گروه بورس- علیرضا باغانی: «صدرا دیروز ۱۱۳تومان قیمت خورد» ، این مهمترین خبر بازار روز چهارشنبه بود که میان معامله‌گران تالار شیشه‌ای ردوبدل می‌شد، اتفاقی که بازار را شگفت‌زده کرد. به ویژه معامله‌گرانی که صدرای ۵۰تومانی در اسفندماه گذشته و حتی قیمت زیر ۵۰تومانی آن را در سال گذشته تجربه کرده بودند.

نماد صدرا که روز یک‌شنبه به منظور اعلام پیش‌بینی سود با قیمت ۶۷تومان و با صف خرید ۳۵میلیون سهمی متوقف شده بود، روز گذشته در شرایطی بازگشایی شد که قیمت آن حتی از قیمت پایه ۱۰۰تومانی تعیین شده برای معامله ۵۱درصدی نیز فراتر رفت و سهام بزرگ‌ترین پیمانکار ساخت سکوهای نفتی در بورس تهران، با تجربه رشد ۵/۶۷درصدی نسبت به روز قبل از توقف، ۱۱۳تومان قیمت خورد. جالب‌تر آن که این اتفاق در حالی رخ داده که صدرا برای سال ۸۸ زیانی معادل ۱۲۵ریال پیش‌بینی کرده است، یعنی هیچ اتفاق خاصی در شرکت رخ نداده که مستحق این افزایش قیمت باشد.

چرایی صدرای ۱۱۳تومانی؟

اما پرواضح است که افزایش قیمت تاریخی صدرا ارتباط مستقیمی به معامله ۵۱درصدی روز شنبه دارد، به ویژه آن که بازار تصور می‌کند با واگذاری این شرکت به اشخاص حقوقی مثل قرارگاه خاتم‌الانبیاء و مهر تحولاتی در این شرکت زیان‌ده رخ خواهد داد. روز شنبه آینده ۵۱درصد از سهام شرکت صنعتی و دریایی ایران پس از یک‌بار تعویق در بورس تهران با قیمت پایه هزار ریالی عرضه خواهد شد.

عرضه‌ای از سه منبع

این عرضه عمده از سوی سه شخصیت حقوقی انجام می‌شود، به این ترتیب که سهم سرمایه‌گذاری بانک ملی در این عرضه ۲۵درصد است و مدیریت سرمایه‌گذاری بانک ملی هم ۲۳درصد از سهام «خصدرا» را عرضه می‌کند، ضمن این‌که سرمایه‌گذاری توسعه ملی هم با واگذاری ۳درصد از سهام خود در صدرا، دو شخصیت حقوقی ذکر شده را در این عرضه عمده همراهی می‌کند. در این شرایط با توجه به اتفاقی که دیروز در تالار شیشه‌ای رخ داد، این علامت سوال بزرگ برای معامله‌گران به وجود آمده که واکنش بانک ملی به افزایش قیمت صدرا چگونه است و سهامداران عمده چگونه سهمی که ۱۱۳تومان در بازار قیمت خورده را، با قیمت اسمی ۱۰۰تومانی عرضه می‌کنند و تقریبا شاید این نخستین‌باری است که در بورس تهران عرضه عمده سهام یک شرکت پایین‌تر از قیمت روز آن در تابلوی بورس انجام می‌پذیرد.

خریدار سهام صدرا باید ۳۵درصد از ارزش معامله را که معادل هر سهم ۳۵تومان است به صورت نقد بپردازد و ۶۵درصد باقی مانده را طی اقساط ۵ساله پرداخت کند.

از سود ۸۶ریالی تا زیان ۳۴۵ریالی

این شرکت که هنوز گزارش ۹ماهه خود را ارائه نکرده، پیش‌بینی سود ۸۷ خود را در گزارش ۶ماهه ۸۶ ریال اعلام کرده بود، اما طبق آخرین گزارش شرکت، EPS ا۸۶ ریالی صدرا به زیان ۳۴۵ریالی تبدیل شد، به طوری که فقط در ۶ماهه ۳۳۹ریال از این زیان محقق شده است.

«مهر» صدرا را هم می‌بلعد

اخبار رسیده از تالار شیشه‌ای حاکی از آن است که مهر اقتصاد ایرانیان دیروز بیشترین سهم را در خرید سهام صدرا داشته است و صدرا که پس از بازگشایی نماد از قیمت ۹۰ تا قیمت ۱۶۰تومان مورد معامله قرار گرفت، در پایان معاملات دیروز حجم معاملاتی در سطح بیش از ۳۸میلیون سهم معادل ۵/۲درصد از کل سهام شرکت را تجربه کرد و گفته می‌شود سهم «مهر» در معاملات امروز صدرا یک درصد بوده است، با احتساب خرید امروز سهام «مهر» در صدرا به ۵/۴درصد رسید.

