شروین شهریاری
درخواست از آقای میلاد مهدی زاده‌: لطفا تحلیلی از وضعیت سودآوری و ارزش ذاتی سهام سیمان کردستان ارائه دهید.

پاسخ: سیمان کردستان از جمله شرکت‌های تازه وارد به بازار سرمایه است که در مدت زمان کوتاه حضور خود در بازار سرمایه از لحاظ بازده قیمتی (Capital Gain) زیان قابل توجهی را متوجه سرمایه گذاران خود کرده است به طوری که قیمت سهم از محدوده 8000 ریال در زمان عرضه اولیه تاکنون با حدود 38 درصد کاهش به 5000 ریال رسیده است.
کارخانه سیمان کردستان تا سال ۸۵ یک واحد ۲۳۰۰ تنی محسوب می‌‌‌شد اما با اجرای یک طرح توسعه در اواخر سال مزبور ظرفیت تولید آن به ۳۲۰۰ تن کلینکر در روز افزایش یافته است. بر اساس پیش‌بینی، شرکت قصد دارد در سه سال آتی در هر دوره ۱۵/۱ میلیون تن سیمان پوزولانی تولید و آن را به صورت فله و پاکتی به فروش برساند. بنابراین با توجه به ثبات حجم تولید و فروش در چند سال آتی، تغییرات سودآوری شرکت عمدتا به قیمت‌های فروش وابسته خواهد بود. در ادامه ابتدا اقدام به تخمین سودآوری شرکت در سال آینده نموده سپس با ارزشگذاری و ذکر نکاتی در مورد وضعیت شرکت مطلب را به پایان می‌‌‌بریم.
در جدول زیر برآورد تحلیلی از عملکرد شرکت در زمینه فروش را در سال 88 مشاهده می‌‌‌کنید:
برآورد تحلیلی از بودجه فروش سیمان کردستان در سال ۸۸



در جدول فوق قیمت سیمان فله و پاکتی داخلی بر اساس نرخ اعلام شده توسط شرکت در صورت‌‌های مالی 6 ماهه پس از کسر سهم 4000 تومانی پرداختنی به انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان بابت طرح تنظیم بازار مبنای محاسبه قرار گرفته است. همچنین 20درصد از ظرفیت شرکت به صادرات اختصاص یافته که قیمت آن معادل 75 دلار در هر تن لحاظ شده است. گفتنی است بر اساس گزارش پذیرش و درج ازآنجا که آزادسازی صادرات سیمان با توجه به افزایش ظرفیت تولید در کشور قابل پیش‌بینی بوده، سیمان کردستان مقدمات و تدارکات لازم برای این امر را پیش‌بینی نموده است. عمده ترین بازار صادراتی شرکت با توجه به موقعیت جغرافیایی کارخانه، عراق است که در سال‌‌های قبل نیز «سکرد» سابقه بازاریابی و فروش محصولات در این کشور را داشته است. بر اساس اظهارات مدیران کارخانجات سیمان غرب کشور در مجامع اخیر، قیمت سیمان در بازار عراق در حال حاضر در محدوده 90دلار به ازای هر تن قرار دارد. بنابراین در نظر گرفتن فرض قیمتی 75دلار برای صادرات سیمان در سال آینده معقول به نظر می‌‌‌رسد.
حال به جدول زیر توجه کنید که در آن برآورد تحلیلی از بهای تمام شده کالای فروش رفته ارائه شده است‌:(ارقام به میلیارد ریال)


در جدول فوق، اطلاعات سال ۸۶ مربوط به بهای تمام شده تولید است که از صورت‌‌های مالی ۱۲ ماهه حسابرسی شده استخراج شده است. پیش بینی ۸۷ بر اساس ضرایب ارائه شده در خصوص میزان رشد هزینه‌‌ها در بودجه حسابرسی ۸۷ ارائه شده است. پیش بینی تحلیلی ۸۸ نیز عمدتا با تعمیم ضرایب مزبور به سال آتی مورد محاسبه قرار گرفته است. در این برآورد، هزینه مواد مستقیم با ۷/۳۴ درصد رشد، دستمزد با ۱۰درصد افزایش و سربار نیز با ۴/۱۷ درصد رشد مواجه شده است. این افزایش با توجه به افق کاهش شتاب رشد هزینه‌‌ها در دو بخش مواد مستقیم و سربار می‌‌‌تواند این برآورد را در زمره پیش بینی‌‌های محافظه کارانه قرار دهد که احتمال کاهش هزینه‌‌ها در عمل وجود خواهد داشت. البته دراین برآورد به طور کلی احتمال اجرای سیاست تغییر نظام یارانه‌‌ها لحاظ نشده و افزایش قیمت گاز و برق مطابق روند تاریخی در نظر گرفته شده است.
حال به جدول زیر توجه کنید که در آن پیش بینی تحلیلی از EPS شرکت در سال آینده ارائه شده است:
(ارقام به میلیارد ریال)


در خصوص ارقام جدول فوق باید به چند نکته توجه داشت:
1 - هزینه‌‌های عملیاتی مطابق رویه تاریخی با 10درصد رشد در نظر گرفته شده است. 2 - هزینه صادرات سیمان عمدتا مربوط به حمل بوده که با توجه به موقعیت کارخانه «سکرد» در شهر بیجار معادل 10دلار در هر تن تخمین زده می‌‌‌شود. 3 - هزینه مالی با توجه به رقم مانده تسهیلات دریافتی شرکت در 31 شهریور با نرخ 12 درصد در نظر گرفته شده است. گفتنی است با توجه به روند روبه بهبود وضعیت نقدینگی شرکت احتمال تسویه وام‌‌ها نیز وجود خواهد داشت که کاهش این سرفصل هزینه در 6 ماه نخست سال جاری نسبت به پیش بینی بودجه نیز از شواهد همین امر است. آثار این مساله که منجر به کاهش احتمالی هزینه مالی شرکت خواهد شد، در برآورد فوق لحاظ نشده است. 4 - درآمدهای متفرقه با توجه به سرمایه گذاری حدود 9میلیارد تومانی شرکت در سپرده بانکی و اوراق مشارکت با نرخ بازدهی 16درصد به دست آمده است. (اقتباس از صورت‌‌های مالی 6ماهه).
۵ - مالیات شرکت با در نظر گرفتن معافیت مالیاتی صادرات مورد محاسبه قرار گرفته است.
با در نظر گرفتن موارد فوق مشاهده می‌‌‌شود که در صورت تحقق مفروضات این تحلیل، «سکرد» در سال آینده توانایی دستیابی به حدود 162 تومان سود خالص به ازای هر سهم خود را خواهد داشت. بدیهی است کارشناسان می‌‌‌توانند با تغییر فرضیه‌‌های مطرح شده به ارقام متفاوتی در این زمینه دست یابند. در اینجا بخش اول مطلب را به پایان می‌‌‌بریم و انجام ارزش گذاری به همراه ذکر چند نکته درمورد وضعیت «سکرد» را به فردا موکول می‌‌‌کنیم.
Shahriary_sh@yahoo.com