دیدگاه کارشناسان درباره واگذاری 14هزار میلیارد ریال سهام به بازنشستگان

گروه بورس- در مصوبه اخیر هیات وزیران مقرر شد که کارکنان دولت به جای پاداش پایان خدمت سهام دریافت کنند.

به گزارش خبرنگار ما، این پیشنهاد از سوی وزارت رفاه و تامین اجتماعی و به استناد ماده ۱۶ قانون برنامه سوم ارائه شد که در نهایت با تصویب هیات وزیران و ابلاغ معاون اول رییس‌جمهوری، عملیاتی خواهد شد. مطابق این مصوبه، رقم واگذاری سهام به بازنشستگان حداکثر معادل ۱۴هزار میلیارد ریال سهام شرکت‌های دولتی قابل واگذاری (ده‌هزار میلیارد ریال برای بازنشستگان کشوری و چهارهزار میلیارد ریال برای بازنشستگان لشگری) خواهد بود. در ادامه نظر دو اقتصاددان را در این زمینه می‌خوانیم. کمک به کاهش رشد نقدینگی

«غلامرضا سلامی»، رییس شورای عالی انجمن حسابداران خبره ایران واگذاری سهام به جای پاداش پایان خدمت کارکنان را در کل مثبت ارزیابی کرد و گفت: اگر دولت سهامی را که قابلیت معامله در بورس و نقدشوندگی بالایی داشته باشد به کارکنان واگذار کند، می‌توان به موفقیت این طرح نیز امیدوار بود. وی ادامه داد: در صورت اجرایی شدن این طرح علاوه بر سهامدار شدن بخش زیادی از کارکنان از فشار پرداخت‌های نقدی دولت هم تا حد زیادی کاسته می‌شود.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص اثر این برنامه بر کاهش رشد نقدینگی نیز گفت: با توجه به اینکه واگذاری سهام تا حد زیادی از ورود نقدینگی جدید به بازار جلوگیری می‌کند پس قطعا این طرح می‌تواند اثر رشد نقدینگی را کاهش دهد. همچنین دولت می‌تواند در بودجه خود رقم پیش‌بینی برای پرداخت پاداش پایان خدمت به کارکنان را صرف مصارف دیگری همچون کسری بودجه کند.

واگذاری سهام با قیمت ترجیحی

«سلامی» واگذاری سهام با قیمت ترجیحی را یکی از راه‌های افزایش استقبال کارکنان از این طرح برشمرد و گفت: اگر دولت سهام را با قیمت ترجیحی واگذار کند و از سوی دیگر سهام واگذار شده هم سود خوبی به سهامداران دهند، این امر علاوه بر افزایش استقبال کارکنان از این طرح، باعث افزایش جامعه سهامداری کشور نیز می‌شود.

مختار بودن کارکنان در دریافت سهام و نوع آن

از سوی دیگر «دکتر حسین وکیلی»، یک اقتصاددان دیگر شرط موفقیت این طرح را اختیاری بودن دریافت سهام از سوی کارکنان برشمرد و گفت: تعیین پاداش پایان خدمت کارکنان به صورت سهام عدالت یا دیگر سهام کارخانجات و صنایع باید به صورت اختیاری به کسانی که به مرز بازنشستگی می‌رسند، مطرح شود. به این دلیل که کارمندان زمانی که به سن بازنشستگی می‌رسند همگی در شرایط یکسان اجتماعی نیستند.

وی ادامه داد: مخیر بودن کارکنان هم باید در دو بعد دریافت سهام و نوع آن اجرا شود.

این امر بدان معنی است که فرد اختیار داشته باشد منابع مالی (پاداش) خود را داوطلبانه در سهام هر شرکتی که خواست، سرمایه‌گذاری کند.

وی خاطرنشان کرد: اگر نوع سهام واگذار شده به فرد مشخص نباشد و فرد نداند که در پرتفوی خود سهام چه شرکت‌هایی را در اختیار دارد، نمی‌توان چندان به موفقیت این طرح از یک سو و باقی ماندن فرد در جرگه سهامداران از سوی دیگر امیدوار بود.

فرهنگ‌سازی قبل از واگذاری

«دکتر وکیلی» فرهنگ‌سازی از طریق برگزاری همایش‌ها، سمینارها، آگهی و ... در ادارات دولتی را نیاز اولیه قبل از واگذاری خواند و ادامه داد: اگر دولت بتواند شرایطی را فراهم کند که علاوه‌بر سهامی که به کارکنان واگذاری می‌کند، سایر منابع مالی آن‌ها هم به بازار سرمایه وارد شود، این امر نه تنها باعث رونق بازار سرمایه می‌شود، بلکه در بعد کلان‌تر سبب رشد اقتصادی و افزایش اشتغال نیز می‌شود.