گروه بورس - همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام در هفته گذشته با رقم زدن معاملات کم حجم و با روند منفی موجب شد تا معامله‌‌گران عملا با روزهای کسالت‌بار در بازار سرمایه مواجه باشند.

در بازار سهام معامله‌‌گران با توجه به برخی از مسائل داخلی و بیرون بازار شاهد حاکمیت جو ضعیفی در بازار هستند.
معامله‌‌گران در مهمترین مسائل داخلی بازار با افت سنتی بازار در ماه پایانی سال‌‌ مواجه هستند. معامله‌‌گران به سنت هر سال‌‌ در اسفند ماه شاهد جو کمبود نقدینگی ناشی از سیاست‌‌‌های بانکی و کاهش نقدینگی در اختیار شرکت‌‌ها برای پرداخت مطالبات هستند که همین امر کفه فروش‌‌ سهام را در بازار سنگین‌‌تر می‌‌‌سازد. این جو عموما تا پایان اسفند ماه و پس از آن تا پایان تعطیلات نوروزی در بازار پایدار است که درسال‌‌ جاری با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری انتظار نمی‌‌‌رود شرایط به ویژه تا تیرماه تغییر جدی را تجربه کند. با توجه به این شرایط اکثر معامله‌‌گران در خلال ۱۰ روز مانده به پایان سال‌‌ انتظارات خود را از بازار کاسته اند.
در همین حال تحولات بیرون بازار نیز در شرایط کنونی بازار موثر است. در مهمترین تحولات سیاسی معامله‌‌گران شاهد انتشار برخی خبرها در مورد انتشار پیش‌نویس یک قطعنامه هستند. این درحالی است که ایالات متحده در حالت متناقضی از پیشنهادها و اقدامات قرار دارد؛ چرا که همزمان با انتشار سخنان هیلاری کلینتون مبنی آمادگی واشنگتن برای دعوت از ایران جهت اجلاس افغانستان، در سوی دیگر این کشور در حال تدوین قطعنامه است که در آن برخی از بانکهای کشور از جمله بانک ملی و زیر مجموعه‌‌‌های آن حتی شرکت‌‌‌های سیمانی مورد تحریم قرار گرفته‌اند. این امر نشان می‌‌‌دهد که در هفته‌‌‌های آتی شرایط در حوزه سیاسی می‌‌‌تواند در بر گیرنده مسائلی مهم باشد. در همین حال در صحنه اقتصاد داخل کشور موضوع بحث بر انگیز طرح تحول اقتصادی موضوعی مهم است که البته با بیان برخی از مطالب مبنی بر اینکه افزایش بهای حامل‌‌‌های انرژی از تیرماه صورت خواهد گرفت اندکی از تبعات منفی این طرح کاسته است، اما نفس دریافت و بازتوزیع 20‌‌میلیارد دلار نقدینگی و تاثیر آن در سطح عمومی ‌‌‌قیمت‌‌ها و تبعات جنبی آن موضوعی است که می‌‌‌تواند تاثیرات عمیقی را بر اقتصاد کشور بر جای بگذارد.
از سویی در اقتصاد کلان موضوع افزایش بهای حامل‌‌‌های انرژی حتی می‌‌‌تواند روند تولید را متوقف سازد. انتشار برخی پیش‌بینی‌‌ها مبنی بر احتمال نرخ ۳۰درصدی تورم در سال‌‌ آینده در کنار احتمال رقم خوردن رشد صفر یا منفی اقتصاد کشور از جمله مواردی است که نگرانی کارشناسان را با خود به همراه آورده است. تجربه دولت در صرف درآمدهای نفتی و پس از آن تسهیلات بانکی در سه سال‌‌ گذشته سبب شده است کارشناسان با نگرانی به روند بازتوزیعی در آمدی نگاه کنند که جمع آوری و توزیع آن قطعا با تبعاتی وسیع در اقتصاد کشور مواجه خواهد بود.
در همین حال در صحنه اقتصاد کشور تعمیق رکود موجب شده است تا اکثر شرکت‌‌ها در انتظار سالی سخت باشند. این امر موجب شده است تا گزارش‌های منتشره درمورد پیش بینی فعالیت‌‌ها در سال‌‌ آینده شرایط مطلوبی را در خود نداشته باشند. در این میان برخی از خبرها در مورد صنعت سیمان و خودرو نیز بیان کننده این نگرانی‌ها است. در صنعت خودرو فعال‌ترین ماه سال‌‌ به لحاظ فروش‌‌ در سال‌‌های گذشته امسال‌‌ رکودی سرد را شاهد است.
