گروه بورس- همایون دارابی: شاخص کل بورس اوراق بهادار روز گذشته تحت تاثیر اعلام سود حسابرسی نشده شرکت پتروشیمی پردیس و تاثیر آن بر دو نماد هم خانواده یعنی هلدینگ نفت و گاز پارسیان و سرمایه‌گذاری غدیر با رشد مواجه شد. در بازار دیروز شاخص ۳۴۵واحد یعنی معادل ۹۲/۰ درصد رشد کرد که البته بیش از نیمی از این رشد را سه نماد پردیس، غدیر و پارسان رقم زدند. این تاثیر پس از آن رخ داد که پتروشیمی پردیس با انتشار صورت‌های حسابرسی نشده عملکرد سال مالی خود سود هر سهم را ۱۳هزار و ۵۸ریال به بازار سهام گزارش کرد؛ سودی که نسبت به رقم قبلی (۱۲هزار و ۲۴۰ریال) افزایش قابل ملاحظه‌ای را نشان می‌دهد.

در همین حال این رشد می‌تواند نشانه‌ای از رشد بیشتر سود در مرحله حسابرسی و همچنین سود هر سهم در سال مالی ۹۲-۹۱باشد. دیروز در گزارش منتشره مقدار تولید و فروش این شرکت پتروشیمیایی نسبت به ۱۲ ماهه واقعی سال ۹۰ به ترتیب با رشد ۵/۴ و ۹ درصدی گزارش شد. همچنین مبلغ فروش نیز رشد ۸۴ درصدی را تجربه کرده است. «شپدیس» در ۱۲ ماهه واقعی اوره را ۷۳۹ تومان و آمونیاک را ۶۴۷ تومان در هر کیلو به فروش رسانده است. این شرکت سال قبل اوره را ۴۲۸ تومان فروخته بود. انتظار می‌رود مجمع شرکت روز اول بهمن‌ماه با تقسیم ۱۰۰۰ تومانی سود نقدی برگزار ‌شود.

این گزارش حاکی از آن است، سود سهامداران حقیقی از یک ماه بعد و سود سهامداران حقوقی نیز با توجه به شرایط نقدینگی شرکت طبق مهلت مقرر در قانون تجارت تقسیم خواهد شد. در همین حال این رشد سود‌آوری تاثیر مستقیمی بر روی هلدینگ نفت و گاز پارسیان خواهد داشت که احتمالا ۱۰ روز پس از پتروشیمی پردیس به مجمع رفته و پس از آن، نوبت به سرمایه‌گذاری غدیر خواهد رسید که مجمع عادی سالانه خود را برگزار کند. با رشد دیروز، شاخص به مرز۳۸هزار واحد نزدیک شد؛ امری که پس از شوک توقف نمادها در دو هفته پیش کمتر مورد انتظار بود. در همین حال دیروز بازار شاهد انتقال یک بلوک سهام نفت و گاز پارسیان احتمالا از سوی سرمایه‌گذاری غدیر بود. در بازار خبرهای اولیه‌ از توافق سرمایه‌گذاری غدیر و بانک سپه برای تعویض سهام دو هلدینگ پارسیان و امید منتشر شده است. در همین حال دیروز صحنه تحولات کلان هم با برخی مسایل مواجه بود؛ در مسائل‌ سیاسی حضور رییس‌جمهوری در مجلس شورای اسلامی دارای اهمیت است.

باز هم سخن از بازگشایی نمادهای متوقف

در همین حال، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اینکه هر شرکتی که اطلاعات خود را ارائه کند، فردای آن روز نماد شرکت باز خواهد شد، گفت:بازگشایی نماد شرکت‌ها منوط به یکدیگر نیست و قرار نیست همه با هم در یک روز باز شود بنابراین هر وقت شرکتی اطلاعات لازم را ارائه کند نماد آنها از حالت توقف خارج می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا در اواسط هفته می‌توان شاهد بازگشایی این نماد‌ها بود، بیان کرد: ان‌شا‌الله در اواسط هفته نماد این شرکت‌ها باز می‌شود، ولی قطعی نیست زیرا بخشی از این کار به نحوه تعامل شرکت‌ها بستگی دارد و امیدواریم طی جلساتی که هفته گذشته با شرکت‌ها برگزار شد، اطلاعات را برای بازار ارائه کنیم و بتوانیم نماد‌های متوقف را باز کنیم.

