خریداران به بورس تهران برگشتند؟
جنب پل حافظ
بازگشت خریداران به بازار
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته باثبت رشد ۶/۴ درصدی شاخص کل شاهد بازگشت محتاطانه خریداران به بازار بود.
به دنبال بازگشایی بخش عمدهای از نمادهای متوقف طی دو هفته اخیر رفتهرفته بازار در حال خروج از لاک احتیاط است و با بازگشایی نماد پالایشگاه اصفهان و جهش شاخص، بازگشت سرمایهگذاران به بورس افزایش یافته است؛ هرچند که همچنان نگرانی عمدهای از تکرار وضعیت گذشته و زیان بیعلت معاملهگران وجود دارد.در همین حال، همچنان بازار با توقف نمادهایی نظیر پالایشگاههای نفت تهران و بندرعباس و برخی از نمادهای عمده دیگر نیز مواجه است. در مجموع طی هفته گذشته شمار خریداران در بورس علیرغم یک روز تعطیلی رو به افزایش گذاشت و 32هزار و 340نفر به خرید سهام پرداختند. این شمار خریداران که معادل روزانه 8هزار و 85نفر است، 1/1 درصد نسبت به هفته پیش از آن رشد را نشان میدهد.
در بازار سهام هفته گذشته بخش عمدهای از توان حرکتی بازار از بازگشایی نمادهای متوقف و همچنین خبرهای ضد و نقیض در مورد برخی از تصمیمات دولتی حاصل شد، اما بیشتر کارشناسان معتقدند بازار در هفته جاری به سمت تاثیرپذیری از گزارشهای پیشبینی سود شرکتها برای سال آینده خواهد رفت. هر چند که انتظار اولیه پیشبینی محافظهکارانه برای اکثر شرکتها است اما در این میان بازار به دنبال شرکتهایی است که بتواند نشانههایی از رشد بیشتر فروش و سودآوری را برای سال ۹۲در صورتهای مالی خود نشان دهند. در همین حال، با ورود بازار به ماه پایانی، نقش سودهای نقدی شرکتها نیز در بازار پررنگتر خواهد شد و در نهایت همچنان بازار با ابهامات در متغیرهای کلان مواجه است.
در تحولات کلان معاملهگران روز چهارشنبه پایان مذاکرات هستهای میان تهران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را شاهد بودند که البته اظهار نظرهای بعد از مذاکرات و عدم اعلام زمان دور بعدی مذاکرات موجب گمانهزنیها در مورد عدم حصول توافقی برای خروج از بن بست مذاکرات فنی و حقوقی شده است.
به گزارش ایسنا، دکتر علیاکبر سلطانیه، رییس تیم مذاکرهکننده ایران با آژانس درباره مذاکرات روز چهارشنبه ایران و آژانس گفت: ضمن رفع برخی اختلافات و توافق بر مواردی از متن مدالیته مقرر شد پیرامون پیشنهادهای جدیدی که در این جلسه ارائه شد، طرفین بررسی و نظرات خود را در جلسه بعد ارائه کنند.
باز هم سخن گفتن از خوراک پتروشیمیها
در مسائل اقتصادی بحث خوراک مجتمعهای پتروشیمی نیز همچنان مورد توجه معاملهگران است. غلامحسین بیات در گفت و گو با ایسنا با تاکید بر لزوم صادرات محصولات پتروشیمی و وضعیت عرضه در بورس، گفت: تعیین قیمت محصولات پتروشیمی بر عهده بورس کالا است و از زمان تشکیل اتاق مبادلاتی ارز، عرضه محصولات پتروشیمی بر مبنای نرخ ارز مبادلاتی بوده است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر بخشنامههای ابلاغی و مجوزهای کارگروه مجلس و دولت، اظهار کرد: بر اساس بخشنامههای ابلاغی کلیه خوراکهایی که خارج از هدفمند سازی یارانهها بودند، همگی بر مبنای ارز مبادلاتی محاسبه شده است.
