توقف یکپارچه نمادها در بورس

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد توقف تعداد زیادی نماد معاملاتی برای اعلام سود سال ۹۲شرکت‌های دارای سال مالی منتهی به پایان اسفند‌ماه بود که این امر بازار را از نفس انداخت. در آغاز معاملات روز گذشته روند توقف نمادها با متوقف شدن نماد‌های مهمی نظیر ذوب‌آهن اصفهان آغاز شد و تا دقایق پایانی بازار دیروز که در آن نماد حفاری شمال متوقف شد، ادامه داشت. این امر موجب شد تا نگرانی معامله‌گران از توقف دراز مدت و به تله افتادن نقدینگی، ضعف بازار را در پی داشته باشد.

در همین حال، اعلام احتمال انجام دو عرضه اولیه شرکت‌های نفت پاسارگاد و هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس موجب افزایش عرضه‌ها در بازار شد.

در کنار نماد ذوب‌آهن اصفهان، نمادهای مهم دیگری از جمله آلومینیوم ایران، فولاد آلیاژی ایران، سیمان‌های شمال، بجنورد، کرمان، قائن، کالسیمین، ملی مس، تایدواتر خاورمیانه، معادن بافق، پتروشیمی‌های آبادان و شازند نیز متوقف شدند. انتظار می‌رود با اعلام گزارش شرکت‌های متوقف شده که بیش از ۴۰ نماد را شامل می‌شود، بازار بتواند روند جدیدی را شاهد باشد. هر چند که بیشتر معامله‌گران می‌دانند گزارش‌های پیش‌بینی سود سال آینده به دلیل ابهامات فراوان پیش‌روی بازار از اهمیت محتوای بالایی برخوردار نیست و بیشتر گزارش‌های منتشره تا سه ماهه اول سال آینده تغییرات جدی را تجربه خواهند کرد.

«شخلیج» می‌آید؟

در بازار دیروز معامله‌گران شاهد طرح دوباره موضوع عرضه اولیه هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس بودند.

دیروز رییس کل سازمان خصوصی‌سازی از عرضه ۵ درصد از سهام هلدینگ خلیج فارس در هفته آینده در بورس تهران خبر داد.

محمد رحیم احمدوند در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد آخرین وضعیت عرضه هلدینگ خلیج فارس در بورس گفت: تمامی مقدمات عرضه هلدینگ خلیج فارس در حال انجام است و طبق برنامه‌ریزی قرار است پنج درصد از سهام این شرکت بزرگ هفته آینده در بورس تهران عرضه شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا نگرانی وزارت نفت در خصوص خوراک این شرکت‌ها برطرف شده است، یا نه؟ گفت: نظر وزارت نفت در خصوص نگرانی‌های مطرح شده جلب شده و با هماهنگی همکاران نگرانی‌های موجود در این خصوص برطرف شده است.

وی با بیان اینکه نگرانی‌های وزارت نفت بیشتر در حوزه عرضه بلوکی است و عرضه خرد شرکت نگرانی چندانی ندارد، عنوان کرد: هماهنگی و همکاری لازم در این خصوص انجام شده و وزیر نفت به حوزه مربوطه دستور داده است تا با توجه به حساسیت و اهمیت موضوع، عرضه این شرکت با دقت و مراقبت لازم انجام شود. در همین حال بیشتر کارشناسان بازار خواهان آن هستند که با توجه به ابعاد این عرضه اولیه، جلسه معارفه‌ای برای شرکت برگزار شود؛ به ویژه آنکه ابهامات مهمی در مورد بدهی‌های ارزی شرکت و وضعیت خوراک برخی از شرکت‌های تابعه هلدینگ خلیج فارس و روابط مالی آن با بازرگانی پتروشیمی وجود دارد. انتظار می‌رود در صورت عرضه ۵درصد از سهام این شرکت فشار مالی قابل ملاحظه‌ای به بازار سرمایه وارد شود. از این رو برخی از سرمایه‌گذاران خواهان عرضه این شرکت در سال آینده هستند، تا بازار از فشار نقدینگی پایان سال آسیب نبیند.

در بازار دیروز، در گروه فولادی، همزمان با توقف نماد ذوب‌آهن اصفهان برای اعلام گزارش پیش‌بینی سال آینده، بازار با انتشار اطلاعیه واگذاری بلوک ۵۶ درصدی این شرکت نیز مواجه شد که گمانه‌زنی‌هایی را در مورد حضور خریداران احتمالی برای این بلوک مطرح کرد. در مرکز این گمانه‌زنی‌ها سه شرکت فولاد مبارکه، سرمایه‌گذاری امید و هلدینگ میدکو قرار دارند.

در این گروه، فولاد مبارکه سود هر سهم سال ۹۲ خود را در اولین پیش‌بینی ۸۰ تومان اعلام کرده است. سود سال جاری شرکت در حال حاضر ۷۷ تومان است.