مالمیر درباره اطلاعاتی که در جلسه هفته گذشته از شرکت‌ها درخواست شده است، تصریح کرد: اطلاعاتی که از این شرکت‌ها درخواست شد با توجه به وضعیت و ابهاماتی که پیرامون آنها وجود داشت، متفاوت بود ولی به طور کلی بند‌هایی که در گزارش حسابرس آمده، اطلاعات ۹ ماهه و آخرین وضعیت پیش‌بینی سود است که البته این اطلاعات از یک شرکت به شرکت دیگر ممکن است متفاوت باشد.

افزایش حقوق‌ها چقدر است...؟

در تحولات اقتصادی، دیروز عضو ستاد دستمزد از احتمال افزایش ۲۵ درصدی حداقل دستمزد کارگران در سال آینده خبر داد.

حسن حبیبی به ایسنا گفت: در جلسه ستاد دستمزد که به منظور بررسی موضوع نرخ دستمزد، سبد معیشت خانوارها و سایر موضوعات تشکیل شد، به طور ضمنی موضوع افزایش دستمزدها نیز مورد اشاره قرار گرفت و احتمال افزایش ۲۵درصدی دستمزد سال ۹۲ مطرح شد.

به گفته حبیبی، در صورت افزایش ۲۵درصدی دستمزدها کف دستمزد از ۳۸۹ هزار و ۷۰۰ تومان به حدود ۴۸۰ هزار تومان خواهد رسید.

در بازار دیروز و در گروه فلزی اعلام شد طرح فولاد ارفع به مرحله راه‌اندازی رسید.

مجری طرح آهن و فولاد ارفع از پیشرفت ۹۷ درصدی واحد فولادسازی این طرح خبر داد.

احمد کیوان آرا با بیان این مطلب گفت: در حال حاضر، تمام بخش‌های ذی‌ربط طرح آهن و فولاد ارفع راه‌اندازی شده و برق مورد نیاز به واحدها تزریق شده است.

مجری طرح آهن و فولاد ارفع میزان سرمایه‌گذاری صورت گرفته برای این طرح را به صورت «ریالی» و «ارزی» به ترتیب ۲۰۰ میلیارد تومان و ۲۰۰ میلیون یورو برشمرد.

نوبت به رشد سنگ‌آهنی‌ها رسید

در گروه معدنی، دیروز نمادهای سنگ‌آهنی تحت تاثیر رشد قیمت جهانی با صف خرید همراه شدند. این در حالی است که امید به رشد تقاضا برای فولاد و سنگ‌آهن در چین، افول ذخیره سنگ‌آهن در بنادر این کشور در ماه‌های اخیر و اختلال در عرضه از سوی تولیدکنندگان بزرگ از جمله هند و استرالیا سبب رشد ۳۹ درصدی قیمت این ماده خام در سه ماه اخیر بوده است، اما درباره تداوم روند رشد قیمت‌ها تردیدهای جدی وجود دارد.

بنا بر اطلاعات استیل ایندکس، روز چهارشنبه قیمت هر تن سنگ‌آهن با عیار ۶۲ درصد با ۳ درصد رشد به ۵/۱۵۸ دلار رسید که بالاترین میزان از اکتبر سال ۲۰۱۱ است. تحلیلگران مستقل معتقدند در سال جاری و سال ۲۰۱۴ قیمت هر تن سنگ‌آهن به ترتیب ۱۲۶ و ۱۱۷ دلار خواهد بود. پیش‌تر این ارقام ۱۱۶ و ۱۱۲ دلار پیش‌بینی شده بود. اما از دید کارشناسان بانک کردیت سوئیس قیمت سنگ‌آهن در آخرین دوره رونق خود است؛ یعنی از نیمه دوم سال جاری میلادی قیمت سنگ‌آهن به تدریج کاهش خواهد یافت و در سال ۲۰۱۴ به زیر ۹۰ دلار خواهد رسید. غیر از رشد عرضه، رشد تک رقمی اقتصاد چین نیز به کاهش قیمت سنگ‌آهن کمک خواهد کرد. همچنین روند پرکردن انبارها در بنادر چین به پایان می‌رسد. ذخیره سنگ‌آهن در بنادر چین در ماه دسامبر برای چهارمین ماه پی‌در‌پی کاهش یافت و به ۵۴/۷۰ میلیون تن رسید که پایین‌ترین میزان از سپتامبر سال ۲۰۱۰ است. در دو فصل گذشته ذخیره فولاد و سنگ‌آهن در چین کاهش یافته و نیمه نخست امسال دوران جبران این کاهش است.