بیات با تاکید بر لزوم صادرات کالاهای پتروشیمی گفت: اکنون به دنبال اخذ مجوز برای صادرات محصولات مازاد بر مصرف کشور که حدود 50 درصد تولید هستند، هستیم و باید با این روند خطوط تولید مجتمعهای پتروشیمی که عوامل اصلی رونق اقتصادی کشور ما هستند، آسیب نبینند.
در کنار تحولات اقتصادی معاملهگران همچنان شاهد پالسهای مثبت از بازارهای کالاهایی هستند که این امر به ویژه در بازارهای جهانی و بورس کالا قابل ملاحظه است.در معاملات جهانی فلزات بهای مس در حد ۸هزار و ۱۹۷دلار در هر تن رقم خورده است. بهای فلزات سهگانه شامل روی، سرب و آلومینیوم نیز به ترتیب ۲هزار و ۱۶۵دلار، ۲هزار و ۴۰۱دلار و ۲هزار و ۱۱۵دلار در هر تن رقم خورده است.
ﭼﻴﻦ در ﻫﻔﺘﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ دارای رﻭﻧﺪ ﺗﻘﺮﻳﺒﺎ ﺑﺎﺛﺒﺎﺗﻲ ﺑﻮدﻩ اﺳﺖ ﻭ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺣﺎﻛﻢ ﺷﺪﻥ ﺣﺎﻝ ﻭ ﻫﻮای ﺗﻌﻄﻴﻼﺕ ﺳﺎﻝ ﻧﻮ در ﭼﻴﻦ ﻭ در ﺁﺳﺘﺎﻧﻪ ﺷﺮﻭﻉ ﺗﻌﻄﻴﻼﺕ در ﻛﺸﻮر ﻣﺰﺑﻮر، ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ دادﻭﺳﺘﺪ ﺳﻨﮓﺁﻫﻦ ﻛﺎﻫﺶ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻬﻲ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ. اما ﺑﺎﺯار اﺳﭙﺎﺕ ﺳﻨﮓﺁﻫﻦ ﻫﻤﭽﻨﺎﻥ ﻗﻮی ﮔﺰارﺵ ﺷﺪﻩ اﺳﺖ ﻭ بهﺮﻏﻢ ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻌﺎﻣﻼﺕ، ﻗﻴﻤﺖ ﺳﻨﮓﺁﻫﻦ نیز ﺗﺤﺖ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻋﻮاﻣﻠﻲ اﺯ ﻗﺒﻴﻞ ﺗﺪاﻭﻡ ﺟﻮ ﻣﺜﺒﺖ ﺣﺎﻛﻢ ﺑﺮ ﺑﺎﺯار ﻭ اﻧﺘﻈﺎر ﻗﻴﻤﺖﻫﺎی ﺑﻬﺘﺮ ﭘﺲ اﺯ ﺗﻌﻄﻴﻼﺕ ﺳﺎﻝ ﻧﻮ در ﭼﻴﻦ ﻭ ﺗﻤﺎﻳﻞ ﺗﺠﺎر ﺳﻨﮓﺁﻫﻦ ﺑﺮای ﻧﮕﻬﺪاری ﻣﻮﺟﻮدی اﻧﺒﺎرﻫﺎی ﺧﻮد ﻭ ﻛﺎﻫﺶ ﻋﺮﺿﻪ، ﻗﻮی اﻋﻼﻡ شده اﺳﺖ.
