جنب پل حافظ
پتروشیمیها و بحران جهانی
بازار داد و ستد سهام روز گذشته شاهد بازگشایی نماد پتروشیمیفن آوران بود. بازگشاییای که توام با انتشار گزارش پتروشیمیفارابی در مورد تاثیر شرایط بد اقتصاد جهانی بر این شرکت بود.
گروه بورس-همایون دارابی
بازار داد و ستد سهام روز گذشته شاهد بازگشایی نماد پتروشیمیفن آوران بود. بازگشاییای که توام با انتشار گزارش پتروشیمیفارابی در مورد تاثیر شرایط بد اقتصاد جهانی بر این شرکت بود.
گزارشهای پتروشیمیفن آوران و پتروشیمیفارابی نشاندهنده گسترش تاثیرات بحران جهانی به یکی از مهمترین بخشهای صنایع کشور است.در ماههای اخیر ابتدا گروه فولادی و معدنی از بحران جهانی تاثیر پذیرفتند که اینک دامنه این بحران به صنعت خودرو و پتروشیمیدر حال گسترش است. به نظر میرسد در شرایطی که مزیت اقتصادی بخش پتروشیمیدر کشور ما قابل ملاحظه است، به دلیل عدم تغییر مناسب سیاستها و تدوین نشدن برنامهای قابل ملاحظه برای جبران تاثیرات بحران جهانی، این بخش نیز تحت تاثیر جدی قرار گرفته است. پتروشیمیفنآوران دیروز در شرایطی با افت ۴درصدی قیمت مواجه شد که با فرض قیمت متانول ۲۰۸دلار در هر تن و عدم تغییر بهای گاز در سه ماه پایانی سال جاری، تحقق ۱۱۱ریال سود را پیش بینی کرده است. در این شرایط در صورت افزایش بهای گاز مصرفی یا افت بیشتر بهای متانول(که در حال حاضر نیز بخشی از آن محقق شده است) این واحد صنعتی و همچنین واحد عظیمینظیر زاگرس شانس سود آوری خود را از دست خواهند داد. در بازار دیروز همچنین کارشناسان بازار با سخنان رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران مواجه بودند که خواستار دخالت ریاست جمهوری جهت جلوگیری از ورشکستگی کارخانجات تولید فولاد شده بود.
در همین حال مهمترین تحول اقتصادی کشور یعنی ارائه لایحه بودجه در داخل خود نشانههایی از نگرانی را برای معاملهگران به همراه آورده است. در این میان ارائه برخی برآوردها از نرخ حاملهای انرژی باعث شده که کارشناسان بازار نسبت به تاثیرات این ارقام در میزان سود آوری شرکتهای بورسی بررسیهایی را صورت دهند. در بازار دیروز در مسائل مبتلا به بازار سرمایه بحث عدم راه اندازی تالارهای اختصاصی کارگزاران و فشارهای مالی سنگین وارده به دلیل بوروکراسی حاکم در بورس اوراق بهادار مورد توجه بازار بود. در شرایطی که بیش از دو ماه از تغییر سیستم معاملات در بورس اوراق بهادار میگذرد، همچنان تالارهای اختصاصی شرکتهای کارگزاری بدون دسترسی به سیستم جدید باقی ماندهاند و این در شرایطی است که کارگزاران علاوه بر فشار مالی نیروی انسانی موجود با الزام پرداخت هزینه اجاره و دسترسی به بورس نیز مواجهاند.
در بازار دیروز، معاملهگران در گروه بانکداری با تداوم انتشار خبرهایی در مورد عرضه سهام بانک ملت مواجه بودند. هر چند که به نظر نمیرسد این عرضه در شرایط زمانی نزدیک (بهرغم اعلام برگزاری جلسه معارفه شرکت در نوزدهم بهمن ماه)رخ دهد. از سویی با توجه به برخی از شایعات در مورد نرخ عرضه این سهام به نظر میرسد که گروه بانکداری بورس در انتظار تغییراتی باشد، چرا که عرضه سهام بانک ملت حتی در قیمت اسمیدارای پی بهای معادل ۵ خواهد بود که بیش از نسبت پی بهای ۲ بانک پارسیان و اقتصاد نوین و معادل پی بهای بانک کارآفرین است.مالی و اعتباری سینا نیز در حال حاضر با پی بهای ۸/ ۵ معامله میشود.
در گروه بانکداری، معاملهگران همچنین درانتظار تاثیر پذیری بازار از مصاحبه دکتر بهمنی رییس کل بانک مرکزی در مورد آزاد سازی نرخهای بانکی هستند.با توجه به عرضه قریب الوقوع سهام بانک ملت به نظر میرسد بانک مرکزی نیز شرایط بهتری را برای بانکها جهت فعالیت در بازار پول فراهم آورد.اعلام نرخ سپرده ۱۹درصد و نرخ تسهیلات ۲۱درصد میتواند به لحاظ درآمد عملیاتی ناشی از فعالیت بانکی، حاشیه سود معقولی را برای بانکها فراهم آورد .بحث حاشیه سود میان سپردهها و تسهیلات عمده میتواند در کنار درآمدهای کارمزدهای فعالیت بانکی (که عمده درآمد بانکی از این محل تامین میشود)به رشد درآمدهای بانکها منجر شود.
در بازار دیروز در گروه معدنی، معاملهگران در انتظار تصمیم مجلس شورای اسلامی در مورد بهره مالکانه معادن در سال آینده هستند. بر اساس لایحه بودجه پیشنهادی دولت، رقم بهره مالکانه در سال آینده کمتر از امسال خواهد بود که این امر البته نیازمند تصویب مجلس است.
در صورت عدم افزایش بهره مالکانه معاملهگران میتوانند در موردگذار شرکتهای معدنی از مساله افت جهانی بهای مواد اولیه خوشبین باشند. در گروه لاستیک و پلاستیک، معاملهگران دیروز با خبرهایی درخصوص کاهش بهای فروش شرکتهای تولید کننده لاستیک مواجه شدند.
ارسال نظر