گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار روز گذشته شاهد تقویت نسبی گروه معدنی در ساعات پایانی بازار بود.

در معاملات دیروز معامله‌گران در آغاز بازار با شرایطی متعادل مواجه بودند که این امر در ساعت پایانی بازار جای خود را به افزایش تقاضا در گروه معدنی داد تا پس از قریب به دو هفته حرکت نامتعادل، بازار اینک بار دیگر به الگوی شناخته شده خود، یعنی حضور یک گروه پیشرو و حرکت بازار حول این گروه و تغییر و تحولات در این گروه پیشرو بازگردد.

روز گذشته در ساعت پایانی بازار نماد‌های چادرملو و گل‌گهر و سرمایه‌گذاری‌های امید و معادن و فلزات با صف خرید مواجه شدند که این امر موجب شد تا معامله‌گران به دنبال توجیهی برای این حرکت باشند. در پایان معاملات دیروز البته نماد گل‌گهر با توجه به اعلام زمان مجمع فوق‌العاده انتخاب اعضای هیات‌مدیره این شرکت در روز شنبه متوقف شد. در همین حال در نمادهای سنگ‌آهنی معامله‌گران با افزایش نسبی بهای سنگ‌آهن در بازارهای جهانی مواجهند.

در همین حال معامله‌گران در نماد سرمایه‌گذاری معادن و فلزات با شایعاتی مبنی‌بر احتمال تقسیم ۳۴۰ریالی این شرکت مواجه است.

در بازار دیروز معامله‌گران در تحولات سیاسی موثر بربازار با تایید نتایج انتخابات دور دهم ریاست‌جمهوری مواجه بودند.

در بازار دیروز در گروه خودرویی همچنان معامله‌گران روند معاملات سایپا را تحت نظر داشتند که این نماد به دلیل فشار سنگین عرضه سهام توسط برخی از سهامداران درصدی، توسط بازارگردان مورد حمایت قرار گرفت. در همین حال کارشناسان بازار روز گذشته شاهد طرح پیشنهادهایی از سوی وزارت صنایع در مورد واردات خودرو بودند. براساس این پیشنهاد اگر یک شرکت خارجی با یک شرکت داخلی قرارداد تولید خودرو منعقد کند، واردات بقیه محصولات گروه‌های تعیین شده که تولید آن شرکت خارجی است نیز باید توسط شرکت داخلی طرف مذاکره‌اش انجام شود.

این پیشنهاد موجب خواهد شد تا مواردی نظیر مساله واردات همزمان خودور مورانو توسط پارس خودرو و واردکنندگان بخش خصوصی در آینده تکرار نشود. در همین حال وزارت بازرگانی دیروز از محدودیت‌های برقرار شده برای واردات خودرو خبر داد. براساس این خبرها، ثبت سفارش خودرو برای مدت دو ماه و نیم متوقف شده است که دلیل آن این است که دولت با ارزان شدن نفت سعی می‌کند از واردات خودرو جلوگیری کند. در گروه بانکی روز گذشته معامله‌گران شاهد تعادل نسبی در اکثر نمادهای این گروه بودند. در گروه فلزی، بازار جهانی تقویت نسبی برخی از فلزات رنگین از جمله مس را شاهد بود. در همین حال انتشار صورت‌های مالی ملی مس نشان از افزایش سود شرکت پس از حسابرسی به میزان کمتر از ۱۰ریال داشت. بهای نفت نیز دیروز اندکی تقویت شد و باردیگر به بالای مرز ۷۰دلار در هر بشکه برای نفت برنت بازگشت.

در گروه سیمانی نماد فارس و خوزستان بار دیگر پس از کاهش پیش‌بینی سود شرکت برای سال ۸۸گشایش یافت. در حال حاضر فارس و خوزستان به عنوان یک هلدینگ سیمانی که دارای توان تولیدی معادل ۸میلیون تن در سال است، دارای ارزش بازاری در حد ۵۲۲میلیارد تومان است. حال آنکه ایجاد ظرفیتی معادل ۸میلیون تن نیازمند یک میلیارد دلار (هزار میلیارد تومان) سرمایه‌گذاری در ظرف مدت سه سال است. چالش میان ارزش جایگزینی و ارزش تنزیل شده درآمد در کنار اشباع بازار تولید سیمان و رکود بخش ساخت‌وساز، مهم‌ترین جنبه‌های پارادوکس گروه سیمانی است. سیمان فارس و خوزستان دیروز پس از معاملاتی اولیه در ۷درصد مثبت در نهایت به کمتر از ۳درصد رشد قیمت به‌رغم تعدیل منفی خود بسنده کرد.

در مجموع بازار دیروز شاهد ۲/۹میلیارد تومان دادوستد سهام بود و شاخص ۸/۲۷واحد ترقی کرد. از ۱۳۷نماد مورد معامله ۸۸نماد با رشد قیمت و ۴۴نماد با افت ارزش دادوستد شدند.