در بازار جهانی فولاد، بهای بیلت فولادی در بورس فلزات لندن به ۲۷۵دلار در هر تن رقم خورده است.در همین حال، ﻃﺒﻖ قیمتهای ﻣﻨﺘﺸﺮ ﺷﺪﻩ ﺗﻮﺳﻂ ﻣﺘﺎﻝ ﺑﻮﻟﺘﻦ، ﺗﻐﻴﻴﺮاﺕ ﻗﻴﻤﺖ ﻣﺤﺼﻮﻻﺕ ﻓﻮﻻدی ﺗﺨﺖ ﺻﺎدراﺗﻲ، ﺑﻪ ﻣﻮﺟﺐ ﺁﺧﺮﻳﻦ ﻗﺮاردادﻫﺎی ﺗﻮاﻓﻖ ﺷﺪﻩ ﻭ رﻭﻧﺪ ﻗﻴﻤﺖ ﻣﺤﺼﻮﻻﺕ ﻓﻮﻻدی ﺗﺨﺖ ﻧﺸﺎﻥ ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ در ﻫﻔﺘﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ این محصولات در ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺎﺯارﻫﺎی ﻋﻤﺪه ﺟﻬﺎﻧﻲ اﺯ ﺛﺒﺎﺕ ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮدﻩ ﻭ در ﺑﺮﺧﻲ دﻳﮕﺮ اﺯ ﺑﺎﺯارﻫﺎ اﻓﺰاﻳﺶ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ. در ﻫﻔﺘﻪ ﻣﺰﺑﻮر، ﺗﻌﺪادی اﺯ ﻋﺮﺿﻪﻛﻨﻨﺪﮔﺎﻥ ﺑﻪ دﻟﻴﻞ ﺑﻬﺒﻮد ﺗﻘﺎﺿﺎی ﺧﺮﻳﺪ اﺯ ﺳﻮی ﺑﻌﻀﻲ اﺯ ﺧﺮﻳﺪاراﻥ، ﻗﻴﻤﺖﻫﺎی ﭘﻴﺸﻨﻬﺎدی ﺧﻮد را اﻓﺰاﻳﺶ دادﻧﺪ. ﻫﺮ ﭼﻨﺪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺿﻌﻒ ﺗﻘﺎﺿﺎ در ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺎﺯارﻫﺎ ﻭ ﻭﺟﻮد رﻗﺎﺑﺖ ﺷﺪﻳﺪ در ﺑﺎﺯار ﻭرﻕ، ﭘﺬﻳﺮﺵ اﻓﺰاﻳﺶ ﻗﻴﻤﺖ اﺯ ﺳﻮی ﺧﺮﻳﺪاراﻥ ﺑﺎ ﺷﻚ ﻭ ﺗﺮدﻳﺪ ﻫﻤﺮاﻩ است.
این در حالی است که با توجه به قیمتها در بازار جهانی فولاد، قیمتهای بورس کالا نسبت به قیمت ارز آزاد بسیار کمتر و در حد ارز مبادلاتی است. در بورس کالا، هفته گذشته انواع ورقهای مبارکه بدون تغییر نرخ معامله شد که ورق گرم در حد 15هزار و 184ریال در گرید ب عرضه شد. این امر در مقایسه با ورق آسیای میانه با نرخ مبادلهای 25هزار ریال برای هر تن ورق گرم
(به علاوه هزنیه حمل و تعرفه گمرکی) است. این در شرایطی است که اگر نرخ ورق آسیای میانه براساس ارز آزاد محاسبه شود، قیمتها
فوقالعاده ارزان است که همین امر پتانسیلی را برای رشد قیمت آتی در بورس کالا فراهم میکند. در هفته گذشته در کنار بخش کالا محصولات شیمیایی و پتروشیمی نیز در بورس کالا به خوبی معامله شدند.
صندوق توسعه بازار سرمایه، چرا و چگونه...؟
در کنار تحولات بیرونی در درون بازار سرمایه نیز هفته گذشته معاملهگران در کنار بحث عرضه اولیه شرکت ایرانول و آمادهسازی دو شرکت نفت پاسارگاد و پتروشیمی خراسان برای عرضه اولیه معاملهگران شاهد انتشار خبرهایی در مورد راهاندازی صندوق توسعه بازار سرمایه بودند. تجربه راهاندازی چنین صندوقی در صورتی که ماهیت انتفاعی داشته باشد، بحث مهمی است که میتواند زوایای زیادی را در خود داشته باشد. مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار از راهاندازی صندوق توسعه بازار سرمایه خبر داد و گفت: این صندوق با سرمایه 30 میلیارد تومانی فعالیت خود را آغاز کرده و در شرایط بحرانی وارد بازار میشود. ایوب باقرتبار در ادامه از ثبت صندوق توسعه بازار سرمایه خبر داد و گفت: روز گذشته صندوق توسعه بازار سرمایه با سرمایه 30 میلیارد تومانی نزد مرجع ثبت شرکتها به ثبت رسید.
