رییس سازمان بورس :
لایحه توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید تا پایان تابستان تصویب میشود
گروه بورس - رییس سازمان بورس از تصویب نهایی لایحه توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید تا پایان شهریورماه امسال در مجلس خبر داد.
«علی صالحآبادی» در گفتوگوهای جداگانه با «سنا» و «فارس» در مورد روند تصویب یک فوریت لایحه توضیحاتی را ارائه کرده است.
وی در گفتوگویی با «سنا» گفت: لایحه توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در راستای تسهیل سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، پس از تصویب در هیات دولت، در ششم تیرماه ۸۸ به مجلس ارسال و در جلسه علنی روز گذشته، یک فوریت آن با حدود ۸۰درصد آرا تصویب شد. وی افزود: بعد از این کمیسیون اقتصادی و سایر کمیسیونهای مربوطه مجلس شورای اسلامیباید جلساتی را تشکیل دهند تا پس از نهایی شدن لایحه، آن را برای رایگیری نهایی به صحن علنی مجلس ارسال کنند.
دکتر صالحآبادی پیشبینی کرد که این لایحه تا پایان شهریورماه امسال به تصویب نهایی مجلس شورای اسلامی برسد.
صندوقهای سرمایهگذاری «حقوقی» میشوند
دکتر صالحآبادی با اشاره به مهمترین موارد مطرح شده در لایحه یاد شده تصریح کرد: یکی از موارد بسیار مهم لایحه، ایجاد شخصیت حقوقی برای صندوقهای سرمایهگذاری اوراق بهادار، صندوقهای زمین و ساختمان و سایر صندوقهایی است که در آینده ایجاد میشوند.وی افزود: در این لایحه شخصیت حقوقی صندوقهای سرمایهگذاری تعریف شده که بر این اساس، مشکل حقوقی این صندوقها از جمله ثبت در نزد اداره ثبت و داشتن دفاتر پلمب شده، حل میشود.
حل مشکل مالیاتی فرابورس
دکتر صالحآبادی حل شدن مشکل مالیاتی بازار فرابورس را از دیگر موارد این لایحه دانست و گفت: مالیات بازار فرابورس مانند بورس اوراق بهادار در نقل و انتقال نیم در صد (۵/۰درصد) در نظر گرفته شده است که در فروش سهام اعمال میشود و خرید مالیاتی نخواهد داشت.
وی درباره معافیت مالیاتی بازار فرابورس نیز گفت: در مورد شرکتهایی که در بازار OTC پذیرفته شده اند طبق لایحه این معافیتها نصف شرکتهای پذیرفته شده در بورس است، یعنی شرکتهای دولتی ۵درصد و شرکتهای غیردولتی با ۲۰درصد سهام شناور آزاد ۱۰درصد معافیت مالیاتی دارند.
دکتر صالح آبادی ادامه داد: در مورد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، معافیت مالیاتی ۱۰درصد بوده و در خصوص شرکتهای غیردولتی و آنهایی که ۲۰درصد سهام شناور آزاد در تاریخ مجمع دارند، این معافیت ۲ برابر میشود؛ یعنی از ۲۰درصد معافیت مالیاتی برخوردار میشوند.
بورس کالا هم معاف میشود
وی با اشاره به شرکتهایی که در بورس کالای ایران، کالاهای خود را عرضه میکنند، تصریح کرد: در صورتی که سهام این دسته از شرکتها در بورس یا فرابورس پذیرفته نشده باشد، از معافیتهای بورس اوراق بهادار بهرهمند میشوند.
مشتریان گواهی صندوقها مالیات نمیدهند
دکتر صالحآبادی درادامه با بیان اینکه بر اساس لایحه فوق کسانی که گواهیهای سرمایهگذاری در صندوقها را دریافت میکنند از پرداخت هرگونه مالیاتی معاف میشوند، تاکید کرد: صرفا صندوقها در فروش اوراق بهادار خودشان که داخل خود صندوق صورت میگیرد، مالیات پرداخت میکنند و افرادی که گواهی این صندوقها را خرید و فروش میکنند، مالیاتی پرداخت نمیکنند. بدین معنا که مالیات مضاعف از معاملهگران گواهیهای سرمایهگذاری در صندوقها اخذ نمیشود.
«صکوک» هم معافیت مالیاتی گرفت
عضو شورای عالی بورس از معافیت مالیاتی صکوک بر اساس این لایحه خبر داد و افزود: اوراق بهادار مانند صکوک هم از معافیت مالیاتی برخوردار میشوند و سودهایی را که در مورد اوراق صکوک پرداخت میشود، جزو هزینههای قابل قبول مالیاتی ناشر اوراق به حساب میآید، یعنی از درآمد مشمول مالیات ناشر کسر میشود.
حذف مالیات بر ارزش افزوده
وی دیگر مورد لایحه توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید را در مورد معافیت مالیاتی سهام ایرانی عرضه شده در بازارهای مالی خارج دانست و گفت: اگر یک شرکت در یکی از بورسهای خارج از کشور پذیرفته شده باشد و همزمان در بورس تهران هم حضور داشته باشد از مالیات بر درآمد حاصل از نقل و انتقال در ایران معاف میشود.
دکتر صالحآبادی در ادامه اعلام کرد: پس از تصویب لایحه فوق در مجلس از کارمزدهای معاملات و تسویه اوراق بهادار و کالا در بورس و بازارهای خارج از بورس هم مالیات بر ارزش افزوده اخذ نمیشود.
