دکتر ندا شبیری

انجمن زنان حسابدار رسمی‌‌آمریکاThe American Woman's Society of Certified Public Accountants (AWSCPA) موسوم به سازمان Awscpa ؛ موسسه‌‌ای است که تنها در جهت خدمت به زنان حسابدار کار می‌‌کند. زنان آمریکایی که (حسابدار عمومی) (Certified Public Accuntant) باشد.

و در واقع بر مبنای امتحان‌‌ایالتی و تجربه کاری مدرک (CPA) را دریافت کرده باشند، با عضویت در‌‌این انجمن از خدمات و حمایت‌‌های Awscpa استفاده خواهند کرد. ماموریت سازمان همان‌طور که در سایت آن آمده است، فراهم کردن محیطی حمایتی همراه با منابع ارزشمند برای اعضا، جهت رسیدن به اهداف شخصی و اهداف حرفه‌‌ای از طریق در اختیار گذاشتن فرصت‌های گوناگون، شامل هدایت و

رهبری گروه‌‌های حسابداری، کار شبکه‌‌ای و تیمی‌‌و آموزش‌‌های حرفه‌‌ای است.

اولین حسابدار زن چه کسی بود؟

عده‌‌ای می‌‌گویند یک بانوی نجیب زاده انگلیسی که حساب و کتاب املاک وسیعش را نگاه می‌‌داشت، اولین زن حسابدار بود. از طرفی در بیوگرافی «بنجامین فرانکلین» نیز نامی‌‌ از یک زن حسابدار دیگر برده شده است که همسر او در کارولینای جنوبی در چارلستون‌، یک شرکت چاپ داشت. فرانکلین در‌‌این شرکت سهمی‌‌داشت، اما آن مرد هیچگاه حساب و کتاب منظمی‌‌برای شرکت نداشت و اگر چه فرانکلین از بابت سهمش سودی دریافت می‌‌کرد، اما نمی‌‌دانست که‌‌ آیا ‌‌این میزان سود درست بوده است یا خیر؟ تا‌‌اینکه آن مرد از دنیا رفت و بیوه او عهده‌دار کار شرکت شد.

از زمانی که‌‌این زن امورات شرکت را در دست گرفت، فرانکلین به همراه سود خود‌، نسخه‌‌هایی از صورت‌‌های مالی سه ماهه را نیز دریافت می‌‌کرد! بدین صورت بود که فرانکلین آموزش یک دوره حسابداری برای زنان جوان را پیشنهاد کرد، به خصوص در زمانی که آنها بیوه می‌‌شدند!

اما نام نخستین زن حسابدار، که به صورت رسمی‌‌ ذکر شده «فلوانس کرولی» (Florence Crowley) است. نام او در لیست حسابداران مورد تایید در سال‌‌های ۱۷۹۷، ۱۷۹۸ و ۱۸۰۲ آمده است. ۲ نفر بعدی نیز «مارگارت و وایولا وارینگ» بودند که نام آنها نیز در فهرست حسابداران رسمی‌‌نیویورک آمده است. به هر حال ممکن است در‌‌این زمینه و در بین برگه‌‌های تاریخ شبهاتی وجود داشته باشد‌، اما در نام نخستین زنی که مدرک CPA را دریافت کرد‌، دیگر هیچ شکی وجود ندارد.

نیویورک اولین‌‌ایالتی بود که در آمریکا اقدام به برگزاری آزمون CPA کرد.‌‌این آزمون پس از تصویب قانون آن، در دسامبر ۱۸۹۶ برای اولین بار برگزار شد. خانم «کریستین رز» در سال ۱۸۹۸ در جلسه امتحان نشست و رتبه دوم یا سوم را در گروه خود به دست آورد. اما حدود ۶ تا ۱۸ ماه طول کشید تا دولت آمریکا مدرک حسابداری کریستین را به او اعطا کرد و‌‌این تاخیر زمانی دلیلی نداشت مگر جنسیت او.

سرانجام او مدرک حسابداری خود را با شماره ۱۴۳ در ۲۱ دسامبر ۱۸۹۹ دریافت کرد .اما نکته گفتنی‌‌این است که حسابداران زن بسیار کم بوده و معمولا مشتریان زن هم به آنها مراجعه می‌‌کردند و نه مردان. در سال ۱۸۷۰ دپارتمان کار آمریکا اعلام کرد تنها ۸۹۳ نفر زن به عنوان حسابدار؛ دفتردار یا صندوق‌دار کار می‌‌کردند، که در مجموع ۳/۲ دهم درصد از کل افراد شاغل در‌‌این رشته را تشکیل می‌‌دادند.

در سال ۱۹۰۰ آمار زنانی که فعالیت مالی داشتند به ۷۴هزارو۸۹۵ نفر معادل ۱/۲۹ درصد از کل شاغلان رشته‌‌های مالی رسید. با‌‌این وجود تا سال ۱۹۱۰ تنها ۱۳ زن دارای گواهی نامه CPA بودند.

تاریخچه انجمن

۷۵ سال پیش ۹ نفر از زنان پیشرو در شیکاگو گردهم آمدند تا سازمانی را برای کمک به زنان حسابدار تاسیس کنند.