وی با بیان اینکه این صندوق پذیرهنویسی عمومی نخواهد داشت، افزود: این صندوق دارای ۱۱ موسس از نهادهای مالی مختلف است که منابع صندوق را تامین کردند، به همین دلیل صندوق توسعه بازار سرمایه بعد از ثبت نزد سازمان بورس و اخذ مجوز فعالیت، به طور رسمی آغاز به کار میکند.
در بازار چه خبر بود؟
معاملهگران در روز چهارشنبه شاهد افت اندک شاخص تحت تاثیر کمبود نقدینگی و همچنین عرضههای سنگین معاملهگران کوتاه مدت بودند، این امر موجب شد تا بازار پس از رشد شدید چند روزه اندکی آرامش را تجربه کند. از دیدگاه معاملهگران بازار به دلیل عرضههای سنگین و همچنین توقف برخی از نمادهای عمده و خروج برخی از سرمایهگذاران، با کمبود نقدینگی مواجه است که امید آن میرود با تداوم رشد بازار این امر اصلاح شود. در بازار روز چهارشنبه عرضه اولیه سهام ایرانول در فرابورس نیز همانند تمامی عرضههای اولیه دیگر با حواشی همراه شد و در نهایت با تمدید نزدیک به یکساعته معاملات فرابورس منجر شد تا معاملهگران آنلاین بتوانند با قیمت ثابت کشف شده خرید خود را انجام دهند که این امر با مشکلاتی همراه شد.هر چند در چندساله اخیر و به ویژه پس از ایجاد موسسات تامین سرمایه انتظار میرفت بحث عرضههای اولیه سامان یافته تر صورت گیرد، اما در نهایت هم اکنون موسسات تامین سرمایه در هویتی میان یک
کارگزاری بزرگ تا یک شرکت سرمایهگذاری کوچک باقی ماندهاند.
در همین حال، عرضه ایرانول یک پدیده جالب دیگر داشت و آن عدم عرضه سهام توسط یک سهامدار متعهد به عرضه بود.
تغییر مدیرعامل ذوب آهن
در گروه فلزی روز چهارشنبه اعلام شد که مدیرعامل ذوبآهن اصفهان تغییر کرده است. این امر البته با معرفی اردشیر سعد محمدی مدیرعامل سابق ملی مس و تهیه و تولید مواد معدنی همراه شد که از نظر بازار این امر مثبتی تلقی میشود. در جلسه معارفه سعد محمدی رییس هیات عامل ایمیدرو گفت: مقام عالی وزارت تاکید دارند که مشکلات صندوق بازنشستگی صنعت فولاد با نگاه فوقالعاده و مثبت حل شود و بنابراین هر آنچه که طلب صندوق باشد از اموال وزارت صنعت، معدن و تجارت پرداخت میشود.
وی افزود: سهامهای واگذار شده به صندوق، عملیاتی و واگذاری سهام و مطالبات صندوق مذکور در مرحله اول انجام شد و بقیه مطالبات نیز از بهترین سهامهای ایمیدرو پرداخت میشود و در نتیجه صندوق از دارایی قابل اطمینانی برخوردار است. احمدی در ادامه از واگذاری بخشی از سهام ذوب آهن به بازنشستگان صندوق بازنشستگی فولاد خبر داد و گفت: ظرف دو هفته آینده نیز ۵۱ درصد از سهام ذوب آهن واگذار میشود و این شرکت تا قبل از آغاز سال جدید از مقررات دستوپاگیر دولتی رهایی پیدا میکند و در سال آینده براساس قانون تجارت اداره میشود.