تقویت تقاضا؛ هدف اصلی لایحه
رییس سازمان بورس با اشاره به اهداف این لایحه گفت: با توجه به قانون اصل ۴۴ و قوانین بودجه سنواتی، دیگر در بورس مشکل عرضه سهام وجود نخواهد داشت که هدف اصلی از این لایحه این است که بخش تقاضا را در بازار سرمایه تقویت کرده و نقدینگی جدیدی را وارد بورس کند که از طریق صندوقهای سرمایه گذاری و با ساز و کاری که در این لایحه دیده شده است، این امر تسهیل خواهد شد.
وی افزود: این لایحه با توجه به توسعه نهادهای مالی بازار سرمایه و توسعه طرف تقاضا در این بازار به حفظ و پایداری بورس کمک زیادی میکند.
صالحآبادی اعلام کرد: این لایحه امکان طراحی ابزارهای مالی جدید از جمله اوراق بهادار شامل انواع صکوک را فراهم میسازد که بازار مالی کشور را از حالت تک محوری خارج میکند و ناشران مختلف اوراق بهادار میتوانند با صدور انواع و اقسام اوراق بهادار اسلامی، علاوه بر سهام موجود از امکان تامین مالی بازار سرمایه برخوردار شوند. صالح آبادی اظهار داشت: در عین حال این لایحه میتواند با توسعه بازار فرابورس زمینه پذیرش انواع و اقسام اوراق بهادار را در این بازار فراهم کند و از سوی دیگر امکان پذیرش متقابل اوراق بهادار در بورسهای خارجی با تصویب این لایحه به شکل مناسبتری فراهم میشود.
در مجلس چه گذشت؟
صالحآبادی در گفتوگوی دیگری با «فارس» با بیان اینکه برای دفاع از تصویب یک فوریت این لایحه در صحن مجلس توضیحاتی داده است، ادامه داد: در توضیحاتم دو موضوع را مطرح کردم؛ نخست اینکه این لایحه تا چه اندازه برای بازار سرمایه کشور مهم است و دوم اینکه چرا تصویب آن فوری است.
سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: بعد از ارائه توضیحات و سخنرانی یک موافق و یک مخالف، یک فوریت لایحه توسعه ابزارها و نهادهای مالی با ۱۳۹ رای موافق، ۲۴ رای مخالف و ۱۷ رای ممتنع به تصویب رسید.
مذاکره با فوریت لایحه
«صالح آبادی» در برابر این سوال که با توجه تصویب یک فوریت این لایحه، ادامه فرآیند آن به چه صورتی است توضیح داد: این لایحه برای جمع بندی به کمیسیون اقتصادی و سایر کمیسیونهای مجلس ارجاع میشود. بعد از بررسی و هر اصلاحی در کمیسیون اقتصادی مجلس، این لایحه مجددا به هیات رییسه مجلس ارائه میشود تا بدون نوبت در صحن علنی مجلس مطرح و تصویب شود.
وی ادامه داد: با مذاکراتی که با برخی اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس به عمل آمده قرار شده این لایحه بلافاصله در دستور کار این کمیسیون گیرد و بعد از برگزاری چند جلسه با حضور نمایندگان سازمان بورس، اصول و کلیات آن نهایی و به صحن علنی مجلس ارجاع شود.
رییس هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار درباره زمان انجام این فرآیند نیز خاطر نشان کرد: با توجه به در پیش رو بودن تعطیلات تابستانی مجلس، به نظر میرسد لایحه توسعه ابزارها و نهادهای مالی از سه هفته آینده در کمیسیون اقتصادی مجلس بررسی و نهایی شود تا در اولین فرصت برای تصویب به صحن مجلس برده شود.
باز هم فرابورس ...
صالح آبادی در خصوص این پرسش که با توجه به اثر این لایحه در فعالیتهای بازار فرابورس، آیا آغاز به کار این بازار مشروط به تصویب لایحه توسعه ابزارها و نهادهای مالی خواهد بود یا خیر، پاسخ داد: خیر، چرا که مشکل مالیات نقل و انتقال سهام در بازار فرابورس توسط شورای عالی بورس حل شده که طبق آن معاملات سهام بازار فرابورس توسط شرکت بورس تایید خواهد شد.
وی همچنین از بررسی عملکرد یک ساله پذیرش کالاها در بورس کالای ایران و تعهدات مربوطه و همچنین برگزاری نشست مطبوعاتی با خبرنگاران در یکشنبه هفته آینده یا دو هفته آینده خبر داد.
اشتباه در بخشی از لایحه
گروه بورس - یکی از کارشناسان بازار بخشی از لایحه توسعه ابزارها و نمادهای مالی جدید را همراه با ایراد دانست. «یاسر کارگری» در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: در ماده ۱۴۳ که در متن لایحه ۶مادهای که در پایگاه اطلاعرسانی دولت قرار داده شده یک اشتباه به چشم میخورد که به نظر میرسد سهوی است.
وی در توضیح بیشتر گفت: در بخشی از متن ماده ۱۴۳، عبارت «بازارهای خارج از بورس داخلی یا خارجی» جا افتاده است بنابراین متن ماده با این اصلاحیه به شکل زیر باید تغییر کند. «۵۰۰۰درصد از مالیات بر درآمد شرکتهایی که سهام آنها برای معامله در بازارهای خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته میشوند از سال پذیرش تا سالی که از فهرست شرکتهای پذیرفته شده در این بورسها یا بازارها حذف نشدهاند با تایید سازمان بورس و اوراق بهادار بخشوده میشود.»
ارسال نظر