در چهارم ژانویه سال ۱۹۳۳ خانمی ‌‌به نام «آنا فرانسیس» به همراه چند تن دیگر‌، جلسه‌‌ای را در کلوپ زنان شیکاگو برقرار کرده و سعی کردند تمامی ‌‌زنان CPA را در آن دعوت کنند. در‌‌این جلسه، حاضران تصمیم گرفتند تا نهایت تلاش خود را برای موفقیت و حرفه‌‌ای شدن به کار گرفته و همکاران خود را نیز در سراسر آمریکا به‌‌این امر ترغیب کنند.‌‌این سازمان کوچک و غیررسمی‌‌به سرعت شروع به رشد کرد و با زیاد شدن اعضای آن، هر چه بیشتر در سطح جامعه حسابداری مورد پذیرش قرار گرفت و بعد از مدتی نیز تحت حمایت قانون به کار خود ادامه داد.

صدای زنان CPA

از زمان‌‌ایجاد‌‌این جامعه از هفت دهه پیش تاکنون،‌‌این انجمن به عنوان صدای زنان در حرفه حسابداری محسوب می‌‌شود.‌‌این جامعه تنها سازمانی است که منحصرا به حمایت و توسعه حرفه‌‌ای زنان حسابدار پرداخته است. همچنین آنها در زمینه برابری جنسیتی و موضوعات کاری و خانوادگی نیز برای زنان حسابدار فعالیت می‌‌کنند.

برای تکمیل ماموریت حرفه‌‌ای‌، این انجمن حمایت ژرفی را از چهار موضوع مهم؛ آگاهی عمومی، کار شبکه‌ای، رشد حرفه‌‌ای و کار حمایتی به عمل آورده است.

اقدامات جهت آگاهی عمومی

این انجمن در زمینه افزایش آگاهی عمومی‌‌برای کسب شهرت بیشتر تلاش می‌‌کند‌ تا مانند سایر انجمن‌‌های حرفه‌‌ای حسابداری شناخته شود.

حفظ ارتباط گسترده با انجمن حسابداران عمومی‌ ‌آمریکا، ورود در دسته انجمن‌‌های دولتی و سایر گروه‌‌های حرفه‌‌ای حسابداری از جمله‌‌این اقدامات است. همچنین‌‌این انجمن‌، به صورت سالانه جوایزی ملی را اعطا می‌کند.

جوایزی مانند زن حسابدار برجسته، جایزه خدمات عمومی‌‌برای خدمات برجسته در زمینه حرفه حسابداری، جایزه ادبی برای همکاری‌‌های عمده در ادبیات حسابداری و جایزه مربی سال؛ برای تدریس استثنایی و اثر بخش علم حسابداری در کالج‌ها برای ۲ یا چهار سال متمادی.

برندگان جوایز در کنفرانس ملی سالانه و همچنین در وب‌سایت ملی ‌‌اینترنتی جامعه معرفی می‌‌شوند.

اقدامات مربوط به کار شبکه‌ای

این انجمن کار شبکه‌‌ای و نظارت بر‌‌این کارها توسط دیگر زنان حسابدار عمومی‌‌موفق را در بیش از ۲۵ شهر مهم در سراسر کشور تشویق می‌‌کند. اعضای کارگروه‌‌ها، اطلاعات شغلی، تجاری، مدیریتی، مهارت‌های فنی و دیگر موضوعات را با یکدیگر مبادله می‌‌کنند. جلسات محلی، ملی و منطقه‌‌ای برای تبادل آرا نیز برگزار می‌‌شود. از دیگر امکانات مربوط به کار شبکه‌‌ای امکان عضویت‌‌های آن لاین و مستقیم، طراحی سایت‌‌اینترنتی پشتیبان و گروه‌‌های بحث‌‌اینترنتی در قالب فروم است.

فراهم آوردن فرصت برای رشد حرفه‌ای

اما این انجمن فرصت هدایت و تربیت را در محیطی مجهز ارائه می‌‌دهد. افراد جامعه حسابداران زن آمریکا مهارت‌های مدیریتی و شغلی خود را چنان گسترش دادند که از یک کمیته محلی به هیاتی ملی تبدیل شدند. هزاران زن حسابداری آمریکا بسیاری از مهارت‌های شغلی و رهبری در زمینه ارتقای گروهی را از همکاری با‌‌این جامعه به دست آورده اند.

همچنین اقدامات آموزشی در‌‌این زمینه، با کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی که توسط‌‌این جامعه برگزار می‌‌شود، انجام می‌‌گیرد.

دفاع از سرمایه حرفه‌‌ای

از طرفی این انجمن به سمت یک محیط حرفه‌‌ای حرکت می‌‌کند که سرمایه‌‌ای را برای تمام CPA‌ها فراهم می‌‌آورد.‌‌این جامعه رویه‌ها و خط مشی‌ها و برنامه‌‌هایی که باعث تقویت سرمایه حرفه‌‌ای شود را به شدت مورد تشویق و ترغیب قرار داده و همه ساله بسیاری از مقالات حرفه‌‌ای منتشر شده در مجلات و کنفرانس‌ها، بررسی‌ها و پخش اخبار از جانب‌‌این انجمن و برای محکم شدن بنیان‌‌های حرفه حسابداری مخصوصا در بین زنان بوده است.

حمایت‌‌های مالی‌‌این انجمن نیز بیشتر بر عهده کمپانی‌‌های ADP‌، گروه مالی Mass Mutual ‌، گروه صندوق‌‌های سرمایه‌گذاری «اوین‌‌هایمر»‌، شرکت «مایکرو سافت» و کمپانی «بکر» است.

سرپرست بورس منطقه‌ای قزوین