تدبیر هم وارد میدان شد

تمایل سه سهامدار اصلی صدرا موجب شده تا دیگر سهامداران این شرکت بزرگ نیز به فروش سهام خود روی آورند، هرچند فروش سهام صدرا نه تنها سود بلکه برای آن‌ها زیان به همراه خواهد داشت. پس از عرضه ۵۱درصدی سهام در روز شنبه پنجم اردیبهشت‌ماه، سرمایه‌گذاری تدبیر قصد دارد ۵/۵درصد از سهام صدرا را در بازار به صورت بلوکی عرضه کند، با این تفاوت که قیمت پایه درنظر گرفته شده برای این معامله‌ ۱۰۴تومان اعلام شده است، یعنی ۴تومان بالاتر از قیمت پایه‌ای که بانک ملی سهام خود را در صدرا عرضه می‌کند، اما این قیمت پایه، همچنان پایین‌تر از نرخ صدرا در بازار روز چهارشنبه است. با این وصف، باید دید دیگر سهامداران بالای یک درصد صدرا نیز از این فرصت استفاده کرده و سهام خود در صدرا را به پول نقد تبدیل می‌کنند.

تاثیر ۱۲واحدی مثبت بر شاخص

اتفاق دیروز صدرا در شرایطی منجر به اثر مثبت ۱۲ واحدی بر روی شاخص کل بورس شد که در این رابطه یکی از کارگزاران به فارس گفت: با توجه به وضعیت گذشته صدرا، این شرکت نه تنها سودآور نیست، بلکه زیان‌ده هم است.

وی ادامه داد: دلیل رشد غیرمنطقی سهام صدرا فقط معامله عمده آن در روز شنبه آینده (فروش بلوک ۱۸/۱۵درصدی توسط

سرمایه گذاری بانک ملی) است. این کارگزار خاطرنشان کرد: عده‌ای از سهامداران نوسان گیر بر این باورند که با خرید این بلوک توسط قرارگاه خاتم، پروژه‌ها و فعالیت‌های آتی صدرا بهبود و افزایش خواهد یافت و زیان صدرا به سود تبدیل خواهد شد.

وی ادامه داد: این گروه معتقدند در صورت واگذاری چند پروژه به صدرا زیان ۱۲۵ ریالی هر سهم توان افزایش به سود ۳۰ تومانی را دارد که با لحاظ کردن نسبت قیمت به درآمد ۵ مرتبه‌ای، نرخ هر سهم صدرا به حداقل ۱۵۰ تومان خواهد رسید، در حالی که چنین رویه‌ای پایه منطقی ندارد. وی تصریح کرد: این درحالی است که باتوجه به عدم تعیین شروط برای قیمت پایه هر سهم صدرا نرخ معامله بلوک ۱۸/۱۵ درصدی آن به همان قیمت هر سهم ۱۰۰ تومان عرضه و به احتمال قوی توسط قرارگاه خاتم معامله خواهد شد. بر اساس این گزارش، این رویداد برای سهام صدرا در حالی بدون تحلیل و فقط بر اساس جو روانی و قبول ریسک شدید از سوی برخی از سهامداران رخ داده که در بودجه ۸۸ صدرا نه تنها سودی بابت پروژه‌های در جریان مناقصه منظور نشده، بلکه فرض شده که هیچ یک از اقساط تسهیلات مالی در سال ۸۸ پرداخت نشود.

صدراداران دیگر

بیمه ایران با دارا بودن ۷درصد و صندوق حمایت و بازنشستگی آینده‌ساز با مالکیت ۶/۶درصدی در صدرا بعد از بانک ملی بیشترین سهام این شرکت بورسی را در اختیار دارند. پس از آن‌ها مهر اقتصاد ایرانیان به صورت مستقیم ۴/۱درصد و تدبیرگران آتیه و سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی که از زیرمجموعه‌های «مهر» محسوب می‌شوند، به ترتیب ۷/۱درصد و ۲درصد از سهام صدرا را در پرتفوی خود جای داده‌اند، صندوق بازنشستگی کارکنان شرکت ملی نفت هم ۸/۱درصد، مدیریت سرمایه‌گذاری بانک مسکن ۳درصد، سرمایه‌گذاری ملی و بوعلی هم به طور مجزا یک درصد از سهام صدرا را در اختیار دارند. افزون بر این سهام صدرا زمانی آن‌قدر جذاب بوده که یک سهامدار حقیقی یک درصد آن را خریداری کرده‌ است، به امید آن که روزی حماسه صدرا در بازار تکرار شود؛ حماسه‌ای که طی آن سهام صدرا در سال ۸۲ به دو هزارو ۳۳۰تومان رسیده بود.

حال شرایطی که این روزها صدرا در بازار تجربه می‌کند، شاید گویای انتظار معامله‌گران برای متحول شدن این شرکت و در واقع تکرار حماسه‌ای دیگر در بورس تهران باشد؛ اتفاقی که شاید از سوی سهامداران احتمالی جدید (قرارگاه خاتم و مهر) در صدرا بتواند رخ دهد. هرچند خریدار احتمالی سهام یعنی مهر اقتصاد ایرانیان در اظهار نظری اعلام کرده بود که انگیزه ما از شرکت در مزایده صدرا، ایجاد تحول در شرکت است، اما نباید انتظار داشت که صدرا در شرایط کنونی بتواند سود مناسبی بدهد.