شروین شهریاری

پرسش از خواننده ای از طریق تلفن: تعدیل سود سهام سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات در سال جاری چقدر خواهد بود؟

شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات برای سال جاری در سرفصل سود حاصل از سرمایه‌گذاری‌ها، ۴/۶۸‌میلیارد تومان و در سرفصل سود حاصل از فروش سرمایه‌گذاری‌ها، ۳/۱۲‌میلیارد تومان درآمد پیش‌بینی کرده است. با مراجعه به وضعیت زیرمجموعه‌ها و عملکرد شرکت درمی یابیم که هر دوی این سرفصل‌ها در سال جاری قابلیت تعدیل مثبت دارند. در بخش سود زیرمجموعه‌ها، گل گهر و فولاد خراسان تعدیلاتی را به بازار اعلام کرده‌اند و سود ملی مس نیز در بودجه سال جاری لحاظ نشده است. گل گهر اخیرا پیش‌بینی درآمد هر سهم خود را از ۱۷۸ تومان به ۲۱۰ تومان رسانده و با پیشنهاد ۸۰درصد تقسیم سود، ۱۶۸ تومان درآمد نقدی خواهد داشت که این میزان در بودجه فعلی «ومعادن» ۱۴۳تومان برآورد شده است. بنابراین از محل این تفاوت حدود۹/۵‌میلیارد تومان بر سود خالص شرکت افزوده خواهد شد. فولاد خراسان نیز با پیشنهاد تقسیم سود ۵۰درصدی خود، حدود ۷/۴‌میلیارد تومان درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری برای معادن و فلزات خواهد داشت که این رقم ۶/۱‌میلیارد تومان بیش از بودجه پیش‌بینی شده است. گفتنی است واگذاری مالکیت ۷/۴‌درصدی «ومعادن» در این شرکت در روز عرضه اولیه در این محاسبه لحاظ شده است. ‌

از سوی دیگر سود نقدی ناشی از مالکیت حدود ۱/۱‌درصدی در سهام ملی مس نیز در درآمد سال جاری لحاظ نشده است. با فرض تقسیم سود ۸۰درصدی از EPSا۱۶۰ تومانی «فملی» در سال جاری، حدود ۷/۷‌میلیارد تومان درآمد برای معادن و فلزات شناسایی خواهد شد . این در حالی است که بلوک ۶‌درصدی مس که اخیرا خریداری شده، مطابق استراتژی شرکت در سال جاری، درآمدی را برای «ومعادن» شناسایی نخواهد کرد و سود آن، بخشی از بهای تمام شده کسر و بخشی در سال ۸۷ شناسایی خواهد شد.

در سرفصل دوم یعنی سود حاصل از فروش سرمایه‌گذاری‌ها نیز بودجه‌ فعلی سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات قطعا نیازمند تعدیل است. این شرکت تا پایان خرداد ماه ۳۲۶‌میلیون تومان، در تیرماه ۹/۱‌میلیارد تومان، در مرداد ماه ۶۵۵‌میلیون تومان و در شهریور ماه بیش از ۹/۶‌میلیارد تومان سود حاصل از فروش سرمایه‌گذاری‌ها شناسایی کرده است و محاسبات اولیه درباره معاملات این شرکت در مهرماه نشان می‌دهد که با توجه به تأمین نقدینگی شرکت جهت پرداخت ۲۰درصد بهای بلوک مس، فروش مناسبی از سهام گوناگون در این ماه داشته است به نحوی که در نهایت ۳/۱۲‌میلیارد تومان (معادل کل پیش‌بینی سالانه) را تا کنون پوشش داده است. عرضه ۷/۴‌درصدی فولاد خراسان نیز در روز هشتم آبان ماه در صورتی که قیمت عرضه هر سهم «فخاس» را ۳۵۰تومان در نظر بگیریم، با توجه به بهای تمام شده ۶۴ تومانی این سهم در پرتفولیوی «ومعادن»، ۶‏/۱۲‌میلیارد تومان درآمد حاصل از فروش سرمایه‌گذاری برای معادن و فلزات شناسایی خواهد کرد که این مبلغ به پیش‌بینی سود سال جاری افزوده خواهد شد.

بنابراین با توجه به جمیع رویدادهای مورد اشاره می‌توان دریافت که «ومعادن» در سال جاری قادر به افزایش ۸/۲۷‌میلیارد تومانی (۸/۲۷=۹/۵+ ۶/۱+ ۷/۷+ ۶/۱۲) سود خالص خود خواهد بود که می‌تواند پیش‌بینی ۶۲۸ ریالی فعلی را با ۲۲۰ ریال افزایش به ارقامی در حدود ۸۵۰ ریال به ازای هر سهم تعدیل کند. البته در رابطه با ارزش گذاری سهام معادن و فلزات باید توجه داشت که ماهیت فعالیت شرکت «سرمایه‌گذاری» است. بنابراین برای ارزش گذاری سهام آن، باید از مدل محاسبه ارزش روز دارایی‌ها NAV استفاده کرد و توجه بر نسبت P/E نمی‌تواند نتایج قابل اتکایی در زمینه برآورد ارزش ذاتی سهم به دست دهد.

پرسش از آقای روزبان از طریق تلفن: علت اینکه بیش از یک سال است قیمت سهام شرکت سرمایه‌گذاری سپه در نرخ ۱۰۰ تومان ثابت مانده است چیست ؟

«وسپه» اکنون از معدود نمادهایی است که در بازار مشمول عملیات بازار‌گردانی است. بازارگردانی سهام این شرکت را سرمایه‌گذاری امید انجام می‌دهد و مجموعه مدیریتی امید معتقد است با توجه به NAV بیش از ۱۵۰ تومانی سرمایه‌گذاری سپه (با احتساب دارایی‌های ساختمانی شرکت)، این سهم در قیمت اسمی (یکصد تومان) ارزنده است. شایان ذکر است بازارگردان سپه دخالتی در جلوگیری از رشد قیمت سهام این شرکت نداشته است و تنها به جمع آوری این سهم از بازار و دفاع از قیمت آن پرداخته است. در سوی دیگر برخی شرکت‌های حقوقی (نظیر سرمایه‌گذاری غدیر) اخیرا به واگذاری این سهم پرداخته‌اند و اقدام به فروش «وسپه» به بازارگردان شرکت نیز کرده‌اند. البته شاخص‌های تحلیل بنیادی در مورد سرمایه‌گذاری سپه بر ارزندگی سهام آن در قیمت کنونی صحه می‌گذارند. بررسی صورت سود و زیان نیز نشان می‌دهد که پیش‌بینی سود ۱۵۰ ریالی شرکت می‌تواند با برگشت ذخیره کاهش اخذ شده در دوره‌های قبل برای سال مالی جاری (منتهی به آذر ماه) با تعدیل مثبت مواجه شود. اما از سوی دیگر عواملی نظیرعدم اقبال کلی به سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری در شرایط کنونی و نیز واکنش منفی بازار نسبت به شیوه سنتی بازارگردانی موجود را می‌توان در رکود ایجاد شده بر سهام سرمایه‌گذاری سپه موثر دانست.

Shahriary_sh@yahoo.com