چشم‌انداز بازار سهام در ماه‌های آینده. جنب پل حافظ

پایان دومین ماه خوب بورس

گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار با رقم زدن ۷/۶درصد بازدهی در اردیبهشت ماه که در مجموع بازدهی کل بازار سهام را در سال جاری به ۱/۱۳درصد رسانده است دومین ماه سال را نیز با شرایط خوبی به پایان رسانده است.

در بازار سهام معامله‌‌گران در میان ۴۴۹شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار از ابتدای سال تاکنون شاهد ۱۴شرکت با بازدهی بیش از ۵۰درصد(معادل۱/۳درصد)،۱۰۲شرکت با بازدهی بیش از ۱۰درصد(معادل ۷/۲۲درصد)و ۱۶۵شرکت با بازدهی مثبت (معادل ۷/۳۶درصد) بوده‌‌اند که این امر با لحاظ شمار قابل ملاحظه نمادهای متوقف، نشان‌دهنده شرایط مناسب بازار سهام برای سرمایه‌‌گذاران است. چنین شرایطی در حالی برای بازار سهام رخ می‌‌‌دهد که تلاقی مسایل سیاسی به ویژه انتخابات ریاست جمهوری و مسایل اقتصادی از جمله افت بهای نفت و مواد خام، کمتر انتظاری را برای بازدهی مناسب بازار فراهم آورده بود. در این شرایط، البته باید رکود سنگین در بازارهای موازی را نیز مد نظر داشت که سبب شده است در کنار رکود حاکم شده بر بازار پول ناشی از کاهش نسبی سود اوراق گواهی سپرده و سپرده‌‌های بانکی، بازار سرمایه بتواند هر چند ناچیز به جذب منابع بپردازد.

در بازار سهام، معامله‌‌گران البته در مورد خرداد‌ماه همچنان همانند دو ماه گذشته سال با ابهام مواجه هستند. تلاقی انتخابات ریاست جمهوری، برگزاری مجامع شرکت‌‌های بورسی و کاهش سطح نقدینگی بورس به دنبال عرضه‌‌های اولیه‌‌ برنامه‌‌ریزی شده سبب خواهد شد تا معامله‌‌گران عملا با فاصله گرفتن از برنامه‌ریزی‌های بلندمدت به حرکت‌‌های کوتاه مدت روی بیاورند. حرکت‌‌هایی که در حد خود شباهت فوق‌العاده‌‌ای میان رفتار معامله‌‌گران حقیقی و حقوقی بازار ایجاد می‌کند که همین امر، موج‌‌های سنگینی از حرکت‌‌های ناگهانی را در بازار به وجود می‌‌‌آورد که ناشی از حضور معامله‌‌گران حقیقی و حقوقی در صف‌‌های خرید و فروش است. چنین روندی از حرکت‌‌های معامله‌‌گران به ویژه سبب می‌‌‌شود که در مقاطع اصلاح قیمت سهام، بازار با دشواری دو‌چندانی مواجه شود و روند حرکت معاملات از سهولت کافی برخوردار نباشد.

در بازار سرمایه معامله‌‌گران در تحولات سیاسی خارجی، اوج‌گیری دوباره جنگ لفظی از سوی ایالات متحده و رژیم صهیونیستی را شاهد هستند که این امر همانند موارد مشابه متعدد گذشته تاثیری احتمالا بر بازار نخواهد داشت اما در مسایل سیاسی مهمترین موضوع انتخابات ریاست جمهوری است که با نهایی شدن لیست کاندیداهای ریاست جمهوری وارد مراحل حساس خود شده است. در این میان کارشناسان بازار سرمایه با توجه به اولویت اساسی مسایل اقتصادی در انتخابات ریاست جمهوری این دوره به ارزیابی از برنامه‌‌های کاندیداهای انتخاباتی می‌‌‌پردازند. در کنار مسایل سیاسی در حوزه اقتصادی رکود کاملی برمنابع خبری حاکم است که ناشی از نزدیکی انتخابات ریاست جمهوری و انتظار برای روشن شدن نتایج در این حوزه است. از این رو بازار سرمایه بدون انتشار خبرهای جدید در این حوزه تنها تبعات تغییرات کلان در سطح اقتصاد جهانی و همچنین متغیر داخلی نظیر نرخ ارز را شاهد است.