به گزارش جهان‌ سهم، از سوی دیگر دویچه بانک در گزارش دیروز خود از چشم انداز بازار سنگ‌آهن آورده است، طی نیمه نخست سال‌جاری میلادی تداوم روند ذخیره‌سازی سنگ‌آهن در چین و اختلال در عرضه سبب رشد قیمت‌ها می‌شود و ممکن است قیمت‌ها تا۱۷۰ دلار نیز افزایش یابند. اما در نیمه دوم قیمت‌ها به ۱۲۰ دلار کاهش خواهند یافت که کاهشی ۲۹ درصدی است و طبق تعریف در صورت تحقق این پیش‌بینی، این بازار وارد رکود خواهد شد.

در گروه پتروشیمی دیروز زمان عرضه بلوک ۳۴/۴۱ درصدی پتروشیمی تبریز ۷ بهمن‌ماه تعیین شد.

به این ترتیب سازمان خصوصی سازی در روز یاد شده بیش از یک میلیارد و ۷۱۴ میلیون و ۳۰۶ هزار سهم این شرکت مشمول اصل ۴۴ را به قیمت هر سهم ۳ هزار و ۴۷۸ ریال و به ارزش پایه ۶/۵۹ میلیارد تومان و به صورت ۲۰ درصد نقد و مابقی اقساط ۵ ساله راهی میز فروش بازار سوم فرابورس می‌کند.

انتظار می‌رود این بلوک توسط پالایشگاه تبریز یا هلدینگ نفت و گاز پارسیان مالک پالایشگاه تبریز خریداری شود. وابستگی قابل ملاحظه‌ای بین پالایشگاه تبریز و پتروشیمی تبریز وجود دارد. ظرفیت تولیدی پتروشیمی تبریز شامل ۱۰۰هزار تن پلی اتیلن و نزدیک به ۱۵۰هزار تن انواع پلی استایرن است.

مشکل پالایشگاه‌ها حل می‌شود؟

در گروه تصفیه نفت، حل مشکل قیمت‌گذاری سوخت هواپیما انتظار برای حل مشکل شرکت‌های پالایشگاهی از جمله پالایشگاه اصفهان با پخش و پالایش بر سر یارانه سوخت هواپیما تحویلی به پخش را افزایش داده است.

در گروه تجهیزات، دیروز مپنا در شرایطی برای دقایقی با صف فروش همراه شد که دولت تصمیم به ارزیابی مجدد ارزش نیروگاه‌های در حال واگذاری براساس ارز مبادلاتی گرفته است. دیروز سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو با بیان این‌که برای اجرای سد و نیروگاه برق‌آبی بختیاری از رویه تهاتر استفاده شده است، اظهار کرد: ارزش نیروگاه‌هایی که در ازای اجرای سد بختیاری واگذر می‌شوند، قبلا به ارزش ۱۲۰۰ میلیارد تومان برآورد شده بود، اما با توجه به تغییرات نرخ ارز، در این ارزش تجدیدنظر شده است. علیرضا دائمی در گفت‌و‌گو با ایسنا، افزود:‌ ارزش نیروگاه‌های در نظر گرفته شده برای اجرای طرح سد و نیروگاه برق آب بختیاری کفایت دارد.

در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ارزش معاملات به ۱۹۲میلیارد تومان رسید که ۳۵درصد آن را معامله ۵۱میلیون سهم نفت و گاز پارسیان تشکیل داد. از ۲۲۵ نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۱۴۱نماد منفی و ۷۵نماد با رشد ارزش معامله شدند و بقیه نمادها هم تغییر قیمتی نداشتند.