افزون بر این، اردشیر سعدمحمدی در آیین معارفه خود به عنوان مدیرعامل ذوب آهن اظهار کرد: روند خصوصی شدن ذوب آهن سبب سرعت بخشی در تصمیمگیریها میشود.
وی گفت: هماکنون از یک میلیارد و ۵۲۷ میلیون تن تولید فولاد در جهان ۶۶ درصد آن به روش کوره بلند انجام میشود و بنابراین ظرفیت مواد اولیه این صنعت در کشورمان وجود دارد.
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان ادامه داد: در صورتی که صنعت فولاد بتواند مواد اولیه خودش را خود تامین و مدیریت کند، در سود دهی کارخانه بسیار مؤثر است.
در گروه شرکتهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاری کمتر شناخته شده تدبیرگران فارس و خوزستان در یک گزارش شفاف سازی از تحقق کل سود سال ۹۱ شرکت خبر داد.
«سدبیر» در این گزارش آورده است: طبق نامه واصله از شرکت لوله و الیاف بهراد، کارخانه شرکت در 30 بهمنماه به صورت آزمایشی در یک شیفت کاری شروع به تولید کرده است که در صورت عدم بروز مشکلات فنی شرکت به صورت دو شیفت و سپس سه شیفت فعالیت خواهد کرد.
یادآور میشود که شرکت سرمایهگذاری تدبیرگران فارس و خوزستان مالکیت ۱۰ درصد شرکت لوله و الیاف بهراد را دارا است که در حال حاضر راهاندازی و فعالیت آن در سودآوری شرکت برای سال ۱۳۹۱ هیچگونه تاثیری ندارد. همچنین عملکرد شرکت تا تاریخ ۱۰ بهمنماه منجر به تحقق مبلغ ۲۴۰ ریال سود به ازای هر سهم شده است. بخش عمده آن بابت شناسایی سود ناشی از سرمایهگذاری در سهام شرکت پتروشیمی پردیس است. در این گروه، آتیه دماوند سود هر سهم سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ماه ۹۱ خود را ۷۶ تومان به ازای هر سهم پیشبینی کرده است که نسبت به پیشبینی قبلی (۶۵ تومان) با رشد ۱۷ درصدی روبهرو شده است. سود سال ۹۲ شرکت در گزارش حسابرسی شده ۵۷۷ ریال به ازای هر سهم پیشبینی شده است که ۷ ریال نسبت به گزارش قبلی رشد داشته است. علت تعدیل شرکت پیشبینی فروش مقداری از سهام «شیران» در سال مالی ۹۲ است.
سود حاصل از فروش سرمایهگذاریهای شرکت نیز 7/5 میلیارد تومان پیشبینی شده است. در روزهای اخیر نیز شرکت به صورت خرد فروشنده سهام «شیران» بوده است.
«وآتی» سود هر سهم شیران را در صورتهای مالی ۹۲ خود ۱۰۲۰ تومان و سیاست تقسیمی آن را نیز ۵۱۰ تومان در نظر گرفته است.
در گروه غذایی، دو نماد تولیدکننده روغن خوراکی مارگارین و صنعتی بهشهر با توقف نماد برای تعدیل سود مواجه شدند.
در مجموع بازار سهام روز چهارشنبه شرایط متعادلی را داشت که در آن شاخص با افت ۲۹واحد به ۳۸هزار و ۶۱۱واحد رسید. ارزش معاملات نیز به ۷/۶۶ میلیارد تومان رسید که ۸/۱۵ درصد آن را معامله ۹/۵ میلیون سهم پالایشگاه اصفهان تشکیل داد.
از 222نمادی که به روی تابلو رفتند نیز 114نماد با کاهش قیمت و 98 نماد با رشد ارزش مبادله شدند. با این کارنامه ارزش مبادلات در کل هفته با توجه به تعطیلی روز یکشنبه به 494میلیارد تومان رسید که 5/1 درصد کاهش یافت. در کل هفته نیز بازدهی بازار به سطح 6/4 درصد رسید تا بازدهی کل سال بورس در سطح 49درصد قرار گیرد.
ارسال نظر