در حوزه اقتصاد جهانی بهای نفت با گذشتن از مرز ۶۰دلار در هر بشکه از نگرانی‌ها در مورد کمبود شدید منابع ارزی در سال جاری کاسته است که این امر در کنار خود تقویت بهای محصولات پتروشیمی‌ ‌‌را نیز به همراه می‌‌‌آورد که می‌‌‌تواند به تقویت وضعیت ارزی کشور کمک کند. در کنار مساله رشد بهای نفت، کاهش ارزش دلار نیز البته می‌‌‌تواند به گونه‌‌ای دیگر مسایل بحران اقتصاد جهانی را به اقتصاد کشور بازگرداند و آن مساله دشواری تبدیل دلار به یورو برای خریدهای کشور است.

در حوزه حمل و نقل دریایی اما شاخص بالتیک به عنوان نشانه‌‌ای از تحولات اقتصاد جهانی همچنان به رشد خود ادامه می‌‌‌دهد و این شاخص به ۲هزار و ۷۰۰واحد رسیده است.

در بازار جهانی فلزات نیز همچنان بهای فولاد کمتر از مرز ۳۵۰دلار در هر تن بیلت باقی مانده است. از سویی در بازار فلزات رنگین نیز انتشار گزارش میزان اشتغال در ایالات متحده که نگرانی از اوج گیری دوباره بحران را پدید آورده است سبب شد تا روند رشد بهای فلز مس که با کاهش موجودی انبارهای بورس فلزات به کمتر از ۳۴۱هزار تن رسیده است متوقف شود.در این میان معامله‌‌گران در انتظار تعیین تکلیف وضعیت نرخ ارز هستند. با کاهش ارزش جهانی دلار در داخل کشور نیز بهای دلار در حال کاهش است که این امر می‌‌‌تواند در صورت تداوم، آسیب جدی را به شرکت‌‌های دارای صادرات و همچنین گروهی که در رقابت با واردات خارجی هستند با مشکل جدی مواجه خواهند شد.

در داخل بازار سرمایه نیز مهمترین مساله افت سطح نقدینگی بازار است. رفتار بازار بعد از عرضه بانک تجارت و به ویژه پس از معاملات روز چهارشنبه نشان داد که به‌رغم تمامی ‌‌‌جذابیت‌های بازار سرمایه همچنان سطح نقدینگی بازار در برابر عرضه‌‌های جدید با چالش جدی مواجه می‌‌‌شود که می‌‌‌تواند در صورت نزدیک شدن عرضه جدید دیگر یا افزایش سطح عرضه‌‌های کنونی، بازار را با خلاء نقدینگی و توقف روند رشد قیمت مواجه کند. در کنار این مساله عرضه سهام جدید به ویژه حفاری شمال و بانک صادرات و راه اندازی بازار فرا بورس در ماه جاری یا ماه آینده مهمترین مسایلی هستند که بازار سرمایه در انتظار آن است.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه شاهد معاملات پر حجمی‌‌‌در نماد بانک تجارت، نماد تازه وارد به بازار بود که این معاملات تاثیر اساسی را برکل بازار بر جای گذاشت. متعاقب عرضه ۷درصد سهام بانک تجارت در میانه هفته گذشته و استقبال بازار از آن که به خرید گسترده سهام توسط معامله‌‌گران حقیقی و حقوقی منجر شده بود، معامله‌‌گران با کاهش سطح نقدینگی مواجه شده بودند که همین امر فشار عرضه ها در نمادهای دیگر بازار را با خود به همراه آورد. اما این شرایط در روز چهارشنبه تغییر کرد و پس از قریب به اندکی بیش از ۵درصد رشد قیمت، معامله‌‌گران کوتاه مدت عرضه‌‌های سنگین خود را آغاز کردند که در نهایت به معامله ۱۰۳میلیون سهم منجر شد. این عرضه که از سوی معامله‌‌گران مدافع و با تزریق نقدینگی جدید جمع‌آوری شد، سبب شد تا سطح نقدینگی بازار مجددا به سوی تعادل بازگردد که همین امر تشکیل صف‌‌های خرید را با خود به همراه داشت. بررسی روند معاملات در نمادهایی که اخیرا وارد بازار شده‌‌اند از جمله مخابرات که در روز پنجم معاملات پر حجم ۲۶۳میلیون سهمی‌‌‌ را تجربه کرده بود، نشان‌دهنده اهمیت معاملات روزهای پس از عرضه اولیه به ویژه در رقم زدن روند آتی حرکت سهام است. در بازار چهارشنبه با تزریق نقدینگی به نماد تجارت، معامله‌‌گران شاهد تشکیل صف‌‌های خرید در نمادهایی نظیر پالایشگاه اصفهان و پتروشیمی ‌‌‌خارک بودند. در بازار روز چهارشنبه در گروه بانکی معامله‌‌گران در کنار معاملات بانک تجارت شاهد بازگشت روند قیمتی نمادهای بانکی دیگر بودند که پس از عرضه بانک تجارت با رکود معاملات مواجه شده بودند.