کاهش ۸/۹درصدی پیش‌بینی سود سال‌‌ آینده شرکت سایپا در کنار انتشار خبرهایی مبنی بر واگذاری خودرو به جای بخشی از طلب قطعه‌سازان حکایت از بروز مشکلات نقدینگی در این واحد عظیم دارد. بازار سرمایه همچنین در نزدیکی پایان سال‌‌ با مسایلی مواجه است که مهمترین موضوع آن پس از رکود در معاملات، بحث روش‌‌های بازگرداندن رونق به بازار سرمایه است. در حالی که بازار پول با پیشنهاد نرخ ۱۹درصد بدون ریسک عملا کل بازارهای موازی خود را به رکود کشانده است، ناتوانی بازار در ارائه نرخ بالاتر به همراه صرف ریسک مهمترین موضوعی است که در حال حاضر بازار را به خود مشغول کرده است. عدم ورود اوراق مشارکت، صندوق‌های قابل‌معامله و همچنین قراردادهای آتی سبب شده است تا معامله‌‌گران همچنان با همان شرایط گذشته مواجه باشند و این در شرایطی است که دامنه نوسان ۳درصدی نیز شرایط مطلوبی را نمی‌‌‌تواند برای معاملات فراهم سازد.
در بازار چه خبر بود؟
از دید اکثر معامله‌‌گران با توجه به وجود صف‌‌های فروش‌‌ سنگین در بازار، معامله‌‌گران در انتظار کاهش شاخص به زیر هشت هزار واحد هستند، امری که در ۹ روز کاری باقی مانده از سال‌‌ می‌‌‌تواند رخ دهد. در همین حال معامله‌‌گران روز چهارشنبه در گروه فلزی شاهد جمع آوری بخشی از صف فروش‌‌ فولاد بودند. این امر در شرایطی رخ داد که قیمت فلزات در بازارهای جهانی تقویت نسبی را شاهد هستند. معامله‌‌گران در این گروه در انتظار مشاهده تاثیرات اعلام سیاست‌‌‌‌‌‌های چین در مورد بازگرداندن رونق اقتصادی هستند.در گروه فلزی ملی مس امروز (شنبه)مجددا مشمول ضوابط رفع گره‌‌‌های معاملاتی است. در این گروه بهای مولیبدن به دلیل مازاد عرضه‌‌ها به ۲۳۴دلار در هر تن در بازار چین رسیده است.در گروه پتروشیمی‌‌‌نماد پتروشیمی‌‌‌فن آوران روز چهارشنبه بازگشایی شد، اما خریداران و فروشندگان نتوانستند در مورد قیمتی به توافق برسند. در این گروه برخی خبرها حکایت از نرخ ۵۰دلاری هر تن گوگرد تولیدی مجتمع‌‌‌های جنوب کشور دارد. در گروه حمل و نقل شاخص بالتیک تقویت نسبی را شاهد بوده است و به ۲هزار و ۱۶۷واحد رسیده است.تایدواتر نیز تحت تاثیر قرارداد اخیر این شرکت در بندرشهید رجایی که ریسک فعالیت این شرکت را کاهش داده است، با صف خرید همراه بود.در گروه بانکی بانک پارسیان با انتشار پیش‌بینی سود برای سال‌‌ ۸۸ که رشد اولیه‌‌ای را شاهد است به شایعات در مورد تعدیل منفی این شرکت پایان داده است. هر چند که نمادهای بانکی در حال حاضر به صورت عمومی‌‌‌مازاد عرضه‌‌ها را شاهد هستند.در نماد مخابرات ایران شنیده‌‌ها از موافقت اولیه با لحاظ هزینه‌‌‌های تکلیفی بودجه سال‌‌ ۸۷ در ردیف سود شرکت(پرداختی به دولت)خبر دارد. در همین حال مطهری نماینده مجلس شورای اسلامی ‌‌‌و رییس کمیسیون مخابرات مجلس که در مجمع فوق العاده این شرکت حضور داشت از انتقال مدیریت مخابرات از وزارت ارتباطات به وزارت اقتصاد خبر داده است که ابعاد این مساله روشن نیست. در گروه شیمیایی بازار با اقبال نسبی به گروه شوینده‌‌ها مواجه است. این اقبال با بازگشایی مناسب پاکسان و گلتاش که به‌رغم تقسیم سود نقدی بازگشایی مناسبی را تجربه کردند همراه شده است.