بازار ضعیف - ۲۵ فروردین ۸۷

گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام روز گذشته شاهد ضعف عمومی بود به گونه‌ای که در معاملات دیروز شاخص ۹۳/۴۴ واحد افت کرد. در معاملات دیروز بازار سرمایه، معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را آغاز کردند که در تحولات سیاسی سخنان رییس‌جمهوری آمریکا، خبر تکذیب شده نزدیکی قایق‌های کشورمان و ناوهای‌ آمریکا و احتمال برگزاری نشست گروه ۱+۵ در انتهای هفته جاری باعث شد شرایط سیاسی بازار چندان مطلوب نباشد و جو احتیاط نسبی بر معامله‌گران حاکم شود. در تحولات سیاسی تدوین بسته پیشنهادی گروه ۱+۵ نیز تا حدودی امیدواری را نسبت به کاهش تنش‌ها پدید آورده است. در همین حال در تحولات داخلی وضعیت اقتصادی کشور نیز مورد توجه کارشناسان است. انتشار آمار تورم و پیش‌بینی رشد آن که موجب کاهش بهای سهام می‌شود و از سویی شرایط بازار را برای جذب سرمایه دشوار می‌نماید، در کنار تغییرات رخ داده در وزارت امور اقتصادی و دارایی و طرح مسائلی نظیر جراحی اقتصاد کشور بدون مشخص شدن ابعاد آن موجب شده است، بازار با ابهام در تحولات آتی مواجه شود. در کنار مسائل کلان کاهش تعرفه‌های واردات و احتمال گسترش بیشتر این کاهش به ویژه در صنایع حساسی نظیر خودروسازی نیز موجب افول سهام این گروه شده است. طرح کاهش تعرفه خودروهای بنزین‌سوز تا ۷۵درصد و گازسوز تا ۴۵درصد موجب خواهد شد حداقل در کوتاه‌مدت رقابت در حوزه تولید خودروهای لوکس میان خودروسازان داخلی و ماشین‌های وارداتی افزایش یابد.

در این شرایط بقای صنایع تولیدی با مشکل جدی مواجه خواهد شد که در حال حاضر کارخانجات مخابراتی ایران به عنوان شرکتی که در زمینه تولید گوشی همراه در دو سال گذشته با اتکا به افزایش تعرفه‌های دولتی سرمایه‌گذاری کرده است، یکی از نمونه‌های بروز مشکل برای شرکت‌های تولیدی بورسی است.

کارخانجات مخابراتی ایران اینک با کاهش تعرفه عملا شانس حضور موثر در بازار گوشی تلفن‌همراه را از دست می‌دهد.

در بازار دیروز نکته‌ای که جلب توجه می‌کرد، افت سطح نقدینگی بازار پس از فروش‌های سنگین هفته گذشته اعضای کنسرسیوم مس و همچنین خریداران احتمالی عرضه‌های عمده سازمان خصوصی‌سازی بود.

با توجه به فروش‌های گسترده سهام در هفته گذشته، اکثر معامله‌گران خریدهای خود را تا کاهش سطح عرضه‌ها به ویژه پس از گذشت زمان پرداخت قسط اول بلوک ۲۰درصدی مس در هفتم اردیبهشت ماه و تعیین تکلیف بلوک‌های عمده سهام تایدواتر، تراکتورسازی ایران و مپنا موکول کرده‌اند.

در شرایط کمبود نقدینگی، دیروز بازار شاهد چالش آخرین صف‌های خرید عمده بازار بود.

آخرین بازماندگان صف‌های فولاد خراسان، تراکتورسازی و داروسازی کوثر دیروز با عرضه‌های سنگین مواجه شدند که در این میان تراکتورسازی ایران تنها نمادی بود که توانست با اتکا به معامله عمده پیش روی، بار دیگر صف خرید خود را باز یابد، اما اکثر نمادهای بازار با صف های فروش دست به گریبان بودند.

در بازار دیروز در گروه معدنی نشریه هفتگی ایمیدرو خبر از احتمال پایان مراحل پذیرش و درج سنگ‌آهن در بورس کالایی تا پایان فروردین ماه جاری به عنوان پیش نیاز عرضه سنگ‌آهن در این بورس داده بود.

شرکت‌های سنگ‌آهن پس از عدم عرضه این محصول در سال گذشته امیدوارند در سال جدید با عرضه محصول، تغییری در شرایط فروش متناسب با روند رشد بهای جهانی این محصول را شاهد باشند. روز گذشته در این گروه نمادهای عمده سنگ‌آهنی شامل گل‌گهر و چادرملو با صف فروش مواجه بودند.

در گروه فلزی صف‌های خرید پرحجم هفته گذشته دیروز جای خود را به معاملات ضعیف در درصدهای منفی داده بود. در این گروه صف خرید فولاد خراسان دیروز با عرضه‌های سنگین تا صف فروش به پیش رفت. انتظار می‌رود فولاد خراسان که همانند فولاد مبارکه و خوزستان با دشواری‌های نرخ‌گذاری فروش محصولات خود مواجه نیست، تعدیل‌هایی را در گزارش‌های سال ۸۶ و ۸۷ خود اعمال کند. در این گروه ملی مس با احتمال عرضه بلوکی جدیدی از سوی سازمان خصوصی‌سازی مواجه است، سازمان خصوصی‌سازی در حال حاضر ۳۸/۲۰درصد از سهام ملی مس را جهت عرضه در اختیار دارد.

در گروه حمل‌ونقل نماد تایدواتر خاورمیانه در آستانه عرضه عمده برای تعیین تکلیف سود انباشته شرکت متوقف شد. در حال حاضر با توجه به قانون واریز صددرصد وجه فروش شرکت‌های بورس به خزانه، برخی از سهامداران حقوقی و همچنین سهامداران حقیقی قدیمی این شرکت برای تقسیم سود نقدی بی‌میل نیستند، هر چند که با توجه به مخالفت سازمان خصوصی‌سازی، عدم حضور نماینده این سازمان در مجمع امروز (یکشنبه) می‌تواند مانع از تشکیل مجمع شود.

در مجموع بازار دیروز، بازاری ضعیف بود که در آن شاخص کل ۹/۴۴واحد افت کرد و به عدد ۱۰هزار و ۲۰۴ریال رسید، حجم معاملات نیز بالغ بر ۸۶/۸میلیارد تومان بود که از ۱۵۳نماد موردمعامله ۴۸نماد با رشد ارزش و۹۰ نماد با افت قیمت دادوستد شدند.