در گروه پتروشیمی ‌‌‌معامله‌‌گران روز چهارشنبه شاهد توقف دو نماد فن‌آوران و شیراز بودند. پتروشیمی‌‌‌ فن‌آوران بر اساس شایعات تایید نشده تعدیل منفی را در سود سال ۸۷ داده است. از سویی پتروشیمی ‌‌‌شیراز نیز گزارش عملکرد سال ۸۷خود را منتشر کرده و سود سال ۸۷ خود را از ۱۸۴ریال به ۱۳۱ریال کاهش داده است. در گروه پتروشیمی، خارک نیز گزارش نهایی ۸۷ را منتشر کرد که با لحاظ ذخیره احتیاطی برای مالیات شرکت، ۳هزار و ۳۵۲ریال سود حاصل کرده است که این امر احتمال تقسیم ۳هزار ریال سود را برای شرکت فراهم می‌‌‌سازد.

در گروه تصفیه نفت پالایشگاه اصفهان در شرایطی با رسیدن بهای جهانی نفت به مرز ۶۰دلار در هر بشکه با صف خرید همراه شد که برخی از شایعات تایید نشده از افزایش قیمت پایه عرضه بلوک ۲۰درصدی این شرکت خبر می‌‌‌دهد. در گروه فلزی نماد مبارکه باردیگر با عرضه سهام و انتقال آن به صادرکنندگان مواجه شد و ۳۸۰میلیون سهم این شرکت به صادر‌کنندگان واگذار شده است. در گروه فلزی ملی مس تحت تاثیر افزایش بهای جهانی مس با صف خرید همراه شد.

در گروه حمل‌و‌نقل، تایدواتر خاورمیانه با احتمال کاهش سود سال ۸۷ مواجه است.در این گروه حق تقدم افزایش سرمایه کشتیرانی جمهوری اسلامی‌‌ ‌روز چهارشنبه قیمت خورد که بازدهی مناسب مجمع فوق العاده را برای معامله‌‌گران به همراه آورد.

در گروه تجهیزات معامله‌‌گران در شرایطی امروز (شنبه)شاهد برگزاری مجمع فوق العاده انتخاب اعضای هیات مدیره صدرا هستند که قرارگاه خاتم (عج)از طریق شرکت زیر مجموعه مهندسی نفت و گاز سپانیر، سهام مدیریتی شرکت را در اختیار خود گرفته است. سپانیر با ۴۹درصد در کنار دیگر مجموعه‌‌های سهامداری ۴/۶۸درصد سهام صدرا در اختیار خود دارد.

در مجموع بازار روز چهارشنبه شاهد شرایط مثبتی بود که در آن شاخص ۵/۴۴واحد رشد کرد. ارزش معاملات نیز بالغ بر ۴/۹۴میلیارد تومان بود.