پرسش و پاسخ ۸۸۹۸۰۴۵۵ - ۲۵ فروردین ۸۷
پرسش از آقای محمود نادری: خرید بلوک سهام سرمایهگذاری معادن و فلزات توسط فولاد مبارکه را چگونه ارزیابی میکنید؟
شروین شهریاری
پرسش از آقای محمود نادری: خرید بلوک سهام سرمایهگذاری معادن و فلزات توسط فولاد مبارکه را چگونه ارزیابی میکنید؟ عرضه ۱۷درصد از سهام سرمایهگذاری معادن و فلزات در روز سهشنبه هفته جاری به قیمت پایه هر سهم ۹۹۵ تومان (ارزش کل معامله حدود ۲۱۳میلیارد تومان) توسط صندوق حمایت بازنشستگی کارکنان فولاد صورت میپذیرد. تحلیل تصمیم خرید احتمالی این بلوک توسط فولاد مبارکه از چند منظر قابل بررسی است:
۱ -همان طور که میدانید فولاد مبارکه تا سال گذشته به واسطه ترکیب سهامداران خود در شمول قوانین دولتی قرار داشت. بر مبنای یکی از همین قوانین، شرکتهای دولتی با استفاده از وجوه نقد خود اجازه سرمایهگذاری جدید در سهام سایر شرکتها را ندارند. اما با انجام خصوصیسازی و خروج این شرکت از ساختار دولتی، فولاد اخیرا سرمایهگذاری خود در سهام سایر شرکتها را آغاز کرده که نمونه آن را میتوان خرید سهام چادرملو در بازار دانست. بر مبنای صورتهای مالی ۶ ماهه حسابرسی شده، مبارکه موجودی نقدی در حدود ۵۵۵میلیارد تومان داشته که برای یک شرکت تولیدی رقمی قابل توجه است. در حال حاضر فولاد مبارکه با استفاده از همین پشتوانه نقدینگی خود، تحرکاتی در بازار سهام ایجاد کرده و خرید احتمالی بلوک سهام سرمایهگذاری معادن و فلزات را نیز میتوان در راستای همین سرمایهگذاریهای جدید ارزیابی کرد.
۲ - خرید ۱۷درصد از سهام «ومعادن»، خریدار را صاحب یک کرسی در هیات مدیره این شرکت خواهد کرد. با توجه به اینکه معادن و فلزات دو کرسی هیات مدیره گلگهر و یک کرسی در چادرملو را در اختیار دارد، تصاحب بلوک ۱۷درصدی معادن و فلزات تاثیر خاصی در نحوه مدیریت شرکتهای سنگ آهن ایجاد نخواهد کرد. بنابراین حتی در صورتی که فولاد مبارکه این بلوک را خریداری کند، نمیتوان این رویداد را بر خلاف برخی گمانهزنیها اتحاد استراتژیک دو صنعت فولاد و سنگ آهن و اعمال کنترل توسط فولاد مبارکه بر چادرملو و گل گهر دانست.
۳ - مبارکه اجرای چند طرح توسعه از جمله پروژه زیر سقف فولادسازی (با برآورد سرمایهگذاری ارزی ۱۰۰میلیون یورو و ریالی ۳۱۳میلیارد تومان) را در سال ۸۷ در دست اجرا دارد. خرید بلوک «ومعادن» اگر به صورت اقساطی انجام شود، پس از پرداخت حدود ۶۲میلیارد تومان وجه نقد در زمان معامله، خریدار را ملزم میکند تا مابقی وجه تا سقف ۲۱۳میلیارد تومان را طی سه قسط در یک سال و نیم به صندوق کارکنان فولاد بپردازد؛ البته کارمزد ۱۲درصدی سالانه نیز به رقم باقیمانده افزوده خواهد شد. بنابراین خرید این بلوک توسط فولاد مبارکه این احتمال را ایجاد میکند که شرکت پیشبینی حرکت تدریجی در اجرای طرح توسعه را دارد که نیازمند نقدینگی قابل توجه نخواهد بود. در غیر این صورت تامین سرمایه در گردش باید توسط صاحبان سهام از طریق راهکارهایی نظیر افزایش سرمایه یا کاهش سود تقسیمی دنبال شود.
۴ - فولاد مبارکه تا سال گذشته از محل فروش محصولات خود مبالغی را تحت عنوان کمک به صندوق بازنشستگی فولاد پرداخت کرده و این هزینه را در صورت سود و زیان در سرفصل هزینههای عملیاتی طبقهبندی کرده است. مبلغ این کمک در سال ۸۵ حدود ۱۰۲میلیارد تومان و در ۶ماهه نخست سال ۸۶، حدود ۵۳میلیارد تومان بوده است که احتمالا در کل سال به حدود ۱۰۰میلیارد تومان نزدیک خواهد شد. با توجه به خصوصیسازی شرکت، ضرورت حذف تدریجی پرداخت این مبالغ ضروری به نظر میرسد، چنان که در پیشبینی درآمد سال ۸۷ نیز مبلغ کمک به صندوق بازنشستگی مطابق اظهارنظر حسابرس به نصف سال ۸۶ کاهش یافته است. حال خرید بلوک معادن و فلزات توسط مبارکه، با توجه به آنکه تاثیری در کنترل مدیریتی صندوق کارکنان فولاد بر «ومعادن» ایجاد نخواهد کرد، تامین نقدینگی برای صندوق را افزایش میدهد که این مساله میتواند جایگزینی برای کاهش مبالغ دریافتی از فروش محصولات مبارکه باشد.
۵ - معادن وفلزات از جمله شرکتهای رشدی محسوب میشود؛ بدین معنا که در سالهای اخیر سرمایهگذاری عمدهای در خرید سهام بورسی و پروژههای معدنی و فولادی در خارج از بورس داشته است. بنابراین انتظار میرود این شرکت با توجه به سیاستهای خود در چند سال آتی نیازمند نقدینگی باشد که احتمالا این مساله را با استفاده از کاهش تقسیم سود و اجرای افزایش سرمایه حل خواهد کرد. پیشنهاد ۲۰درصدی هیات مدیره برای تقسیم سود را نیز میتوان در همین راستا ارزیابی کرد.
بنابراین مالکان «ومعادن» و خریدار جدید احتمالا باید با کاهش انتظار بازده نقدی به سیاستهای توسعه شرکت کمک کنند تا در افق زمانی بلند مدت از منافع به بارنشستن سرمایهگذاریهای این شرکت منتفع شوند. ضمن آنکه خریدار بلوک ۱۷درصدی نیز احتمالا برای تامین وجوه اقساط این معامله، باید تنها با اتکا بر منابع نقدینگی خود به انجام معامله مبادرت ورزد.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که مطالب فوق جنبه گمانهزنی داشته و برای قضاوت در مورد آثار قطعی این معامله باید در مرحله اول به انتظار مشخص شدن خریدار و سپس نتایج آن در بلند مدت بمانیم.
Shahriary_sh@yahoo.com
ارسال نظر