توقف ماراتن صعودی بازار

گروه بورس- همایون دارابی: شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته سرانجام پس از ۸ روز رشد سریع و شتابدار با توقف و افت ۱۶۴واحدی مواجه شد. رشد شدید شاخص که تنها در هفته جاری نزدیک به ۲هزار واحد بر شاخص کل افزوده بود، در روزهای اخیر اظهار‌نظرهای متفاوتی را برانگیخته بود که این امر ضرورت استراحت شاخص و توقف رشد قیمت‌ها را بیش از پیش در بازار نشان می‌داد. این انتظار دیروز محقق شد و با عرضه‌های سنگین برخی از سهامداران عمده روند قیمتی بخش عمده‌ای از نمادها شکسته شد تا بازار با استراحتی کوتاه‌مدت مواجه شود.

این در حالی است که شاخص در روزهای اخیر به صورت مستمر سطوح ۳۴هزار واحد تا ۳۷هزار واحد را پشت سر گذاشته بود. از دیدگاه کارشناسان به دلیل حضور قابل ملاحظه نقدینگی در بازار دوره استراحت بازار نمی تواند طولانی باشد مگر آنکه رویکرد اساسی در انجام عرضه‌های سنگین در بازار به وجود آید. در این میان در نبود عرضه‌های اولیه قابل ملاحظه نگاه‌ها به سوی گزارش‌های ۹ ماهه است که این گزارش‌ها به همراه مفاد لایحه بودجه سال آینده کشور می‌تواند روند آتی بازار را تصویر کند. در بازار دیروز شاخص با افت ۱۶۴واحدی خود به ۳۷هزار و ۳۶۶واحد رسید و موقتا از دستیابی به مرز ۳۸هزار واحدی بازماند. هرچند کارشناسان بازار معتقدند بازگشایی نمادهای متوقف از جمله پالایشگاه‌های اصفهان و شیراز و همچنین پتانسیل نماد مخابرات می‌تواند شاخص را بدون حرکت عمومی بازار نیز به مرز ۳۸هزار واحد برساند.

در بازار دیروز معامله‌گران در ابتدای معاملات با خرابی سیستم نرم‌افزاری بورس و تاخیر نیم ساعته شروع معاملات مواجه شدند. در همین حال در خارج از بازار در صحنه مجلس شورای اسلامی دیروز نمایندگان با برگزاری جلسه‌ای غیر علنی به بررسی ایده دولت برای حذف یارانه‌های انرژی و افزایش یارانه نقدی عمومی پرداختند. در خاتمه این جلسه یک نماینده مجلس با اشاره به اظهارات نمایندگان در جلسه غیر‌علنی، گفت: دیدگاه اغلب نمایندگان این بود که اگر با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها قیمت کالاها افزایش یابد، مجلس با آن موافقت نخواهد کرد.

عزت‌الله یوسفیان ملا در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس افزود: نمایندگان پیرامون تاخیر ارسال بودجه توسط دولت صحبت‌هایی مطرح کردند و دیدگاه اغلب نمایندگان این بود که اگر با اجرای هدفمندی یارانه‌ها قیمت کالاها افزایش یابد، با اجرای آن موافقت نخواهند کرد زیرا در شرایط فعلی که قیمت‌ها افزایش زیادی داشته است، تحمل گرانی جدید وجود ندارد.

دلار ۱۹۰۰تومانی مطلوب است

در همین حال، دیروز رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز گفت: مجلس برای بررسی و تصویب بودجه به طور قانونی ۵۰ روز کاری وقت می‌خواهد و در صورتی که این وقت از دست برود، بررسی و تصویب بودجه به سال آینده موکول می‌شود.

