گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام روز گذشته شاهد حاکمیت فروشندگان بر بازار بود و معامله‌گران یکی از پرعرضه‌ترین روزهای سال‌جاری را پشت‌سر گذاشتند. در بازار دیروز که با ثبت ۵/۸۵ واحد افت شاخص (بدون بازگشایی نمادی خاص و براساس معاملات جاری صورت گرفت) معامله‌گران تقریبا در تمامی نمادهای عمده بازار با صف فروش مواجه بودند که عمده‌ترین آن نمادهای گروه معدنی-فلزی به ویژه فولاد مبارکه بود.

در معاملات دیروز بازگشایی نماد فولاد مبارکه در روز شنبه پیش از آمادگی معامله‌گران برای این اقدام عمده و در شرایطی که بازار با توجه به فرصت فراهم شده در حال تجدید قوا بود، موجب شد تا پس از تلاش معامله‌گران در روز شنبه برای خرید ۲/۵۲میلیون سهم، فروشندگان عنان بازار را در این نماد به دست گرفتند. به ویژه آنکه بازار به دلیل کمبود نقدینگی توان برخورد با این عرضه را نداشت از این رو به‌رغم اشتیاق معامله‌گران و تشکیل حدود ۱۸میلیون سهم صف خرید در زمان آغاز بازار (ساعت ۸ و ۳۰دقیقه تا ۹ بامداد آغاز معاملات) معامله‌گران با موج سنگین عرضه عقب نشینی کردند و این نماد پس از ۶/۱۱میلیون سهم معامله با صف فروش ۹/۴۶میلیون سهمی مواجه شد تا شاخص‌ترین نماد بازار در هشت ماه گذشته از صدر به زیر کشیده شود.

از سوی دیگر ملی مس دیگر سهم اصل ۴۴ بورس نیز دیروز به ۱۴میلیون سهم فروش فرو رفت تا با خرید ۲میلیون سهم، سقوط سهم به زیر قیمت۸هزار ریالی قطعی شود.

ملی مس با ریزش قیمت، شبح ذخیره کاهش ارزش قابل ملاحظه‌ای را برای خریداران بلوک ۲۰درصدی خود به همراه آورد تا پس از هفته‌ها از انجام این معامله، بازار همچنان با تبعات این معامله مواجه باشد.

در واقع اینک با گذشت زمان از معامله بلوک ۲۰درصدی ملی مس این معامله را می‌توان به عنوان نقطه محوری در چرخش بازار و در پیش گرفتن روند افت به جای روند رشد تلقی کرد.

عرضه بلوک ۲۰درصدی ملی مس و عرضه‌های پی‌در پی سهام جدید که موجی از ناکامی نیز در آنها وجود داشت، موجب شد تا بازار به نقطه بازگشت روند نزدیک شود.

کشش نقدینگی به سوی عرضه‌های جدید که در مورد مالی و اعتباری سینا، مدیریت پروژه‌های نیروگاهی و اینک فولاد خراسان ناکام بوده‌اند، موجب شده است تا بازار با توجه به کمبود نقدینگی، از توان تامین فشار لازم برای تداوم رشد قیمت‌ها باز بماند. از این رو نمادهای عمده مورد اقبال بازار با تخلیه هیجان بازار در حال تجربه روند اصلاحی قیمتی هستند، امری که با تلاقی تحولات سیاسی سبب در پیش گرفته شدن روند احتیاط از سوی معامله‌گران شده است. از سویی در حال حاضر بازار در انتظار تزریق نقدینگی جدید بازار است، چرا که سطح نقدینگی بازار پس از بازگشایی نماد مبارکه به میزان قابل ملاحظه‌ای بار دیگر افت کرده است.

از سوی دیگر در گروه‌های سهام مورد معامله در بازار نیز وضعیت رکود حاکم است که همین امر موجب شده است تا بازار از حضور گروهی پیشرو و دارای پتانسیل رشد به دور بماند که این امر سبب رکود معاملات شده است.

در بازار دیروز در گروه خودرویی توجه معامله‌گران به سوی نماد ایران‌خودرو جلب بود که دور جدیدی از واگذاری زیرمجموعه‌ها و دارایی‌های شرکت آغاز شده است.

در کنار اعلام مزایده واگذاری سهام ۵ شرکت زیرمجموعه توسط گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو که در آن دو بلوک ارزنده ۳۰درصدی از شرکت شیشه ایمنی و نیروگستران (تولیدکننده باتری خودرو) وجود دارد، شایعاتی در مورد احتمال جابه‌جایی در سهام بانک پارسیان این شرکت نیز وجود دارد.

ایران‌خورو دیروز بیش از یک میلیون سهم (تعهد خرید بازارگردان) دادوستد سهام را شاهد بود.

در گروه سیمانی بازار در چند هفته اخیر شاهد چرخش استراتژی معامله‌گران «درآمدگرا» و اقبال به سهام P/E پایین این گروه بوده است.

معامله‌گران «درآمدگرا» که خواهان خرید سهام با تقسیم سود نقدی سالانه بالا هستند، در سال‌جاری با توجه به ضعف کلی گروه خودرویی در حال جایگزینی سهام سیمانی به جای سهام خودرویی هستند. سهام سیمانی با توجه به ساختار مالی مستحکم از توان پرداخت سود نقدی قابل ملاحظه‌ای برخوردارند.

سیمان کارون، خاش و داراب و نماد فارسیت درود (که با احتمال تعدیل EPS مواجه‌اند) دیروز شاهد معاملات مناسبی بودند.

در مجموع بازار دیروز بازاری یک‌طرفه بود که در آن عرضه‌کنندگان زمام بازار را به دست گرفتند، هرچند که تلاش معامله‌گران مدافع، امید به تعادل بازار ایجاد کرده است.

در بازار دیروز عرضه‌های عمده ۲ بلوک بانک کارآفرین توسط شرکت‌های پویش‌استحکام و بیمه رازی مجموعا به میزان ۳/۴۹میلیون سهم و یک بلوک حق تقدم بانک کارآفرین به میزان ۲/۱درصد توسط بیمه رازی در نرخ پایه رقم خورد.

با توجه به این مساله حجم معاملات به ۶/۴۶میلیارد تومان رسید. از ۱۴۱ نماد مورد دادوستد ۳۶ نماد با رشد قیمت‌ و ۸۷ نماد با افت ارزش، دادوستد شدند. شاخص نیز با ۵/۸۵ واحد افت مواجه شد.