شروین شهریاری
درخواست از آقای مقداد: لطفا تحلیلی از وضعیت پتروشیمی فن‌آوران ارائه دهید.

پاسخ: پتروشیمی‌‌‌‌فن‌آوران یکی از مجتمع‌‌های الفین با ظرفیت تولید یک‌‌میلیون تن متانول است که با اجرای طرح توسعه، واحد ۱۵۰هزار تنی تولید اسید استیک را نیز
راه اندازی کرده است. محصولات این شرکت عمدتا به قیمتهای جهانی به فروش می‌‌‌رسند بنابراین نوسانات قیمت متانول تاثیر بسزایی در تغییرات سودآوری «شفن» دارند. به منظور ارزشگذاری، یک محاسبه اولیه از سود شرکت در سال جاری انجام می‌‌‌دهیم. تخمین بودجه فروش را در جدول زیر مشاهده می‌‌‌کنید:


نرخ تبدیل دلار در محاسبات جدول فوق 1000 تومان در نظر گرفته شده است. همچنین با توجه به روند روبه رشد عملکرد شرکت در بخش تولید، 50 هزار تن به حجم فروش متانول شرکت افزوده شده است.
با توجه به محاسبه ارائه شده، در صورت تحقق مفروضات فوق و عدم تغییر هزینه ها (قیمت گاز، هزینه حمل و ...) نسبت به سال جاری (۶/۱۸۰‌‌میلیارد تومان)، سود خالص شرکت در سال آینده به ۴/۶۷‌‌میلیارد تومان خواهد رسید (۷۰۹ ریال به ازای هر سهم). گفتنی است هر ۱۰ دلار تغییر قیمت متانول در این محاسبه ۸۴ ریال بر EPS موثر خواهد بود.
با استفاده از مدل قیمت بر درآمد و با در نظر گرفتن P/E=4 برای سود محاسبه شده در سال آتی ( 709 ریال) و در نظر گرفتن 1000 ریال تقسیم سود نقدی در مجمع 87 ، ارزش بنیادی سهم بر اساس این مدل 3836 ریال به دست می‌‌‌آید. بدین ترتیب مشاهده می‌‌‌شود که افزایش کنونی قیمت سهم در بازار نیز با توجه به افق سودآوری آتی از لحاظ بنیادی قابل توجیه است. بدیهی است کارشناسان می‌‌‌توانند با تغییر مفروضات مطرح شده به ارقام متفاوتی در خصوص سودآوری سال آینده و ارزشگذاری سهم دست یابند.
پرسش بدون ذکر نام: چگونه می‌‌‌‌‌توان به تحرکات سهامداران در سیستم جدید معاملاتی پی برد؟
پاسخ: در سایت TSETMC.COM در بخش اطلاعات و در قسمتی به نام سهامداران عمده می‌‌‌‌‌توان با یک روز تاخیر به آخرین ترکیب سهامداران حقوقی بالای یک درصد کلیه شرکت‌های بورس دسترسی پیدا کرد. این بخش همچنین این امکان را به کاربر می‌‌‌‌‌دهد که با درج تاریخ مورد نظر، وضعیت کنونی را با گذشته مقایسه کرده و از این طریق به تحرکات احتمالی سهامداران حقوقی در مورد هر یک از شرکت‌ها پی ببرد.
پرسش بدون ذکر نام: P/E سهام بانک‌‌ها با توجه به ارزش ذاتی آنها در چه محدوده‌ای باید قرار گیرد؟
پاسخ: به طور کلی در نظر گرفتن یک P/E واحد برای شرکت‌‌های بانکی با توجه به ماهیت فعالیت در این صنعت صحیح به نظر نمی‌‌‌‌رسد. بانک‌‌هایی که سرمایه کوچک‌تری دارند سقف تسهیلات اعطایی خود را آسان تر پر می‌‌‌‌کنند و با افزایش سرمایه و ارائه تسهیلات جدید، رشد سودآوری پرشتابی را تجربه می‌‌‌‌کنند از این رو با توجه به افزایش انتظارات سرمایه‌‌‌گذاران،P/E بالاتری را به خود اختصاص می‌‌‌‌‌دهند. اما بانک‌‌های بزرگ‌تر، با توجه به ابعاد سرمایه خود، شتاب رشد کمتری در رویه مورد اشاره دارند و همین امر به صورت کاهش P/E در سهام آنها متجلی می‌‌‌‌شود.
در گروه بانکی در حال حاضر بر اساس آخرین اطلاعات موجود بانک اقتصاد نوین و پارسیان از کفایت سرمایه ضعیف‌تری نسبت به سایرین برخوردار هستند، بنابراین برای افزایش توان اعطای تسهیلات، نیازمند رشد سرمایه پایه یا تغییر ترکیب دارایی‌‌‌ها (تسهیلات اعطایی) هستند. این در حالی است که بانک کارآفرین و بانک سینا از نسبت کفایت سرمایه بالاتری برخوردارند که این مساله امکان افزایش حجم تسهیلات برای «وکار» و «وسینا» را در افق آینده تسهیل کرده است.
Shahriary_Sh@yahoo.com