ارسلان فتحی پور در گفت‌وگو‌ با مهر، درباره این که بهترین رقم نرخ دلار در بودجه سال آینده که باعث اخلال در اقتصاد کشور نشود، چه رقمی می‌تواند باشد، اضافه کرد: در واقع نرخ دلار در بودجه سال آینده باید رقمی بین نرخ آزاد و مرجع باشد با این احتساب دلار ۱۹۰۰ تومانی در بودجه سال آینده بهترین رقم می‌تواند باشد. در بازار دیروز معامله‌گران شاهد ادامه نوسان نرخ ارز در بازار آزاد بودند. از دیدگاه برخی از کارشناسان افزایش اخیر دلار می‌تواند به معنای پتانسیل جدیدی برای شرکت‌های صادراتی برای افزایش سود آوری در سال آینده باشد. در بازار دیروز و در گروه سرمایه‌گذاری همچنان نمادهای این گروه برخلاف رشد شدید شاخص در حاشیه بازار قرار گرفته‌اند. در این گروه اعلام شد که شرکت گسترش سرمایه‌گذاری ایرانیان «وگستر» با سرمایه ۴۰ میلیارد تومان در صورت‌های مالی ۶ ماهه منتهی به شهریور ۹۱برای هر سهم مبلغ ۲۱۸ ریال زیان خالص محقق کرده و این در حالی است که دوره مشابه سال مالی گذشته پوشش سود ۱۹ ریالی به ازای هر سهم را به ثبت رسانده بود. این شرکت سود انباشته خود را از مبلغ ۸۳۵میلیونی ۶ ماهه اول سال گذشته به رقم ۱۲ میلیارد و ۷۸۳ میلیون تومان زیان در گزارش اخیر تبدیل کرده است.

چرا سرمایه‌گذاری‌ها عقب ماندند؟

در این گروه، مدیر‌عامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه ملی در رابطه با عقب ماندگی بازدهی شرکت‌های سرمایه‌گذاری نسبت به شاخص کل بازار گفت: رشد شاخص بورس بر بازدهی شرکت‌های سرمایه‌گذاری نیز تاثیر خواهد گذاشت، اما این اثرگذاری زمانی حادث خواهدشد که این رشد تثبیت شود و بازار نسبت به آن به اطمینان نسبی

برسد.

فواد فتح‌الهی بااشاره به تغییر استراتژی شرکت سرمایه‌گذاری توسعه ملی از دیدگاه بلند‌مدت به کوتاه‌مدت گفت: در گذشته ۷۵درصد سبد سرمایه‌گذاری شرکت را سهام مدیریتی تشکیل می‌داد و از این رو امکان گردش معاملات برای شرکت وجود نداشت. او در ادامه از انعقاد قرارداد مربوط به معدن سنگان نیز سخن گفت و افزود: قرارداد مربوط به دریافت خوراک از معدن سنگان جهت طرح فولاد‌سازی با گروه توسعه ملی منعقد شده است و در حال حاضر کارهای اجرایی آن در حال انجام است. وی ادامه داد: شرکت سرمایه‌گذاری توسعه ملی به دلیل بازدهی بسیارخوب پروژه معدن سنگان قصد مشارکت در پروژه مذکور را داشته و به نظر می‌رسد این پروژه تا ۴سال آینده به بهره‌برداری برسد، شرکت مجبور به تامین مالی حدود ۷۵درصدی آن از محل وام بابهره مناسب است که از سال آینده به صورت‌های مالی شرکت افزوده خواهد شد. در گروه تصفیه نفت دیروز همچنان نگاه‌ها به سوی پالایشگاه نفت بندرعباس بود؛ جایی که همچنان معاملات پرحجمی در این نماد در جریان است. دیروز مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس در گفت‌وگو‌ با مهر درباره جزئیات اجرای این طرح جدید پالایشی، گفت: از اردیبهشت‌ماه سال جاری با اجرای فاز اول طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه بندرعباس به عنوان یک طرح مبتکرانه ظرفیت این پالایشگاه به ۳۳۵ هزار بشکه در روز افزایش یافته است. هاشم نامور با اعلام اینکه این طرح بدون صرف هزینه‌های سرمایه‌گذاری و صرفا با استفاده از ظرفیت خالی در بخش بالاسری برج تقطیر در جو و اعمال تغییرات فرآیندی و بهینه‌سازی فرآیند عملیات پالایش عملیاتی شده است، تصریح کرد: از این رو در سال‌جاری ظرفیت پالایشگاه در مجموع ۳۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.

