شروین شهریاری
* از خواننده‌ای بدون ذکر نام از طریق تلفن: لطفا تحلیلی از وضعیت شرکت کیمیدارو و سودآوری آن ارائه کنید.

در بین شرکت‌های دارویی حاضر در بورس تهران، شرکت‌های سه‌گانه موسوم به گروه شفادارو (داروسازی جابربن حیان، کیمیدارو و اسوه) در سال‌های اخیر وضعیت بهتری را نسبت به سایر هم گروهی‌ها در زمینه رشد سودآوری و قیمت تجربه کرده‌اند که عمده‌ترین منشاء این مساله به مدیریت این شرکت‌ها باز می‌گردد. جالب است بدانید یک بررسی مقایسه‌ای نشان می‌دهد که کیمیدارو و اسوه دارای پایین‌ترین حاشیه سود در سال ۸۲ در بین شرکت‌های طبقه دارو بودند، اما با تغییر مدیریت و اصلاحات انجام شده در سال‌های اخیر در مسیر بالندگی قرار گرفته‌اند. کیمیدارو نیز با اجرای طرح‌های توسعه، به ویژه حرکت به سمت تولید محصولات جدید (عمدتا تزریقی) رشد سودآوری مناسبی را داشته است.
با توجه به تنوع تولیدات واز آنجا که تخمین ظرفیت تولید و قیمت فروش محصولات در صنعت دارو نیازمند دانش تخصصی است، تحلیل وضعیت این شرکت را از منظر تجزیه و تحلیل مالی انجام می‌دهیم. در ادامه تغییرات چند نسبت مهم مالی در مورد «دکیمی» به همراه تفسیر کوتاه آنها مورد بررسی قرار می‌گیرد.
(در محاسبه کلیه نسبت‌ها، منظور از دوره مالی ۸۴، سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ۸۴ است.)
1 - نسبت‌های نقدینگی: در این بخش کیمیدارو در موقعیتی برتر نسبت به متوسط طبقه دارویی در بورس تهران قرار دارد و روند رو به رشد وضعیت نقدینگی شرکت از سال 84 نیز به خوبی جلب توجه می‌کند. البته در مورد قابلیت مقایسه نسبت‌های جدول با اطلاعات 6 ماهه 86، باید توجه داشت که این نسبت‌ها در مورد کیمیدارو در 6 ماه ابتدای سال به صورت طبیعی ضعیف‌تر از پایان سال است که این مساله عمدتا به علت رشد حساب‌های پرداختنی میان دوره‌ای و تحقق بخش عمده‌ای از درآمدهای شرکت در نیمه دوم سال است. بنابراین انتظار می‌رود نسبت‌های نقدینگی کیمیدارو بر مبنای اطلاعات‌ ترازنامه 12 ماه سال 86 مجددا به محدوده بالاتر از 2 (برای نسبت جاری) و بالاتر از 1 (برای نسبت آنی) برسد.



از سوی دیگر سرمایه در گردش شرکت از7/3میلیارد تومان در پایان سال مالی منتهی به 30 آذر 83 به رقم 9/12میلیارد تومان در پایان سال مالی گذشته رسیده که روندی در خور تامل است.
۲ - نسبت مالکانه: این نسبت نشان می‌دهد که صاحبان سهام، در پایان سال جاری احتمالا مالک حدود ۷۰درصد دارایی‌های شرکت خواهند بود. (قبل از تقسیم نقدی). در کنار این مطلب، کاهنده بودن نسبت بدهی نیز طبیعتا قابل‌مشاهده است که نشان‌دهنده حرکت در راستای افزایش دارایی سهامداران و کاهش قدرت طلبکاران در مقابل صاحبان سهام است. همچنین این روند تغییرات، افزایش توان استقراض شرکت را موجب می‌شود که می‌تواند به عنوان پشتوانه‌ای برای فعالیت‌های عملیاتی شرکت در آینده به کار آید. گفتنی است در این جدول در پیش‌بینی ۸۶، نسبت مالکانه با فرض عدم تغییرات مهم در حجم دارایی‌ها نسبت به‌ترازنامه ۶ ماهه و دست یابی به آخرین سود مورد پیش‌بینی ۸۶ محاسبه شده، بنابراین رقم آن تقریبی خواهد بود و با ارائه اطلاعات ۱۲ ماهه، برآورد دقیق امکان‌پذیر است.



3 - نسبت‌های سودآوری: رشد متوازن و قابل ملاحظه حاشیه سود ناخالص، عمدتا اثر کنترل بهای تمام شده کالای فروخته شده را نسبت به درآمد فروش نشان می‌دهد که مقایسه آن در چند سال گذشته رشد قابل ملاحظه ای را برای «دکیمی» رقم زده است. رشد حاشیه سود عملیاتی نیز مدیریت مناسب شرکت در کنترل هزینه‌های عملیاتی را نشان می‌دهد.



4 - نسبت‌های بازدهی: رشد نسبت بازده فروش نشان می‌دهد که سهم سود خالص از درآمد فروش کیمیدارو در حال افزایش است. رشد نسبت بازده دارایی نیز نشان می‌دهد که رشد سودآوری شرکت در مقایسه با توسعه دارایی‌ها از شتاب بیشتری برخوردار است. نکته جالب توجه دیگر مقایسه نسبت‌های بازدهی با بدهی شرکت است که اگرچه نسبت‌های بازدهی در حال رشد هستند، اما مدیریت با استفاده ایده‌آل از دارایی‌های شرکت، از اهرم‌های مالی در جهت تولید بازده استفاده نکرده است.
بازده ارزش ویژه نیز به عنوان یکی از مهم‌ترین نسبت‌ها برای سهامداران، در مورد «دکیمی» حکایت از بازدهی مناسب سرمایه‌گذاری صاحبان سهام در این شرکت دارد.



گفتنی است در این جدول در پیش‌بینی 86، نسبت بازده دارایی‌ها و بازده حقوق صاحبان سهام با فرض عدم تغییرات مهم در حجم دارایی‌ها نسبت به‌ترازنامه 6 ماهه و دست‌یابی به آخرین سود خالص پیش‌بینی 86 محاسبه شده، بنابراین رقم آن تقریبی خواهد بود و این احتمال وجود دارد بر مبنای اطلاعات‌ترازنامه حسابرسی شده دوازده ماهه، این نسبت‌ها در مقایسه با ارقام مندرج در جدول با رشد مواجه شوند.
در اینجا بخش نخست مطلب را به پایان برده و بررسی روند حقوق صاحبان سهام و تخمین سودآوری شرکت در سال ۸۷ را به فردا موکول می‌کنیم.
Shahriary_Sh@yahoo.com