پرسش و پاسخ (۸۸۹۸۰۴۵۵) - ۲۰ آذر ۸۶
آقای مسلمی از طریق پست الکترونیک: وضعیت شرکت سرمایهگذاری ساختمان ایران را با توجه به افت قیمتی شدید، چگونه ارزیابی میکنید؟
آقای مسلمی از طریق پست الکترونیک: وضعیت شرکت سرمایهگذاری ساختمان ایران را با توجه به افت قیمتی شدید، چگونه ارزیابی میکنید؟
ساختمان ایران یک شرکت سرمایهگذاری هلدینگ است، بدین معنا که مدیریت تعداد زیادی از شرکتهای (عمدتا ساختمانی) زیرمجموعه را بر عهده دارد. بنابراین برای ارزشگذاری سهام «وساخت» باید از روش برآورد خالص ارزش داراییها(NAV) استفاده کنیم. ساختمان ایران دو سرمایهگذاری مهم بورسی دارد؛ اول نوسازی و ساختمان تهران با مالکیت 6/57درصدی که اکنون ارزش بازاری در حدود 35میلیارد تومان در پرتفولیوی شرکت دارد. دوم مالکیت 25درصدی مستقیم و غیر مستقیم در بانک اقتصاد نوین که ارزش بازاری حدود 110میلیارد تومان دارد؛ یعنی «وساخت» به ازای هر سهم خود بیش از یکصد تومان «ونوین» دارد. در بخش سرمایهگذاریهای خارج بورسی، مالکیت تعداد زیادی از شرکتهای ساختمانی و سرمایهگذاری به چشم میخورد که بهای تمام شده 6/66میلیارد تومانی دارند. به منظور به دست آوردنNAV، ارزش بازار این سرمایهگذاری های خارج بورسی را دو برابر بهای تمام شده (2/133میلیارد تومان) در نظر میگیریم؛ این ارزشگذاری اگرچه ممکن است محتاطانه به نظر برسد؛ اما با توجه به اینکه بخشی از سرمایه این شرکتها صرف خرید سهام بانک اقتصاد نوین شده است و این مالکیت قبلا در محاسبات ما لحاظ شده است، پس مبنای ارزشگذاری در حقیقت بیش از دوبرابر بهای تمام شده خواهد بود که برآوردی واقعبینانه است. حال با توجه به نکات فوق، به منظور محاسبه NAV «وساخت» ابتدا ارزش بازار سرمایهگذاریهای بورسی و خارج بورسی را با حقوق صاحبان سهام شرکت جمع میکنیم و سپس بهای تمام شده سرمایهگذاریها را از آن کسر و حاصل را بر تعداد سهام شرکت تقسیم میکنیم. گفتنی است مبنای همه محاسبات صورتهای مالی حسابرسی نشده 12ماهه شرکت است. در جدول زیر اجزای این محاسبه نمایش داده شده است:
بنابراین همان طور که مشاهده میکنید با مفروضات فوق ارزش ذاتی هر سهم «وساخت» رقمی در حدود 260تومان (قبل از تقسیم سود در مجمع امسال) به دست میآید که با ارزش روز کنونی سهم (225تومان) تفاوت معناداری نشان نمی دهد، پس میتوان نوسانات قیمتی شدید این سهم در چند ماه گذشته را صرفا به عواملی خارجی نظیر رقابت سهامداران عمده جهت کسب کرسی هیاتمدیره نسبت داد. در پایان یادآور میشود که سرمایهگذاری ساختمان اخیرا افزایش سرمایه حدود 24درصدی را از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران اجرا کرده است و از آنجا که این افزایش سرمایه تا زمان مجمع عمومی سالیانه شرکت در دی ماه ثبت نخواهد شد، بنابراین به حق تقدم های «وساخت» سود نقدی تعلق نخواهد گرفت و همین مساله توجیهکننده علت تفاوت قیمت روز سهم با حق تقدم آن در بازار میباشد.
خوانندهای از طریق تلفن: در سال گذشته قیمت سهام شرکت باما به یکباره بعد از مجمع، با اعلام تعدیل مثبت رشد ناگهانی کرد که موجب ضرر تعدادی از سهامداران این شرکت شد. بعد از این ماجرا تعدادی از سهامداران متضرر شکایتی را تنظیم و تقدیم واحد رسیدگی به شکایات بورس کردند که البته خود سازمان هم به این تخلف (سوءاستفاده از اطلاعات نهانی) صحه گذاشت و حتی تعدادی از بازرسان مرتبط با این شرکت را به مراجع قضایی معرفی و نیز شکایت نامهای را علیه مدیران شرکت تنظیم و تقدیم دادگستری کردند. بنده نیز جزو شاکیان بودم؛ اما بعد از مدتی به من اطلاع داده شد که مدیران شرکت تبرئه شدهاند. لطفا اگر اطلاعاتی در این خصوص دارید، سهامداران باما را نیز در جریان قرار دهید و دیگر اینکه آیا ممکن است زمانی که سازمان بورس به عنوان مرجع آگاه این تخلف را تایید میکند و مصرا به دنبال روشن شدن موضوع است، دادگاه شرکت را تبرئه کند؟
مطابق آخرین اطلاعات، پرونده باما در شعبه 3 دادگاه ویژه بازرسی کماکان مفتوح است و حکم قطعی از این مرجع صادر نشده است. اطلاعات بیشتری در خصوص نتیجه نهایی این شکایت نامه در دسترس نیست. همچنین بدین وسیله آمادگی خود را جهت انعکاس توضیحات روابط عمومی شرکت باما در خصوص پرسش سهامدار محترم ابراز میکنیم.
Shahriary_sh@yahoo.com
ارسال نظر