در این گروه، برخی از خبرها حکایت از احتمال پذیرش پالایشگاه لاوان و عرضه این شرکت در ماه جاری دارد. در این گروه دیروز برخی خبرها از احتمال پذیرش شرکت خالص سازان روی زنجان در فرابورس خبر می‌داد. دیروز در گروه فلزی بهای محصولات فلزی در بورس کالا با تغییرات اندکی همراه بود. ۱۵۰۰ تن شمش ۱۰۰۰ پوندی فایرا با نرخ ۷۱۵۸ تومان معامله شد که نسبت به معاملات روز قبل با افزایش روبه‌رو‌ شد. روز گذشته شمش شرکت با نرخ ۶۹۵۰ تومان معامله شده بود. ۳۶۰ تن بیلت شرکت نیز با نرخ ۷۶۳۲ تومان معامله شد که نسبت به معاملات روز گذشته با رشد ۳ درصدی مواجه شد. همچنین ۲۰۰ تن شمش روی کالسیمین با نرخ میانگین ۵۷۵۶ تومان معامله شد.

در صحنه جهانی نیز بهای مس به هر تن ۷هزار و ۸۳۶دلار رسید. بهای سه فلزی آلومینیوم، سرب و روی نیز به ترتیب۲هزار و ۱۰۵دلار، ۲هزار و ۳۲۷دلار و ۲هزار و ۹۴دلار رسید.

در گروه معدنی دیروز سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات نیز همانند چادرملو و گل‌گهر در پاسخ به نامه سازمان بورس مبنی بر هرگونه تغییر در EPS سال جاری اعلام کرده که تغییری در پیش بینی سود هر سهم خود نداشته و با توجه به اطلاعات درخواستی از شرکت‌های زیرمجموعه در راستای ارائه گزارش‌های ۹ ماهه چنانچه تغییری در اطلاعات آن وجود داشته باشد، این شرکت اقدام به تعدیل سود سال جاری خود خواهد کرد. در گروه پتروشیمی دیروز اعلام شد طرح هیدروژناسیون پتروشیمی شازند به طرح‌های مهرماندگار شرکت پتروشیمی

اضافه شد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، شش طرح اضافه شده به طرح‌های مهر ماندگار را شامل طرح هیدروژناسیون پتروشیمی تبریز، طرح هیدروژناسیون پتروشیمی شازند اراک، طرح آمونیاک پتروشیمی ارومیه، اسکله مایعات دو منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر و طرح تفکیک هوای مارون دانست.

بازگشت ایران‌خودرو به بازار

در گروه خودرویی، دیروز نماد ایران خودرو پس از اعلام زیان در گزارش شش ماهه و تعدیل منفی بازگشایی شد. ایران‌خودرو در آخرین گزارش خود مشکلات ارزی این شرکت به همراه افت تولیدات را مهم‌ترین دلایل زیان دهی این شرکت عنوان کرده است. در گروه خودرویی عضو کمیته قیمت‌گذاری خودرو درخصوص ابهاماتی که شورای ملی رقابت برای متولی قیمت‌گذاری خودرو اعلام می‌کند، گفت: شورای رقابت فقط می‌تواند سیاست‌گذاری کند و قیمت‌گذاری خودرو همواره با سازمان حمایت است و دلیل تشکیل کمیته خودرو این است که نظرات مختلف به اجماع برسد.

در گروه حمل‌ونقل‌ در حالی که سایت بورس

۲۴ روز دوشنبه از تبدیل ارز تایدواتر به دلار مبادله‌ای خبر داده بود، دیروز شرکت تایدواتر خاورمیانه اعلام کرد: از ابتدای دی‌ماه سال جاری نرخ تسعیر ارز جهت خدمات THC را نرخ ریالی مرکز مبادلات ارزی در نظر خواهد گرفت و این موضوع تا ۱۵ درصد سود شرکت را افزایش خواهد داد.

در گروه انفورماتیک، هیات پذیرش فرابورس با پذیرش شرکت فن آوا در بازار دوم فرابورس به صورت مشروط موافقت

کرده است. در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن ۲۸۴میلیارد تومان سهام مورد معامله قرار گرفت که ۱۵درصد آن را معامله ۱۲۸ میلیون سهم صندوق بازنشستگی تشکیل داد.

از ۲۴۰نمادی که دیروز به روی تابلو رفت ۱۱۰نماد با کاهش قیمت و ۱۲۲نماد با رشد ارزش همراه شدند و مابقی نمادها هم تغییر قیمتی نداشتند.