گروه بورس-همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام روز گذشته شاهد چرخش نسبی بازار بود به گونه‌ای که به‌رغم آغاز ضعیف اولیه، در میانه بازار با تقویت برخی از نماد‌‌های عمده شرایط بهتری در بازار رقم خورد.

در بازار دیروز سرانجام با تشکیل صف‌‌های خرید برای نماد‌‌های عمد‌‌ه‌ای نظیر پالایشگاه اصفهان و ملی مس به همراه معاملات مناسبی در گروه بانکداری و معدنی، شاخص با ۷/۱واحد رشد مواجه شد تا اندکی از تاثیر دو روز منفی گذشته کاسته شود.

در بازار دیروز معامله‌گران در خارج از بازار با ارائه لایحه بودجه سال آینده توسط ریاست جمهوری به مجلس شورای اسلامی‌‌‌مواجه بودند. این لایحه که روند اجرایی بخش مالی بزرگترین بازیگر اقتصاد کشور در سال آینده را ترسیم می‌‌‌کند، دارای اهمیت بالایی است به ویژه که در سال آینده با توجه به کاهش بهای نفت و کسری بودجه، نحوه تامین منابع مالی کشور از حساسیت برخوردار است. در این میان پیش بینی افزایش مالیات‌‌‌‌ها در سال آینده و افزایش چشمگیر بهای حامل‌‌‌های انرژی بیش از موارد دیگر مورد توجه است که این امر از جهات مختلف بر بازار موثر است. در همین حال افزایش مالیات‌‌ها در فضایی پیش بینی شده است که مجموعه شرکت‌‌های حاضر در بورس اوراق بهادار به عنوان نمونه‌‌ای از کل اقتصاد کشور به صورت عمده با کاهش درآمد در سال آینده مواجه خواهند شد که همین مساله تحقق درآمد‌‌های مالیاتی پیش بینی شده در لایحه بودجه سال آینده را با تردید مواجه خواهد کرد. در همین حال مصارف ارزی کشور در سال آینده به میزان حدود ۴۰‌‌میلیارد دلار نیز موضوع جالب توجهی است. این رقم از دو جهت دارای اهمیت است نخست آنکه میزان واردات کشور در سال جاری در شش ماه معادل ۳۵میلیارد دلار بوده که کاهش آن در سال آینده با تبعاتی همراه خواهد بود که مهمترین آن رکود در بخش واقعی اقتصاد است. از سویی تحقق وارداتی به میزان ۴۰میلیارد دلار نشان‌دهنده عدم تعادل در اقتصاد کشور می‌‌‌باشد، چرا که در حال حاضر کل ارزش بازار سهام کشور معادل ۴۰‌‌میلیارد دلار است، با توجه به اینکه بخش بازرگانی عموما سودی معادل ۵۰ تا ۱۰۰درصد را دارد، جذابیت بخش بازرگانی را در مقایسه با بازار سهام تصویر می‌‌‌کند.این در حالی است که ارزش کل معاملات بازار سهام نیز بسیار اندک است.

در بازار دیروز معامله‌گران در گروه بانکی با معاملات پرحجمی‌‌‌در نماد بانک کارآفرین مواجه بودند. این معاملات در شرایطی رقم خورده که برخی از اظهار نظر‌‌های صورت گرفته در مورد آزاد سازی سود بانکی جالب توجه است.موافقت دولت با افزایش سود سپرده‌ها در بخش واقعی به میزان ۱۹درصد(گواهی سپرده یکساله)و ۵/۱۶درصد در سپرده گذاری کوتاه مدت و از سویی عدم سخت گیری در مورد سود تسهیلات بانکی، سبب تقویت جایگاه بانک‌ها شده است. در گروه فلزی، بهای فلزات بویژه مس روز گذشته در بازار‌‌های جهانی با رشد مواجه شد که دلیل این امر به بروز نشانه‌‌‌‌هایی در اقتصاد آمریکا در مورد کاهش رکود باز می‌‌‌گردد.هر چند که هنوز زود است که کارشناسان دامنه بحران را شناسایی و روند بازگشت را پیش بینی کنند، اما اندکی از ناشناخته بودن ابعاد بحران کاسته شده است، بهای نفت نیز با تقویت نسبی دیروز به ۴۶دلار در هر بشکه رسید که می‌‌‌تواند برای شرکت‌‌های پتروشیمی‌‌‌نیز شرایطی اندکی بهتر را رقم بزند. نماد پالایشگاه اصفهان نیز دیروز با صف خرید همراه شد.

در گروه سیمانی، سیمان سپاهان دیروز تا درصد مثبت معامله شد. در این گروه بحث خروج سیمان از سبد حمایتی اندکی بر معاملات این گروه افزوده است. در گروه کانی غیر فلزی معامله‌گران با تعدیل کاشی سعدی مواجه شدند. این شرکت سود خود را با ۵۰درصد کاهش تعدیل نمود که ناشی از عدم تحقق درآمد غیر عملیاتی (فروش املاک)بود که همین مساله به ۱۱.۵درصد افت قیمت این سهم مواجه شد.در گروه واسطه‌گری مالی سرمایه‌گذاری بانک ملی و صندوق بازنشستگی با معاملات پرحجمی‌‌‌مواجه شدند.