پرسش و پاسخ (۸۸۹۸۰۴۵۵) - ۷ اردیبهشت ۸۷
پرسش از طریق تلفن: دلیل افت مداوم قیمت سهام پتروشیمی اصفهان با توجه به P/E پائین و نزدیکی مجمع سالانه چیست؟
پرسش از طریق تلفن: دلیل افت مداوم قیمت سهام پتروشیمی اصفهان با توجه به P/E پائین و نزدیکی مجمع سالانه چیست؟
بر مبنای یکی از اصول بنیادی، ابهام در مورد تحقق درآمد سهام یک شرکت، کاهنده انتظارات آتی است. تفسیر ساده این مطلب این است که هرگاه وضعیت سودآوری یک شرکت در افق آینده از دیدگاه سرمایهگذاران «مبهم» ارزیابی شود، این مساله به صورت افزایش عرضه و کاهش تقاضا در بازار و در نهایت کاهش P/E سهم خود را نشان خواهد داد. مصداقی از نکته مورد اشاره را در شرایط کنونی می توان در روند معاملات سهام پتروشیمی اصفهان مشاهده کرد.
پتروشیمی اصفهان یکی از مجتمع های پرقدمت صنعتی در کشور است که تولیدات آن عمدتا به چهار محصول بنزن، تولوئن ، ارتوزایلین و پارازایلین اختصاص دارد. همچنین این شرکت در سالجاری بهرهبرداری از طرح تولید انیدرید فتالیک را نیز در دست اجرا دارد که تولید و فروش مقادیر محدودی از این محصول را نیز در سالجاری برنامه ریزی کرده است.
«شصفها» اخیرا گزارش پیش بینی درآمد سال مالی 87 را به بازار اعلام کرده که مطابق آن، بودجه فروش 170میلیارد تومانی شرکت از دو بخش داخلی و صادراتی تشکیل شده است. قیمتهای فروش در این پیش بینی، معادل میانگین 11 ماهه نخست سال 86 در نظر گرفته شده است. در جدول زیر جزئیات درآمد حاصل از فروش شرکت را مشاهده می کنید:
همانطور که از ارقام جدول پیدا است، صادرات به نرخهای جهانی عمده ترین بخش بودجه فروش را تشکیل می دهد. همچنین مطابق اطلاعات شرکت، قیمت فروش محصولات داخلی حدود 5درصد پایین تر از محصولات صادراتی است. بدین ترتیب حتی در صورت حذف این مابه التفاوت، حداکثر 7/1میلیارد تومان بر کل درآمد حاصل از فروش افزوده میشود که تاثیر قابل توجهی نخواهد بود.
اما مساله اصلی در خصوص سودآوری پتروشیمی اصفهان به سر فصل قیمت خوراک در بهای تمام شده مربوط میشود. بر مبنای پیشبینی ارائه شده، شرکت در سال ۸۷ برای تولید محصولات خود به ۱۷۵۲۰۰ تن پلات فرمیت (خوراک) احتیاج خواهد داشت که نرخ خرید آن بر مبنای فوب خلیج فارس (میانگین ۱۱ ماهه) حدود ۷۹۱ دلار و با تخفیف ۳۰درصدی پیشبینی شده است. در جدول زیر جزئیات قیمت مواد مستقیم مصرفی در بهای تمام شده بودجه سال ۸۷ «شصفها» نمایش داده شده است:
حال شرایطی را در نظر بگیرید که تخفیف خوراک حذف شود. بدین ترتیب با توجه به تناژ ۱۷۵ هزار تنی خرید خوراک، حدود ۴۹میلیارد تومان بر کل بهای تمام شده کالای فروش رفته افزوده خواهد شد. بنابراین سود ناخالص ۱۷۹۶ ریالی هر سهم، حدود ۱۶۳۰ ریال اثر کاهنده از محل حذف این تخفیف خواهد پذیرفت. با توجه به این محاسبات و آشکار شدن اهمیت بالای وجود تخفیف خوراک در سودآوری پتروشیمی اصفهان، میتوان عمده مزیت سرمایهگذاری در این شرکت را در حال حاضر به وجود همین تخفیفات وابسته دانست و کاملا طبیعی است که در چنین شرایطی هرگونه احتمال در مورد کاهش یا حذف تخفیف نرخ خوراک میتواند انتظارات سرمایهگذاران از این سهم را با تحول جدی روبهرو سازد. با توجه به موارد فوق به نظر میرسد در شرایط کنونی سرمایهگذاران این سهم بیش از هر چیز نیازمند اخبار موثق و قابل اتکا در مورد نحوه نرخگذاری خوراک در سال ۸۷ هستند و در صورتی که روند دریافت تخفیفات همانند سالهای گذشته کماکان پابرجا باشد، مطمئنا زمینه بازگشت اعتماد سرمایهگذاران به سهام این شرکت پرقدمت پتروشیمی مجددا فراهم خواهد شد.
shahriary-sh@yahoo.com
ارسال نظر