این ۳۷ شرکت مشتمل بر شرکتهای کشاورزی و دامپروری مگسال، کالبر، کیوان، سالمین، قند لرستان، گروه صنعتی ملی، صنایع شیمیایی ایران، مواد اولیه الیاف مصنوعی، سرمایهگذاری سایپا، تهران شیمی، تهران دارو، شیمیدارویی دارو پخش، پلی اکریل ایران، لاستیک کرمان، پلاسکو کار، فرآوردههای نسوز پارس، کاشی الوند، شرکتهای سیمانی قائن، اصفهان،
اردبیل، ایلام، بجنورد، فارس، سفید نیریز و دشتستان، فولاد کاویان، خدمات کشاورزی، لوازم خانگی پارس، چرخشگر، صنایع ریختهگری ایران، سرمایهگذاری ایران خودرو، عایق پلاستیک (سرمایهگذراری پردیس)، سرمایهگذاری آتیه دماوند، سرمایهگذاری توسعه ملی و بینالمللی توسعه ساختمان هستند.
افزایش سهام شناورآزاد 8 شرکت
براساس این گزارش، در حالی طی سه ماه چهارم سال گذشتهدرصد سهام شناورآزاد ۱۰ شرکت افزایش یافته بود که در سه ماه اول سال جاری ۸ شرکت با افزایش این متغیر مواجه شدند که شامل شرکتهای نیروی زنگان، پالایش نفت اصفهان، پلاسکوکار، فولاد مبارکه، زامیاد، بانک کارآفرین و سرمایهگذاری ملی ( هر کدام ۵درصد ) و آذریت ۱۰درصد بود.
کاهش سهام شناور آزاد 6 شرکت
از طرف دیگر درمیان ۳۳۳ شرکت بورسی، ۶ شرکت با کاهش ۵درصدی سهام شناورز آزاد در پایان سال۸۷ روبهرو شدند. بدین ترتیب این متغیر در شرکتهای توسعه معادن روی ایران ۱۵درصد (از ۷۰ به ۵۵درصد ) ، پلی اکریل ایران (از ۱۰ به ۵درصد )، فرآوردههای نسوز ایران ( از ۴۰ به ۳۵درصد)، تکنوتار (از ۲۰ به ۱۵درصد ) ، ریخته گری تراکتور سازی (از ۲۰ به ۱۵درصد) و شاهد (از ۲۵ به ۲۰ درصد) کاهش یافت.
ارسال نظر