فروش شرکت نسبت به سال ۹۱با رشد ۲۸ درصدی و بهای تمام شده نیز با رشد ۳۹ درصدی روبه‌رو شده است. هزینه‌های عمومی اداری نیز رشد ۱۹ درصدی داشته که ناشی از تورم سالانه است. درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری‌های شرکت نیز با افت ۹ درصدی نسبت به سال ۹۱ پیش‌بینی شده است.

همچنین در تحولی مهم اعلام شد که شرکت صبا فولاد خلیج فارس که با هدف تولید ۵/۴ میلیون تن انواع محصولات فولادی در منطقه هرمزگان در حال اجرا است، با وجود تحریم های بین‌المللی با حمایت سهامدار عمده خود موفق به نصب اسکلت فلزی کوره مگا مدول آهن اسفنجی صبا فولاد خلیج فارس در روز ولادت امام حسن عسگری(ع) شد.

این اسکلت که با ارتفاع ۱۰۷ متر و وزن ۵۰۰۰ تن است، دیروز به دست متخصصان توانمند داخلی نصب شد. با انجام این مهم گام بلندی در راستای تکمیل این پروژه و افزایش سودآوری سهامداران شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی برداشته شد.

بازگشت تجهیزاتی‌ها به دور رونق

در گروه تجهیزات دیروز معامله‌گران با انتشار شایعاتی در مورد تصمیم سازمان خصوصی‌سازی برای عرضه باقیمانده سهام شرکت صدرا در آذرآب این نماد را با صف خرید همراه کردند. خریداران باقیمانده سهام آذرآب می‌توانند مالکیت این واحد را مشخص کنند. از این رو رقابت قابل ملاحظه‌ای برای تصاحب این شرکت پدید آمده است. دیروز در گروه تجهیزات، مپنا نیز با صف خرید همراه بود.

در گروه پتروشیمی دیروز مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با بیان اینکه به همه شرکت‌های پتروشیمی موضوع فروش ارز مازاد در اتاق مبادلات ارزی ابلاغ شده است، اظهار کرد: اتاق مبادلات ارزی هیچ آماری را در مورد دریافت ارز به ما اعلام نکرده است.

غلامحسین بیات در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که بخش اول درآمد ارزی تعدادی از شرکت‌هایی که فعلا مدیریت آنها در اختیار شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران است، برای بازپرداخت اقساط فاینانس خارجی و وام‌های ارزی داخلی پرداخت می‌شود، گفت: بخشی از درآمد ارزی نیز برای خرید قطعات یدکی، کاتالیست و مواد شیمیایی مصرف می‌شود.

وی ادامه داد: پس از موارد یاد شده، باقی درآمد به صورت ارزی برای پرداخت خوراک‌بها مصرف می‌شود.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تصریح کرد: خوشبختانه عمده تجهیزات مورد نیاز از طریق ارز به دست آمده تامین می‌شود و به نوعی مدل مبادله کالا با کالا صورت می‌گیرد. در این گروه دیروز پتروشیمی فارابی در اولین پیش‌بینی سود سال مالی منتهی به اسفند ۹۲ مبلغ ۱۶۹۲ ریال به ازای هر سهم اعلام کرده که نسبت به آخرین پیش‌بینی سود سال ۹۱ (۲۸۳۵ ریال به ازای هر سهم) با افت ۴۰ درصدی روبه‌رو‌ بوده است.

فروش شرکت نسبت به آخرین پیش‌بینی سال ۹۱ رشد ۳۷درصدی داشته است که ناشی از برآورد افزایش ۳۳درصد نرخ فروش dopو ۳۶درصدpa است. اما علت عمده کاهش سود خالص شرکت نسبت به سال ۹۱ کاهش۷۱ درصدی درآمدهای عملیاتی بوده است. کاهش ۷۱ درصدی درآمد اجاره مخازن مندرج در سایر درآمدهای عملیاتی به دلیل کاهش تقاضا برای ترانزیت مواد و افزایش رقبا در منطقه ویژه به‌منظور اجاره مخازن است.

توقف یک نماد قندی

در گروه غذایی، نماد معاملاتی شرکت قند مرودشت طی روز گذشته در حالی برای تعدیل پیش‌بینی درآمد متوقف شده که برنامه افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی از جمله طرح‌های در نظر گرفته شده، برای سال مالی منتهی به پایان تیر ماه ۹۲ آن است. مدیر مالی شرکت قند مرودشت با اعلام این خبر در گفت‌وگو‌ با بورس نیوز عنوان کرد: با توجه به سرمایه اندک شرکت‌های فعال در گروه قند و شکر، سازمان بورس و اوراق بهادار شرکت‌های یادشده را وادار به افزایش سرمایه کرده است.

