شروین شهریاری
از خواننده‌ای بدون ذکر نام از طریق تلفن: لطفا تحلیلی از وضعیت شرکت کیمیدارو و سودآوری آن ارائه کنید.
در مطلب روز گذشته به بررسی سهام شرکت کیمیدارو از منظر تجزیه و تحلیل نسبتهای مالی پرداختیم. اینک مطلب را با بررسی تغییرات حقوق صاحبان سهام و تخمین سودآوری شرکت در سال 87 ادامه می‌دهیم.

-حقوق صاحبان سهام: بررسی روند تغییرات حقوق صاحبان سهام در یک شرکت به طور کلی می‌تواند نشان‌دهنده تقویت یا تضعیف شرکت باشد. در این بخش کیمیدارو رشد مناسبی را تجربه کرده است. البته باید توجه داشت که در مورد گزارش ۶ ماهه حسابرسی شده، سود انباشته تنها در ۶ ماه اول در این محاسبه منعکس شده و در پایان سال مالی ۸۶، احتمالاً حقوق صاحبان سهام با تحقق آخرین پیش‌بینی درآمد شرکت به حدود ۲۵‌میلیارد تومان خواهد رسید. جدول زیر به طور کلی روند تغییرات دارایی‌ها و بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهام کیمیدارو را نشان می‌دهد که شتاب روند افزاینده در دارایی‌ها نسبت به بدهی‌ها در دوره‌های مالی اخیر جالب توجه است.


تخمین سودآوری در سال مالی ۸۷: محاسبات بر مبنای نرخ رشد هندسی (G) در یک افق زمانی چهارساله، رشد سودآوری معادل ۵۳‌درصد را به دست می‌دهد که حکایت از رشد مداوم سود خالص شرکت به نحو مناسبی دارد.
حال به جدول زیر توجه کنید. در این جدول سودآوری شرکت در سه دوره مالی با سرمایه کنونی (12میلیارد تومان) تعدیل و یکسان شده است.

همان طور که از ارقام جدول پیدا است EPS تحقق یافته کیمیدارو در پایان سال‌های مالی اخیر، همواره با انحراف مثبت نسبت به اولین EPS اعلام شده به بازار مواجه بوده است. در مورد سال ۸۶ البته آخرین گزارش EPS «دکیمی» (۱۰۴۳ ریال) مبنا قرار گرفته است. ارقام این جدول نشان می‌دهند که در این سه دوره مالی سود خالص کیمیدارو به طور میانگین انحراف مثبتی حدود ۵۷‌درصد نسبت به اولین پیش‌بینی اعلام شده به بازار داشته است.
علاوه بر این باید توجه داشت که کیمیدارو طرح توسعه جدید فرآورده‌های تزریقی با سرمایه گذاری بیش از 3‌میلیارد تومان را اخیراً در نیمه دوم سال 86 به بهره برداری رسانده که آثار اصلی این اقدام در سال مالی 87 بر بودجه منعکس خواهد شد. همچنین در گزارش حسابرسی پیش‌بینی درآمد 87، اظهار نظر حسابرس در دو مورد قابل توجه است : اول اینکه تولید و فروش 27 قلم داروی جدید که در دستور کار مدیریت برای سال 87 قرار دارد، در بودجه تولید و فروش لحاظ نشده و ضرورت دارد پس از اجرایی شدن آن نسبت به تعدیل پیش‌بینی درآمد اقدام شود. دوم آنکه قیمت‌های فروش در نظر گرفته شده برای 20 قلم از محصولات شرکت، مربوط به نرخ‌های تصویبی وزارت بهداشت در اوایل سال 85 بوده و به نظر می‌رسد موافقت مراجع ذیربط برای افزایش نرخ این محصولات در سال 87 صورت پذیرد که لازم است پس از قطعیت موضوع نسبت به تهیه بودجه اصلاحی (لحاظ کردن افزایش نرخ فروش) اقدام شود.
با در نظر گرفتن چهار نکته فوق (آثار بهره‌برداری از طرح توسعه در سال ۸۷ - اظهارنظر حسابرس - نرخ رشد سودآوری ۵۳‌درصدی - انحراف میانگین از پیش‌بینی اولیه معادل حداقل ۵۰‌درصد در سال‌های اخیر) پیش‌بینی می‌شود که در صورت عدم تغییر شرایط، سود خالص اعلامی ۱۰۰۲ ریالی «دکیمی» برای سال مالی منتهی به ۳۰ اسفند ۸۷ بتواند با تعدیلات مثبت طی دوره به ارقامی در حدود ۱۵۰ تومان به ازای هر سهم افزایش یابد. بدیهی است با تغییر مفروضات می‌توان به ارقام متفاوتی برای پیش‌بینی سودآوری شرکت در سال جاری دست یافت.
Shahriary_sh@yahoo.com