دبیرکل کانون کارگزاران پیشبینی کرد
اقبال بازار به صنایع خدماتی در سال آینده
ایسنا - در حال حاضر حجم معاملات در بازار سرمایه کشور به شدت کاهش یافته به گونهای که اگر در سال آینده حجم معاملات افزایش نیابد ارکان بازار دچار زیان شده و توسعه زیرساختهای بازار قفل میشود. حسین خزلی خرازی، دبیرکل کانون کارگزاران، وضعیت بازار سرمایه در سال ۸۷ را مورد توجه قرار داد و گفت: شش ماهه نخست سال بسیار پررونق و پر گردش بود و صنایع علاوه بر قیمت مناسب، سودهای قابل توجهی ارایه کردند و میتوان گفت تا ۱۵ شهریور ماه بازار سرمایه در دوران خوبی به سر میبرد.
وی ادامه داد: ولی برخورد به رکود جهانی و کاهش قیمت کالاهای اساسی شش ماهه دوم سال ۸۷ را از چند جنبه دچار مشکل کرد. درآمد صنایع کاهش یافت و تعدیلهای منفی دادند. درپی آن، سرمایهگذاران هوشمند وضعیت را سریع متوجه شده و شروع به فروش سهام کردند در نتیجه صفهای فروش ایجاد شد و حجم معاملات به شدت کاهش یافت و بازاری که در مرداد ماه به طور متوسط ۵۰ تا ۱۰۰میلیارد تومان معامله میشد به معامله روزانه سهمیلیارد تومان کاهش یافت.
خرازی پیشبینی کرد: در سال آینده بازار به سمت شرکتهایی میرود که قیمت کالا به خصوص قیمت انرژی در قیمت تمام شده محصولات آنها تاثیری ندارد مانند صنایع خدمات، بانکها، لیزینگها و مخابرات زیرا سود این صنایع وابسته به قیمت انرژی و حذف یارانههای انرژی نیست.
وی اضافه کرد: بعضی شرکتهای دارویی هم در نهایت با توجه به مصرف و قیمت دارو و نیاز به آن، سال آینده میتوانند در پرتفوی سهامداران و شرکتهای سرمایه گذاری باشند بنابراین اگر جهشهای شدید در قیمت حاملهای انرژی داشته باشیم بسیاری از صنایع بورسی در سالهای اول اصلاح و تعدیل زیان ده شده یا حاشیه سود آنها به شدت کاهش می یابد.
وی با ذکر مثالی ادامه داد: به عنوان مثال ۸۰ درصد قیمت آلومینیوم ناشی از قیمت برق است، بنابراین اگر قیمت برق افزایش یابد، این صنعت به شدت زیانده میشود اما شاید سالهای بعد بتواند با فروش و تغییر قیمت فروش حاشیه سود خود را اصلاح کند.
دبیر کل کانون کارگزاران با بیان اینکه ارزش بازار در سال آینده اندکی دچار افت میشود، تصریح کرد: با وقوع بحران در سراسر دنیا ۷۰ درصد ارزش بورسها از بین رفت ولی حجم معاملات کاهش نیافت، بلکه در بسیاری از بورسها حجم معاملات افزایش یافت و قراردادهای آتی در LME نیز در سال ۲۰۰۸ تا ۷۰ درصد افزایش یافت از اینرو در دنیا اینگونه نیست که با کاهش قیمت، حجم معاملات نیز کاهش یابد و این تنها مربوط به بورس ایران است و نقدشوندگی بازار در سایر بورسها تحت تاثیر شرایط قرار نمیگیرد.
وی یادآور شد: مشکل اصلی در بازار سرمایه کشور این است که نقدشوندگی بازار به شدت پایین است و در حال حاضر به دو تا سهمیلیارد تومان رسیده و اگر حجم بازار در سال آینده نیز به همین منوال باشد تمام ارکان بازار (سازمان، شرکتها، CDS و کارگزاران) دچار زیان میشوند.
دبیر کل کانون کارگزاران در ادامه عنوان کرد: در حال حاضر بسیاری از کارگزاران دچار زیان شده و با کاهش شعبهها نیروهای خود را اخراج کرده و دستمزدها را کاهش دادهاند، بنابراین اگر حجم معاملات افزایش نیابد، توسعه زیر ساختهای بازار قفل میشود. خرازی برخی از راهکارهای بهبود وضعیت فعلی را درونی دانست و عنوان کرد: اگر اجازه دهند که قیمتها سریعتر اصلاح شده و کاهش یابد، حجم معاملات نیز افزایش مییابد. از سوی دیگر بهبود این وضعیت به حمایت نهادهای بالاتر مانند پرداخت اعتبارات و وام برای خرید سهام نیاز دارد.
خرازی در خصوص رتبهبندی کارگزاران با اشاره به نهایی شدن این دستورالعمل اظهار کرد: تا پایان هفته مدل رتبه بندی به کانون کارگزاران ابلاغ خواهد شد.
وی یادآور شد: این مدل مخصوص بورس اوراق بهادار است و پیشنهاد برای مدل رتبه بندی بورس کالا در شرکت بورس کالا انجام خواهد شد.
ارسال نظر