در راستای اجرای این برنامه، شرکت قند مرودشت نیز افزایش سرمایه حداقل ۱۰۰ درصدی را در برنامه کاری خود در نظر دارد که امیدواریم پس از تهیه گزارش‌های توجیهی و اخذ مجوزهای لازم از سازمان بورس و اوراق بهادار، این برنامه در سال مالی جاری اجرایی شود.

بهمن مرادی در ارتباط با وضعیت تولید محصولات «قمرو» در دوره سه ماهه اول سال مالی ۹۲ گفت: طی سال جاری و در پی کاهش پنج تا ۱۰ درصدی میزان کشت چغندرقند در سطح کشور، میزان تولید نیز با کاهش همراه بوده، اما نکته حائز اهمیت این است که شرکت با تولید ۱۳۴ هزار تن محصول، وضعیت مناسب‌تری در این دوره نسبت به دوره مشابه سال قبل داشته است.

در این گروه همچنین شرکت فرآورده‌های غذایی و قند چهارمحال در گزارش حسابرسی نشده خود برای سال ۹۲ با فرض خرید ۶۰ هزار تن شکر خام با قیمت ۱۳۰۰تومان و فروش به قیمت ۱۵۸۵ تومان و پیش‌بینی فروش ۹ هزار تن تفاله خشک به نرخ ۵۸۲تومان و انجام عملیات کارمزدی تصفیه شکر خام به نرخ ۱۰۵ تومان برای هر کیلو، مبلغ ۴۵۳ ریال سود پس از کسر مالیات برای هر سهم پیش‌بینی کرده است.

انتشار گزارش‌های ناامیدکننده از اروپا و آمریکا

در گروه معدنی دیروز انتشار گزارش‌های ناامیدکننده از چشم‌انداز اقتصادی اروپا و آمریکا، نگرانی سرمایه‌گذاران از احتمال رشد چشمگیر عرضه فلزات اساسی به نسبت تقاضای آنها و افزایش ارزش دلار در برابر سایر ارزهای معتبر موجب کاهش بهای فلزات اساسی در بورس فلزات لندن شد.

به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، روز گذشته در بزرگ‌ترین بورس فلزات اروپا و جهان بهای هر تن مس برای تحویل در ماه مه، با ۸۸ دلار کاهش نسبت به روز جمعه، به ۸۱۱۹ دلار رسید که کمترین میزان آن در سه هفته اخیر به شمار می‌رود.

بهای مس در اوایل ماه جاری میلادی به ۸۳۴۶ دلار رسیده و سقف چهارماهه خود را لمس کرده بود اما پس از آن دیگر نتوانسته بود به روند رو‌به رشد خود ادامه دهد. اکنون سرمایه‌گذاران امیدوارند که در روزهای آتی با پایان تعطیلات سال نو چینی و بازگشت شرکت‌ها و معامله‌گران این ابرقدرت اقتصادی نوظهور به بازار، دوباره رونق به بورس فلزات لندن بازگردد.

در هفته گذشته انتشار آمارهای نه چندان امیدبخش مربوط به عملکرد بخش تولید در آمریکا و کشورهای منطقه یورو موجب شد تا بار دیگر ترس از رکود اقتصادی بر بازارهای جهانی حاکم شود؛ بازار فلزات اساسی نیز به تبعیت از سایر بازارهای جهانی، در این هفته حال و روز خوشی را سپری نمی‌کند.

یادآور می‌شود علاوه بر مس، سایر فلزات اساسی نیز روز گذشته در بازار فلزات لندن با کاهش قیمت مواجه شدند؛ به طوری که بهای آلومینیوم با ۳۸ دلار کاهش نسبت به روز معاملاتی قبل به ۲۱۲۰ دلار در هر تن رسید. سرب و روی نیز به ترتیب ۵۹/۱ و ۹۲/۰ درصد کاهش قیمت را تجربه کرده و در قیمت‌های ۲۳۹۴ و ۲۱۵۵ دلار به ازای هر تن معامله شدند. در گروه سیمانی دیروز انتشار خبرهایی در مورد توافق شرکت‌های سیمانی برای افزایش بهای سیمان صادراتی کشور به رشد تقاضا برای نمادهای سیمانی منجر شد. این امر تشکیل صف‌های خرید را در بیشتر نمادهای این گروه به همراه آورد.

در مجموع بازار دیروز به دلیل توقف نمادها و انتظار برای اعلام گزارش‌های شرکت‌های متوقف شده ضعیف بود و در آن شاخص ۱۸۸واحد افت کرد و به ۳۸هزار و ۵۵۰ واحد رسید. ارزش معاملات نیز با معامله نزدیک به ۱۰میلیون سهمی نماد پالایشگاه تبریز به ۹۳میلیارد تومان رسید. از ۱۹۶نمادی که به روی تابلو رفتند نیز ۷۴نماد با افت قیمت و ۱۱۵نماد با رشد ارزش همراه شدند و بقیه نمادها تغییر قیمتی نداشتند.